Hur ser din kunds förväntningar ut när det kommer till e-handel? Varför har e-handel blivit en nödvändighet?

B2B e-handel är redan en del av vardagshandlingen

Innan vi börjar, så kommer här en påminnelse: Med ordet produkt i det här blogginlägget syftar vi på en basprodukt som är utbytbar mot andra produkter av samma typ, oavsett tillverkarens varumärke. Inom exempelvis Energihantering och Industriell automation kan sådana produkter vara tryckknappar, vred, signallampor, reläer och kontaktorer. Dessa komponenter finns i varenda distributionspanel och kontrollpanel. Tillsammans utgör de en marknad som överstiger $11 miljarder. På grund av deras utbytbarhet oavsett varumärke toppar dessa enheter B2B e-handelssidor. Får kunden inte tag på en tryckknapp från företag A, kan denne genom ett enkelt klick köpa hem den från företag B.

Alla dessa produkter fyller kundens behov: Tillgänglighet, Robusthet, Kvalité och pris/prestanda-förhållande. Men deras närvaro i e-handeln är också ett sätt att få fram information. Varje dag levererar internet en tsunamivåg av information. Därför är det otroligt viktigt att denna information fångar webbanvändarens uppmärksamhet, alltså kundens. Det är alltså av oerhörd vikt att lyckas fånga men även behålla användarens intresse. Hur då? Produktinformationen måste vara perfekt, lätt att förstå och minnesvärd. Dessa intresseväckande budskap måste lösa kundens behov och problem.

Lär dig gå i kundens skor

För att bättre förstå en kunds förväntningar när det kommer till e-handel kan vi kliva i deras skor för en stund.

Internets största gåva: ständig närvaro

När jag ska köpa automationsprodukter har jag tillgång till ett hav av information, under hela köpresan och produktens livscykel. Min jakt efter den rätta produkten involverar flera öppna flikar samtidigt i webbläsaren. Försäljningsställena är oändliga. Det har blivit allt enklare att köpa min vanliga inköpslista av produkter. Tillgången till information pågår dygnet runt. Mitt sökande efter de rätta produkterna kan börja en tidig morgon, fortsätta på kontoret och senare hem till vardagsrumssoffan på kvällen. Alla de materiella och tidskrävande faktorer som finns i den fysiska världen existerar inte på internet. Den ständiga närvaron underlättar helt enkelt mina inköp.

Tillgänglighet och leverans

Det som kan bli absolut avgörande i mitt beslutsfattande kring en viss produkt är utan tvekan dess tillgänglighet. Saknas information eller är informationen förvirrande och nästintill obegriplig byter jag givetvis webbsida utan att hinna blinka. Om den webbsida jag byter till innehåller tydlig och användbar information är det självklart den jag återkommer till även vid nästa köptillfälle.

Mina köpvillkor

Om jag är en lojal kund av produkter av samma varumärke har jag höga förväntningar; En personanpassad prislista ska vara tillgänglig på alla köpkanaler. Som kund måste jag ha tillgång till mina rabatterade eller anpassade priser för varje lagerförd artikel, i realtid.

Eftersom produkter som tryckknappar och reläer är något jag beställer ofta, vet jag exakt vad jag vill ha. Jag behöver en lista på de produkter jag köper ofta och på så sätt enkelt kunna anpassa kvantiteten utifrån mitt behov från mina senaste beställningar. Tidsbesparing är ett av internets största fördelar.

Support

E-handel är ett marknadsfönster, precis som alla andra kanaler. Därför är den mänskliga faktorn och relationer av största vikt. Som kund måste jag ha tillgång till en chatt, oavsett vad det handlar om för system. Onlinesupport hjälper till att lösa problem som uppkommer under beställningen, verifierar att inget misstag har gjorts gällande antal varor och bekräftar att min varukorg med produkter är klar.

Få ut mer av B2B e-handel

Förutom kundbeteende och potentiell försäljning, låt oss inte glömma de stora fördelarna med en B2B e-handelssida:

  • Nå ut till nya kunder och på så sätt öka försäljningen
  • Minska på operationella kostnader och på så sätt öka vinsten
  • Utöka närvaron på marknaden
  • Möjligheten att hantera ett stort utbud av produkter
  • Öka effektivitet och synlighet

Fokusera på kundens och distributörens förväntningar

Alla våra affärsområden på Schneider Electric, inte bara marknadsavdelningen, arbetar för att förstå våra kunders e-handelsbeteende.  Genom att vi leder en strategi via flera kanaler skapar vi personan och lyssnar på våra kunder både när vi träffar dem och på våra olika digitala plattformar.

På Schneider Electrics hemsida har du tillgång till en mängd matnyttig information och ett stort produktutbud med berikad produktinformation, som hjälper dig i köpresan och under hela produktens livscykel.

Några exempel på berikad produktinformation kan vara bilder på produkterna i 360-grader och produktbeskrivningar utifrån behov och användning. Allt detta för att göra din digitala kundresa så smidig som möjligt.

Språk kan vara en faktor som sätter stopp för den smidiga kundresan och gör att kunden väljer att gå en annan väg. En marknadsundersökning från Common Sense Advisory visar att:

  • 75 % av användare vill köpa produkter på deras modersmål
  • 59 % av användarna köper sällan produkter från webbsidor som enbart är tillgängliga på engelska
  • 67 % av användarna föredrar navigering och en del innehållet översatt

På Schneider Electric tar vi hänsyn till detta och förser därför marknaden med lokalanpassad information i alla våra kanaler.

En nödvändighet

Även kundrelationen har förändrats. Som nämnt tidigare är det nuförtiden väldigt enkelt att göra sina återkommande köp online. Detta har dock inte förändrat det traditionella köp- och säljförhållandet mellan människor. Mycket efterforskningar börjar online och inköpet görs senare i försäljningsstället. Optimerade mobilanpassade webbsidor lyfter ytterligare ett beteende; Köprelationen inleds på ett traditionellt vis och smartphonen används sedan för att jämföra och undersöka på webben.

Det digitala landskapet har gett tillbaka makten till kunderna. Att vara närvarande inom e-handeln är en nödvändighet för att överleva som företag idag. Om kunderna är där måste företagen givetvis följa efter. Har du en e-handel kan du bli en av deras val, och förhoppningsvis även deras favorit. Om inte äventyrar du ditt företags framtid.

Schneider Electric hjälper dig på vägen genom extern support för att hjälpa ditt företag att växa genom e-handel.

Är du med på resan?

Källor:

Apruve:                               https://b2b.apruve.com/electrical-distributors-2018

Internet World Stats:           https://www.internetworldstats.com/

Common Sense Advisory:   https://csa-research.com/

Internet live stats :               https://www.internetlivestats.com/google-search-statistics/

Search statistics:                  https://seoexpertbrad.com/local-seo-stats/

Statista:                                 https://www.statista.com/markets/424/internet/

Iresearch:                         http://www.iresearchchina.com/

Skriven av: Carina Gustafsson, e-Commerce Manager och DCX leader Schneider Electric Sverige