Mikael Svanfeldt – Hur Schneider Electrics värderingar om att vara djärv och våga störa har fått mig dit jag är idag

schneider

Jag arbetar som CTO för EcoDataCenter, ett företag som tillhandahåller hållbara och säkra datacenterlösningar, och för att uttrycka det enkelt är vi ett ”hotell” för servrar. Våra kunder kör sin hårdvara (server och lagring) i våra anläggningar, där vi tillhandahåller avbrottsfri ström, precisionskylning, olika anslutningsmöjligheter och en mycket hög nivå av fysisk säkerhet.

”Vi flyttar till Tulsa.”

Jag började på Schneider 2009 som praktikant, och den första perioden av min karriär där var relativt stabil och jämn. Jag arbetade med företag som utförde kontrakt om energiprestanda, mestadels med kommunala eller myndighetsrelaterade enheter, och hjälpte dem att granska sina byggnader och se om det fanns några sätt att minska energianvändningen. Efter ett par år i den rollen var det dags att gå vidare och göra något annat. Så en måndagsmorgon under ett teammöte, förmodligen innan jag hade vaknat helt, frågade min chef om det fanns någon som var redo för en utmaning. Min fortfarande sömniga hjärna räckte upp handen och fyra veckor senare satt jag på ett flyg för att ansluta mig till Schneider Electrics Saudiarabien-team i ett par månader för att hjälpa dem att återta kontrollen och genomföra ett projekt som hade fastnat.

Beslutet att lämna Sverige och resa till ett främmande land och en främmande kultur var skrämmande. Språket, kulturen och de dagliga rutinerna är super annorlunda där. Trots detta visste jag att detta var en chans att vidga mina vyer och få värdefull internationell erfarenhet, så jag tog ett språng och gav mig ut på detta nya äventyr. När veckorna blev till månader kunde jag bygga upp starka relationer med det lokala teamet och kunderna och stödja projektets genomförande. Och det som började som ett 3-månaders uppdrag för ett enskilt projekt förvandlades till ett års arbete med att förvalta en portfölj av projekt.

”Tillbaka till Norden”

Efter ett år återvände jag till Sverige och tog det lugnt under ett par månader för att ladda upp efter mitt internationella uppdrag, men nya möjligheter fanns runt hörnet. Jag blev ombedd att hjälpa till med att granska en projektplan för ett kommande projekt i Norge. Några timmar efter att jag tackat ja till att göra granskningen ringde det norska teamet och frågade om jag kunde sätta mig på ett plan samma kväll. Vi kom överens om att tisdag var en acceptabel avresedag och redan onsdag middag samma vecka hade jag deltagit i ett projektstartsmöte tillsammans med kunden, och under startmötet insåg jag att jag skulle bli projektledare för det projekt som jag skulle granska. Så en två dagars granskning blev till ett nio månader långt projekt. Men det var ett utmärkt uppdrag och jag fick lära mig mycket om datacenter från kollegor, leverantörer och även kunden.

När projektet avslutades frågade det lokala teamet mig om jag ville fortsätta att arbeta i Norge med att inrätta en organisation för projektgenomförande som omfattar flera affärsenheter. Jag sa nej, med motiveringen att jag inte har tillräcklig erfarenhet av att ta på mig en sådan uppgift. De två norska killar jag pratade med vände på mitt argument och sa att de tillsammans hade mer än 30 års erfarenhet och var övertygade om att jag kunde göra det. Vem var jag att säga emot. Så jag tog på mig uppgiften och under de kommande tre åren tillbringade jag större delen av min tid i Norge.

”Schneider Electric lär sig”

Som en del av den organisatoriska utvecklingen absorberades det norska Cross-BU-teamet i den nordisk-baltiska zonen, och jag ombads att fokusera på datacenterprojekt och stödja den nordisk-baltiska zonen i stället för att bara fokusera på ett land. Jag ledde ett team som gjorde teknisk förhandsförsäljning för nationella säljteam och sedan utförde eller levererade erbjudanden som hade sålts. Och det var min sista roll innan jag lämnade Schneider Electric i slutet av 2018, vilket förde mig mycket nära den bransch jag nu arbetar i.

Jag kan med säkerhet säga att min förmåga att störa och prova något nytt, tillsammans med det entreprenöriella arbetssätt som jag lärde mig på Schneider, hjälpte mig att starta och lyckas med den här nya resan inom EcoDataCenter.  När jag började på företaget var jag anställd nummer två, vilket nu gör mig till den person med längst anställningstid på EcoDataCenter. Från första dagen har ingen sagt åt mig vad jag ska göra eller hur jag ska göra det, utan bara att vi har ett mål att nå. Jag var ansvarig för att inrätta planerings- och genomförandeprocesserna och för att besluta om och vad vi behöver förvärva. Så i princip är mitt jobb att spendera företagets pengar på ett sätt som gör att vi kan tjäna mer. Jag fick också möjlighet att vara delägare, vilket verkligen motiverade mig att göra ett bra jobb och nå våra mål. Vi är nu över 40 FTE och förra året kunde vi göra den tredje största kapitalanskaffningen i Sverige under 2022, med endast NorthVolt och H2GreenSteel före oss.

Schneider Electrics alumninätverk

Vill du återknyta kontakten med gamla kollegor, dela med dig och lära dig från andra? Bli en del av vårt alumninätverk.

Taggar: ,