Hög tid för svensk industri att byta gamla system mot ny teknologi

A solo picture of Juan Duran

Svenska industriföretag står inför omfattande utmaningar för att fortsatt vara konkurrenskraftiga. Med ökade hållbarhetskrav och ett energibehov som enligt Energimyndigheten kan fördubblas till 2035 krävs en snabbare övergång till moderna och energieffektiva lösningar. Därför är det dags för industrin att öppna ögonen för intelligent teknologi.

I takt med digitaliseringens framväxt kämpar allt fler traditionella industrijättar med att modernisera sin automationsteknik för att inte fastna i föråldrade system. Med nya spelregler är innovation inte bara en fråga om att förbli konkurrenskraftig utan en förutsättning för att överleva i ett föränderligt landskap. Det är nu hög tid att pensionera föråldrade PLC-system (Programmable Logic Controller) och bana vägen för moderna digitala alternativ.

Till skillnad från den traditionella industrins strama strukturer, där man utgår från hårdvaran och anpassar mjukvaran därefter, innebär uppkomsten av öppna teknikplattformar ett paradigmskifte och kan rädda företag som är fast i det förflutna. Den nya teknologin möjliggör en sömlös integration av skilda system, tar bort ineffektiva processer som traditionella industriföretag använder, samt gör det möjligt att med hög precision erbjuda skräddarsydda lösningar anpassade efter kunders behov. Detta optimerar effektiviteten och ökar produktiviteten när automationsbehoven förändras – utan att fler investeringar behöver göras.

Ett exempel på detta är Schneider Electrics distributionscenter i Örebro där man implementerat den öppna lösningen EcoStruxure™ Automation Expert. Under 2022 gick verksamheten från 2 300 paket dagligen till 3 700, vilket innebär att produktionskapaciteten ökade med över 50 procent. Trots högre produktion har energiåtgången för varje enskild leverans reducerats.

Att omfamna förändring kan vara en utmaning ¬– men belöningarna är enorma. Öppna lösningar representerar inte bara en livlina för många företag utan visar även vägen för att effektivisera verksamheten och göra stora vinster i produktionen. När dessa lösningar anpassas till kunders specifika behov blir det möjligt för dem utnyttja sin fulla potential och nå nya höjder. Detta resulterar i en kostnadseffektiv produktion som kan bli avgörande i ett ekonomiskt osäkert klimat.

Att enkelt överse och hantera den dagliga verksamheten är även en enorm utmaning för svenska industriföretag. Det underliggande hotet av oplanerade driftstopp och frånvaron av smidig fjärrövervakning kan innebära stora ekonomiska förluster och äventyra systemens säkerhet. Om dessa inte adresseras kan både lönsamhet och den dagliga driften ta sig en törn. Tack vare uppkopplad data gör plattformen det möjligt för att ta beslut i realtid, förutse driftstörningar i förtid och öka systemets säkerhet mot potentiella intrång och sårbarheter.

När det industriella landskapet fortsätter att förändras – inte minst av nya regelverk, riktlinjer och globala hållbarhetsmål – blir företags krav på anpassning plötsligt en nödvändighet. Att använda uppkopplade lösningar handlar inte bara om att underlätta för industrin, utan att positionera sig för en smartare, grönare och mer hållbar framtid. Det handlar om att omfamna innovation och öppna ögonen för nästa generations teknologi.

Juan Duran, Affärsutvecklare på Schneider Electric

Läs mer om EcoStruxure™ Automation Expert här.

För ytterligare information och kontakt klicka här

Taggar: , ,

Lägg till en kommentar

Alla fält är obligatoriska.