Industrirobotar – strategiska medarbetare när vi rör oss mot Industri 5.0

cobots

När industrin brottas med brist på arbetskraft, stigande kostnader, leveransproblem, varierande efterfrågan och det akuta behovet av att minska energianvändningen, sticker mångfacetterade lösningar för industrirobotar ut och inleder en ny era av säkerhet, effektivitet och personalförstärkning. Integrationen av robotteknik har blivit mer än ett tekniskt framsteg – det är nu en strategisk nödvändighet.

Det är uppenbart att den digitala omvandlingens kraft är avgörande för att komma framåt, men som vår VD Peter Herweck nyligen skrev är det också en absolut nödvändighet att behålla människan i centrum för framtidens industriella fabriker.

Där Industri 4.0 har fört fram smarta fabriker i förgrunden, handlar Industri 5.0 om att lägga till den mänskliga dimensionen, med ett mer meningsfullt och effektivt samarbete mellan människor och maskiner och system inom ett digitalt ekosystem.

Utnyttja kraften i industrirobotik för optimering av arbetsstyrkan och en aldrig tidigare skådad effektivitet

Enligt IDC:s nya Spotlight Paper förväntas de globala investeringarna i industrirobotlösningar öka med minst 13 % fram till 2027.

Manpower Group rapporterade nyligen att 75% av företagen inom industrisektorn för närvarande upplever en brist på talanger. En ny omfattande rapport från Korn Ferry visar att mer än 85 miljoner jobb kan komma att förbli otillsatta år 2030 eftersom det inte kommer att finnas tillräckligt med kvalificerad arbetskraft för att fylla dem. Bristen på kvalificerad arbetskraft rankas nu som den främsta drivkraften bakom tillverkningsindustrins konkurrenskraft av globala chefer inom tillverkningsindustrin, och det verkar som om den har nått en kritisk nivå.

I en tid då ökande kompetensbrister och en åldrande arbetskraft skapar ständiga utmaningar för företagen och hotar att avsevärt påverka den globala ekonomin, hur kan robotar fungera som en strategisk allierad snarare än en ersättning för mänsklig arbetskraft?

Minska bristen, optimera arbetskraften och öka effektiviteten med samarbete mellan människa och robot

Oavsett om det är på fabriksgolvet, inom logistik eller i farliga miljöer är robotar värdefulla tillgångar för att effektivisera verksamheten, fylla kompetensbrister, öka drifts- och energieffektiviteten och stärka den befintliga arbetskraften. Det kraftfulla samarbetet mellan människor och dagens robotar förändrar spelplanen helt för industriella tillverkningsföretag, med fördelar som t.ex:

  • Ökad produktivitet och avlastning av arbetsuppgifter
  • Förbättrad kompetens och ökad innovation
  • Förbättrad säkerhet på arbetsplatsen
  • Förenklad drift och underhåll

Genom att kombinera kraften i digital teknik som dataanalys, maskininlärning och integrerade robotsystem med den kognitiva förmågan hos mänskliga arbetare kan industriföretag också avsevärt förbättra sina nivåer av drifts- och energieffektivitet:

  • Energieffektiv verksamhet: Traditionella tillverkningsprocesser är ofta energiintensiva. Robotteknik kan övervakas och programmeras för energieffektiv drift, vilket minskar den totala energiförbrukningen, avfallet och miljöpåverkan. Genom att kombinera robotteknik med högkvalificerade operatörer som fattar beslut baserade på realtidsinformation kan energiförbrukning och hållbarhet optimeras som aldrig förr.
  • Optimerade arbetsflöden: Genom att integreras i befintliga system och använda teknik som maskininlärning kan robotar anpassas i realtid för att bättre uppfylla dynamiska produktionskrav. Detta bidrar till att upprätthålla ett smidigt och effektivt arbetsflöde och driver ett mer effektivt flöde av delar, råvaror och färdiga varor, vilket leder till övergripande kostnadssänkningar för verksamheten.
  • Förbättrat resursutnyttjande och minskat avfall: Robotteknik möjliggör exakt kontroll över processer och materialanvändning, vilket resulterar i färre fel och omarbetningar, minskat avfall och optimerad resursanvändning. Mindre material behöver transporteras, vilket sparar ytterligare kostnader och minskar koldioxidavtrycket.
  • Högre avkastning på investeringen: Vid modernisering till smart drift hjälper robotikens effektivitet industriverksamheter att återvinna investeringskostnaderna snabbare. Implementeringen kräver vanligtvis minimala förändringar av befintliga produktionslayouter och ett mindre fotavtryck, kortare installationstid, lägre driftskostnader och enkel integration i befintliga system bidrar alla till att öka avkastningen på investeringen.

Schneider Electrics innovativa robotlösningar kan fylla luckorna och öka den övergripande effektiviteten

När det gäller integrerade robotlösningar erbjuder Schneider Electric ett brett utbud av produkter, inklusive deltarobotar och multiaxelsystem. Vi utvecklar smart transport med lösningar som vårt Lexium MC12 multicarrier-system, och vår digitala tvillinglösning för maskiner, EcoStruxure Machine Expert Twin, gör det möjligt att utforma och virtuellt testa robotlösningar innan de implementeras i verkligheten, i början av ett projekt eller när man lägger till ett befintligt system. Detta bidrar till att optimera designen och minimera potentiella fel som kan påverka den övergripande säkerheten och prestandan.

Vårt senaste tillskott, Lexium Cobot (kollaborativ robot), har utformats särskilt med tanke på ett säkert samarbete mellan människa och robot.

Dessa cobotar utför unikt mjuka och noggranna rörelser med hjälp av dynamisk övervakning av vridmoment och hastighet och har inbyggda funktioner som känslig kollision för att minska risken för incidenter när de arbetar tillsammans med människor. Medarbetarna kan också snabbt ”lära” roboten var den ska röra sig, vad den ska plocka upp etc., utan behov av omfattande programmering.

Med ökad produktivitet och processoptimering uppnår Lexium Cobot maximala resultat till minimala kostnader. Fel minimeras, säkerheten maximeras, medarbetarna får mer tid för innovation och produktiviteten ökar, vilket i slutändan leder till förbättringar av den övergripande verksamheten.

Välkomna framtidens arbete tillsammans med robotar

Det blir allt tydligare att företag som vill vara konkurrenskraftiga i det föränderliga industrilandskapet måste ta till sig den samarbetspotential som finns i interaktionen mellan människor och robotar och de effektivitetsvinster som detta innebär. Genom att använda robotteknik kan industrier optimera processer, öka produktiviteten och bidra till en mer hållbar framtid.

När vi går mot Industri 5.0 tror vi att synergin mellan mänsklig talang och uppfinningsrikedom, och robotarnas snabbhet och precision kommer att fortsätta att vara en avgörande faktor i framtiden för industriell automation, driva innovation och främja nästa era av intelligent och energieffektiv tillverkning.

Är du redo att börja dra nytta av fördelarna med att lägga till robotteknik i din verksamhet?

Artikel först publicerad på Schneider Electrics globala blogg; https://blog.se.com/sustainability/2024/03/01/industrial-robots-are-a-critical-strategic-ally-as-we-move-toward-industry-5-0-heres-why/

Taggar: , , , ,

Lägg till en kommentar

Alla fält är obligatoriska.