Med Paris Marathon i sikte!

Att springa ett marathon är något många drömmer om att klara av och varje år hålls över 800 marathons världen över. Gitte Enander började på Schneider Electric i augusti 2019 och har häpnat oss alla när hon berättar om sin fritidshobby – att springa Marathons och utföra triathlon. Nu har Gitte siktet inställt på Paris Marathon i oktober men vad många inte vet är att hon har ett antal längre lopp i benen!

Hej Gitte, hur många lopp har du sprungit?
– Oj, det är många när man räknar ihop både maror, ultra, triathlon etc. Jag har gjort ca 12-14 marathons bland annat New York, Amsterdam och Berlin samt 5 fulldistans Ironman-tävlingar.
Även massa andra tävlingar som Tjejmilar, halvmaror, Lidingölopp och svensk klassiker och halv-irons.

WOW, vilket är det bästa lopp du sprungit och varför?
– Alltså det var nog min första mara i Paris – det var väldigt speciellt att komma i mål sitt första marathon, jag kunde knappt hålla tillbaka tårarna när jag såg 39 kilometersskyltarna! Paris är dessutom min favoritstad! Sedan är det förstås kul att ha gjort New York. Otroligt mäktig start på Staten Island när man springer över Verazano bridge och ser in mot Manhattans skyskrapor. Så mycket åskådare hela vägen som hejar på.

Det låter helt fantastiskt, hur brukar du förbereda dig för en mara och vad har du för tips till andra?
– Förr om åren – anmälde jag mig till massor av olika lopp hela tiden! Jag är ganska ostrukturerad och gör väl därför inga ”bra” resultat – håller mest på med loppen för att motivera mig till att hålla igång träning och försöka hålla vikten eftersom jag älskar god mat och vin. Borde springa minst 3–4 ggr per vecka och minst ett långpass men slarvar med det.
Alla kan klara! Bara man har realistiska mål och förväntningar. Skynda långsamt och om man inte tränat så mycket tidigare låta det ta sin tid för kroppen att vänja sig. Inte stirra sig blind på farten. Inte jämföra sig med andra… Aldrig ge upp!

Har du haft några svackor och hur har du hanterat dem?
– Absolut. Småont lite här och där. Har känt mig omotiverad periodvis men det hänger väl ihop lite med livspusslet. Om man har mycket på jobbet och inte hinner träna så går man upp i vikt och sover dåligt vilket i sig medför uselt humör men då man inte hinner sticka ut och springa av sig all frustration – ja, det blir en ond cirkel. Då måste man bara ta sig tid och börja om från början igen. Men också tillåta sig att faktiskt vila emellanåt.

Har du något speciellt mål?
– Just i år 2020 är det Ironman Köpenhamn i augusti. Paris Marathon i oktober är en bonus! Ska bli SÅ roligt att springa som stolt Schneider-anställd!