Utnyttja fördelarna med frekvensomriktare för transportsystem och materialhantering

Oavsett om du planerar ett nytt transportsystem eller vill uppgradera din befintliga materialhantering, erbjuder moderna frekvensomriktare lösningar som hjälper dig att:

  1. Utnyttja utrymmet
  2. Anpassa behovet
  3. Ha en öppen kommunikations plattform
  4. Öka säkerheten och tryggheten
  5. Maximera prestandan
  6. Förenkla systemen
  7. Behåll produktiviteten

Avancerad AC drift för transportörer har tagit ett stort steg framåt för att möta dagens utmaningar, samtidigt som de ger viktiga fördelar såsom förbättrad produktivitet, prestanda, kommunikationsmöjligheter och naturligtvis säkerhet.

Utnyttja utrymmet

Dagens moderna frekvensomriktare är designade för att passa i de flesta applikationerna.

Om du behöver centralisera dina frekvensomriktare i elskåp så finns frekvensomriktare i bokformat, 45 och 60 mm breda. Detta bokformat är utformat för att monteras sida vid sida för att spara så mycket utrymme i skåpet som möjligt.

Om du har distribuerade frekvensomriktare kan det kompakta formatet (72 till 180 mm bred) passa skåpsdjup på upp till 200 mm.

Det finns även kapslade IP66/IP65 för att klara de allra tuffaste applikationerna som med enkelhet kan monteras ute på exempelvis ute vid motorn på transportbanan. Detta gör att motorkabeln blir kortast möjligt och ger en direkt besparing. Styrning av frekvensomriktarna görs enklast med någon kommunikation.

Dessa varianter passar praktiskt taget alla applikationer eller maskinlayouter

Anpassa behovet

Anpassa behovet och bli inte låst till ett enda driftläge för din omriktare. Välj istället en som hanterar både ”open- och closed-loop” styrning. Ett system med ”open loop” styr frekvensomriktaren processen utan återkoppling. Med ”closed loop” reglerar frekvensomriktaren processen och använder pulsgivarfeedback i sin algoritm. Det gör att den kan förstå vilken effekt som den ska ge motorn att köra med önskat varvtal och vridmoment.

Frekvensomriktare kan användas till trefassynkronmotorer, såväl som asynkronmotorer och reluktansmotorer.

Ha en öppen kommunikations plattform

Att hålla sig uppdaterad med dagens allt mer uppkopplade industriella miljöer kräver utrustning som kan integreras med olika nätverkstopologier. Att ha en öppen kommunikationsplattform blir ganska självklart. Schneiders frekvensomriktare har en mängd olika inbyggda standardprotokoll för att öka produktivitet och effektivitet såsom Ethernet-protokoll som Modbus TCP, Ethernet/IP, ProfiNet, EtherCAT och Powerlink. Men även andra protokoll som CANopen, PROFIBUS DB och DeviceNet. Dessa uppkopplade frekvensomriktare kan lätt integreras med vilken automationsarkitektur som helst.

Öka säkerheten och tryggheten

Schneiders frekvensomriktare är designade med säkerhet i åtanke. För att uppfylla globala maskinsäkerhetsstandarder (dvs. EN ISO 13849-1), finns inbyggt Safe Torque Off (STO) som standard och det finns ett komplett utbud av andra säkerhetsmoduler såsom Safe Stop Category 1, Safe Stop Category 2, Safe Operating Stop, Safe Maximum Speed, Safe Limited Speed, Guard Door Lock, Safe Direction, och Safe Brake Control.

Frekvensomriktare samlar en mängd av viktig information i realtid, och uppkopplade system behöver ha en hög cybersäkerhet så inget oförutsett händer. Så använd frekvensomriktare som har certifieringar som Achilles nivå 2, som är en omfattande certifiering av cybersäkerhet.

Maximera prestandan

Dynamiska transportbanor, som höghastighetssortering, kräver frekvensomriktare med snabb acceleration och reglering på upp till 400 hertz. Vissa modeller erbjuder också en applikationscykeltid på en millisekund för mer dynamisk prestanda. Vissa modeller av dessa frekvensomriktare har också kapacitet för höga överbelastningar på upp till 220 procent av det nominella vridmomentet utan att kompromissa med prestanda eller säkerhet. Den extra kostnaden för dessa modeller kan uppvägas av prestandaförbättringar och bättre tillförlitlighet

Förenkla systemen

Schneiders frekvensomriktare kan effektivisera och förenkla transportsystem genom att minska antalet komponenter med inbyggda funktioner. Till exempel kan du minimera behovet av styrenheter genom att använda den inbyggda PLC:n i frekvensomriktaren. Du kan också använda andra alternativ tex utökade I/O, styrning av ingång/utgång för pulståg och inbyggda givare.

Behåll produktiviteten

Schneiders frekvensomriktare minimerar installationstiden och oplanerade driftstopp som ger bibehållen produktivitet. Välj därför en frekvensomriktare som har en plug-in-kontakt för både kraft- och signalkablar för snabbare hantering.

När systemet väl är online kan frekvensomriktaren kommunicera information via webbservern och molnanslutningen för att minimera oplanerad stilleståndstid och minska underhållskostnaderna. Om något skulle gå fel ger avancerade frekvensomriktare automatisk överföring av konfigurationer, så att din process kan vara igång igen på mindre än 15 minuter.

Schneider kan erbjuda hela lösningar från uppkopplade enheter såsom frekvensomriktare till molntjänster – det som vi kallar EcoStruxure.

Vill du veta mer? Läs mer om Schneider Electrics frekvensomriktare.

Skrivet av Mats Johansson, Product Manager Drives Industry

Taggar: , ,