Magnus Engström – Började som ung elentusiast

schneider

Som barn var jag alltid fascinerad av tekniska saker, och jag valde en utbildning inom elkraft. Men läroböckerna i skolan innehöll knappt två sidor information om moderna brytare. Det räckte inte för att släcka min kunskapstörst. Och när jag äntligen började med min karriärväg fångade ett företag vid namn Merlin Gerin min uppmärksamhet i en tidning. Annonsen gällde en tjänst som ”teknisk support för inomhusförsäljning” och företaget beskrevs ha 55 000 anställda globalt. Mitt djupt rotade intresse för elektriska apparater dök upp och jag kände genast att jag ville söka tjänsten. Jag visste inte att den resa som började 1987 skulle fortsätta tre decennier senare!

Till min glädje fick jag jobbet på plats! Det svenska kontoret hade precis börjat byggas upp och jag var anställd nummer 13. Eftersom antalet anställda var få till en början var alla tvungna att göra lite av varje sak. Att ta emot beställningar via telefon och fax och bokföra dem i ERP-systemet var ett av de första uppdragen jag fick. Jag gick snart över till mer teknisk support för lågspänningsprodukter. Det kändes som en dröm som gick i uppfyllelse att arbeta med elektriska produkter. De första åren fördjupade jag mig i att lära mig.

År 1989 föreslogs jag att arbeta i Frankrike under ett år. Eftersom jag var ung och ensamstående vid den tiden tog jag tillfället i akt och flyttade till Grenoble. Det var där jag fick se hur stor Schneider var. Schneider var den näst största arbetsgivaren i staden, efter sjukhusen. Under de följande två åren började jag arbeta med Global Offer Managers och ett produktutvecklingsteam. Jag hade förmånen att hjälpa till med utvecklingen av en ny elektronisk styrenhet för brytare.

Strax därefter reste jag runt i Europa och höll interna utbildningar för lokala erbjudandeansvariga i olika länder. Denna erfarenhet gav mig ett rikt internationellt perspektiv, innan jag återvände till Sverige och själv blev Offer Manager.

Efter 29 år inom Schneider, som Offer Manager för många olika produktområden samt Marketing Manager, blev jag kontaktad av en rekryterare med ett erbjudande från ett annat företag. Jag kände att jag behövde lämna min komfortzon och uppleva något nytt, så jag tog detta steg utanför Schneider Electric. Vad kan jag säga? På mindre än ett och ett halvt år tog Schneider kontakt med mig och erbjöd mig att komma tillbaka, och det var en inbjudan tillbaka till den plats där jag hörde hemma – den organisation som format mig i nästan tre decennier. Jag tog erbjudandet och återvände hem till Schneider!

30+ år? Hur?

Den platta hierarkin gör det lättare att samarbeta, samarbeta och samarbeta. En landsordförande kan stoppas i korridoren och få veta vad som kan göras annorlunda. Bara friheten att kunna vända sig till vem som helst i företaget för vad som helst gör en stor skillnad i arbetskulturen! Även om detta kan vara en mycket nordisk kultur är det otroligt att ett globalt företag som Schneider har anammat den över hela världen i alla sina enheter.

Under årens lopp har Schneider skapat ett system som underlättar flexibelt arbete för sina anställda – en av hemligheterna bakom företagets framgång och futuristiska innovationer. Glada medarbetare är lika med fenomenal produktivitet!

Under de många år som jag arbetade med marknadsföring fick jag bevittna det långvariga band som delas mellan kunderna och företaget. Så är det även med de anställda. Jag är omgiven av kollegor som har arbetat med Schneider i 10, 15 år eller längre. Det är ett bevis på den tillfredsställelse som Schneider garanterar kunderna och de anställda. Schneider ligger inte bara i framkant när det gäller produktkvalitet och innovation, utan är också ett företag som bygger upp och värdesätter sina relationer med sina kunder och anställda.

Schneider värdesätter sina långtidsanställda medarbetare, men också potentialen i unga hjärnor. Graduate Program absorberar den nya generationen med sina fräscha idéer och nya sätt att tänka.

Världen, marknaderna, kunderna, tekniken och lösningarna förändras snabbt. Att förutse förändringarna och anpassa sig till dem kontinuerligt är det som gör Schneider till en tankeledare.

Att se tillbaka

Det fanns en tid då jag undrade hur det skulle vara att arbeta utanför Schneider. I dag kan jag med säkerhet intyga att gräset är grönare precis där jag är… på Schneider Electric!

1987 påbörjade jag min tågresa full av drömmar och ambitioner. När jag ser tillbaka nu är det en otrolig resa det har varit! Som ung pojke längtade jag efter att lära mig mer om elektriska apparater än de få sidorna i min lärobok. Att på Schneider arbeta tillsammans med mycket tekniska, extremt kunniga och exceptionellt erfarna ingenjörer, lära av dem och innovera tillsammans med dem har överträffat mina vildaste drömmar. Och det bästa av allt? Min resa fortsätter!

Schneider Electrics alumninätverk

Vill du återknyta kontakten med gamla kollegor, dela med dig och lära dig från andra? Bli en del av vårt alumninätverk.

Taggar: ,