Hur fjärrhantering kan hjälpa dig att återstarta svensk industri

För mer än tolv månader sedan trodde jag aldrig att jag skulle jobba hemifrån under 2020, eller att nästan hela mitt företag skulle göra det. Och även om det tog tid att anpassa sig fanns den teknik vi behövde redan där.

Tänk ett ögonblick på personal på arbetsplatser så som fabriker eller industrianläggningar. Hur distansarbetar de? Anläggningspersonal arbetar ofta i närheten av varandra och behöver tillgång till information från maskiner, operatörspaneler och kontrollkonsoler. Den goda nyheten för tillverkningsindustrin är att det faktiskt redan finns fjärrhanteringslösningar på marknaden som kan implementeras snabbt, på ett smart och cybersäkert sätt med små investeringar.

Teknik som artificiell intelligens, förstärkt verklighet och fjärråtkomst är nyckeln till att skapa en branschanpassning under och efter denna pandemi. Särskilt kunder i kritiska branscher som livsmedel, läkemedel och infrastruktur. Lösningar baserade på dessa tekniker kan vara till hjälp på flera olika sätt:
• Hålla produktionen igång och samtidigt uppfylla nya hälsobestämmelser som krav på social distans och utrustning som inte kräver fysisk kontakt.
• Ge personalen tillgång till extern support, expertis och utbildning samtidigt som de uppfyller resebegränsningarna.
• Få tillgång till fjärrexperter i realtid för felsökningsråd och hjälp till att komma igång snabbare efter stillestånd.

Innan ansågs det här löningarna vara toppmoderna eller ”smarta prylar”, men för oss och våra kunder har de blivit nödvändiga för att upprätthålla fysiska avstånd och minimera antalet personer på plats. I fler än 200 av våra fabriker runt om i världen kunde vi faktiskt inte ha upprätthållit produktionen samtidigt som vi säkerställde våra anställdas hälsa och säkerhet utan den nya tekniken.

Vad menas med fjärrhantering?
Fjärrhanteringsstrategier kan omfatta olika nivåer av ”avlägsenhet”, till exempel:
1. Förmågan att upprätthålla fysiskt avstånd genom att hålla ett lämpligt avstånd från en maskin eller andra personer och inte röra vid skärmen eller utrustningen.
2. Drift av en anläggning från kontorsområdet så att du kan ha färre personer på anläggningen.
3. Förvalta verksamhet från andra sidan landet med ett enhetligt driftscenter.

Fjärrhanteringslösningar kan införas för att återhämta sig från krisen, för att senare analyseras och möjliggöra en uppdaterad och omvärderad verksamhet.
Typer av lösningar som hjälper dig på vägen mot fjärråtkomst
Säker åtkomst
Precis som med andra IIoT-projekt är internetsäkerhet eller cybersäkerhet det första du behöver tänka på för fjärrhantering. En lösning för IT-anslutning som inte innebär intrång kan hjälpa dig att snabbt, enkelt och utan större ändringar av styrsystemen upprätta fjärranslutningar med din befintliga infrastruktur.
Applikationer och analyser
Det här steget handlar om att ge driftsanalys och data till dem som behöver dem med hjälp av EcoStruxure-Advisors och programvara. Ett exempel på detta är den förstärkta verklighetslösningen, Augmented Reality, där viktig drifts- och felsökningsinformation läggs ovanpå en verklig vy av anläggningen, vilket ger operatörerna tillgång till data från olika delar av processen på eller utanför anläggningen.
Maximera avkastningen på investeringar.

Samarbete med rätt teknikleverantör är nyckeln till att hjälpa dig att få ut så mycket som möjligt av verksamheten samt hantera utmaningarna. Med sin expertis och erfarenhet kunde vår partner TechBinder hjälpa ett nederländskt bageri att förstå hur fjärrhanteringslösningar kan hjälpa dem att hantera sina driftutmaningar. Med hjälp av förstärkt verklighet och fjärrhanteringsverktyg kunde mer oerfarna operatörer utföra samma arbete som erfarna operatörer, vilket innebar att färre personer måste vara på plats. Det frigjorde också tid för mer erfarna medarbetare att utföra arbete med högt värde i företaget.

Om du är osäker på var du ska börja, är Schneider Electric Exchange Industrial Automation Community en utmärkt plats för att ställa frågor och skapa kontakter.
Fjärrhantering är en smart investering för många verksamheter. Det kommer att bidra till att lösa många problem och kan hjälpa till att återstarta efter pandemirelaterade störningar.

Läs mer om en av våra lösningar för fjärrhantering