Houda berättar om de senaste 5 månaderna som trainee

Mitt namn är Houda och jag har under de senaste fem månaderna varit trainee på Schneider Electric. Jag jobbar inom Digital Energy med serviceaffären där ett av mina uppdrag går ut på att göra om externt material som används för att informera kunder om våra digitala tjänster, EcoStruxure Advisor, detta kan vara allt ifrån anbudsmallar till säljpresentationer och produktblad. Inom serviceverksamheten i Digital Energy har vi under en tid nu jobbat med att skapa bättre överensstämmelse mellan vårt tjänsteerbjudande i Sverige i förhållande till den globala portföljen för servicetjänster och har därför även jobbat på att uppdatera relevant material.

För att kunna utföra detta arbete var det viktigt för mig att få en förståelse för EcoStruxure och vilka digitala tjänster som vi erbjuder i dagsläget. EcoStruxure är Schneider Electrics svar på den omfattande IoT-utvecklingen där vi har utvecklat en molnbaserade (det finns både molnlösningar och de som bygger på lokal server. Dessutom innefattar ju plattformen även hårdvara) plattform för att kunna utnyttja uppkopplade produkter och förbli i framkanten av den digitala transformationen. EcoStruxure-plattformen är utformad för att erbjuda lösningar för fyra slutmarknader: Building, Data Centers, Industry och Infrastructure. Och inom följande sex expertisområden: Building, Power, IT, Machine, Plant samt Grid. Arkitekturen för EcoStruxure är byggt utifrån tre lager. Det första lagret ”Connected Products” utgör grunden och handlar precis som namnet tyder om uppkopplade produkter (kan förtydligas med ordet ”hårdvara”). Därefter har vi ”Edge Control”-lagret som är till för insamling och hantering av data. ”Apps, Analytics & Services” är det lagret där data analyseras vilket möjliggör optimeringar. Styrkan i vår IoT-plattform är att det är ett öppet system som är skalbart och kompatibelt till tredjepartssystem.

Som del av traineeprogrammet Energy Generation 2019 får vi gå på utbildningsveckor i olika städer i Norden. I slutet av november förra året var det dags för traineegänget att samlas i Norge för utbildning. Fokus för den andra temavecka blev Secure Power och EcoStruxure. Veckan inleddes med en presentation från VD:n för Schneider Electric Norge där vi fick höra om hur den norska verksamheten är organiserad och vilka de största affärsområden är. Därefter berättade övriga norska kollegor som jobbar inom Secure Power mer om sitt affärsområde. I samband med genomgång om Secure Power fick vi gå på ett kundbesök hos Nets, en av Nordens största leverantörer av betallösningar, för att se deras datacenterverksamhet. Senare under veckan fick vi chansen att besöka Elko-fabriken i Åmot som ligger ca. 2h utanför Oslo. Besöket bestod av en rundvandring i fabriken där vi bland annat fick lära oss mer om olika automatiserade produktionslinjer och logistiklösningar.

Sista dagen i Oslo blev det fullt fokus på EcoStruxure! Tidigare traineer från Energy Generation 2017 presenterade olika EcoStruxure Advisors: Power Advisor, Microgrid Advisor, Building Advisor, Resource Advisor & Workplace Advisor. Efter denna genomgång fick vi i uppdrag att ta fram ett use case för en eller flera Advisors. Vi blev indelade i grupper om 4 personer och fick 45 minuter att skapa en 10-minuters pitch för att sälja in vår idé.

Om ett par veckor är det dags Energy Generation 2019 att samlas för ytterligare en utbildningsträff – denna gång i Köpenhamn. Håll gärna utkik för fler uppdateringar från traineegänget!