Plast eller metall: Vad styr valet av material för tryckknappar?

Har du någonsin haft problem med att välja från restaurangmenyn: ska jag ta det delikata köttet eller den så fint smaksatta fisken? När vi tittar på en typisk tryckknappskatalog ställs vi ofta inför ett liknande dilemma: ska det vara tryckknappar i metall eller tryckknappar i plast?

I diskussion med kund upptäcker man ofta att man ofta väljer det man alltid valt, oavsett om det är tryckknappar i plast eller metall. Men gräver man lite djupare upptäcker man att valet ofta är baserat på personligt tycke och smak hos ingenjören samt applikationens behov.

För att förenkla har vi valt ut 3 faktorer som vanligtvis styr detta val:

* Utseende

* Motståndskraft mot mekaniska begränsningar

* Motståndskraft mot kemiska miljöer.

Tryckknapparnas utseende är vanligtvis en kompromiss mellan två kriterier. Tryckknappar i metall ger vanligtvis ett högre intryck av att vara robusta, från vikten du känner när du håller dem i handen till det härdade utseendet och känslan de ger när de väl är installerade, och den upplevda robustheten skriker ut att din maskin är redo för sitt liv i en tuff miljö. Å andra sidan är tryckknapparnas färg avgörande för den estetiska homogeniteten av kontrollpanelen. Den vanliga mattsvarta färgen på tryckknappar i plast är därför operatörens val när de vill ha en fin kontrast till en grå standardbakgrund eller tvärtom när de vill att tryckknappen ska försvinna i en mörk bakgrund. För dem som tvekar är svartmålade tryckknappar i metall alltid ett alternativ.

Motståndskraften mot mekaniska påfrestningar är vanligtvis till metalltryckknappens fördel: deras fixering är vanligtvis starkare mot vibrationer och det krävs bara en kraftigare stöt för att skada en metalldel än motsvarande plastdel. Intressant nog är tryckknappar av metall också starkare mot de flesta temperaturangrepp. I synnerhet för stålproduktionslinjer där heta metalldroppar kan flyga i luften är metalltryckknappar mindre benägna att smälta och har därför bättre motståndskraft i längden.

Den kemiska beständigheten å andra sidan är vanligtvis ett svårare val. Både plast och metall har faktiskt sina starka sidor. Nedanstående tabell är en enkel vägledning om den kemiska beständigheten för båda kategorierna:

I tveksamma fall är det fortfarande enklare att montera ett prov av varje tryckknapp i den specifika miljön i en månad och jämföra resultatet.

Tar du ditt beslut utifrån samma faktorer eller väljer du ditt material för tryckknappar utifrån andra kriterier? Upptäck vårt sortiment av tryckknappar inom Harmony-familjen, vi har tryckknappar för alla typer av industriella applikationer.

Taggar: , , ,