Altivar Process – Den nya generationens frekvensomriktare som sammankopplar IT/OT

Smarta och hållbara industrilösningar ligger i hjärtat av Schneider Electrics verksamhet. När det kommer till den nödvändiga sammankopplingen mellan automation och informationsteknik finns vår EcoStruxure Building Operation för att överbrygga gapet mellan en anläggnings automationssystem (OT) och applikationer på företagsnivå (IT) som exempelvis ett affärssystem. Sammankopplingen av IT och OT är avgörande för att möjliggöra enklare, mer skalbara och flexibla industriella landskap. Man utnyttjar helt enkelt de största fördelarna med IT (bland annat molnbaserad databehandling och virtualisering) och de framstegen inom OT som drivs av IoT.

Också smarta sensorer har förändrat det digitala industrilandskapet. Med hjälp av ett batteri stort som en knapp kan smarta sensorer arbeta oavbrutet i tio år, och ständigt överföra data genom trådlösa nätverk. Allt det här med en totalkostnad som är tio gånger mindre än kostnaden för traditionella sensorer.

Vad betyder dessa smarta framsteg för just industribranschen? Ser man till IIoT kan det revolutionera sättet som man kontrollerar och övervakar byggnader och anläggningar.

Smarta sensorer och smarta integrationslösningar kräver också smarta frekvensomriktare. Schneider Electrics smarta frekvensomriktare vars produktserie går under namnet Altivar Process är mer än bara vanliga frekvensomriktare. De är framtagna för vår tids smarta industrier med fokus på effektivitet, driftsäkerhet, låg energiförbrukning och optimalt underhåll.

Inbyggd Webserver för en bättre användarupplevelse

Tack vare inbyggda mjukvaror är det möjligt att kontrollera en frekvensomriktare direkt från en uppkopplad iPad, dator eller smartphone – utan att man behöver krångla med ytterligare enheter. Altivar Process har en integrerad webserver som gör det möjligt för slutkunden att kunna bygga en egen hemsida till omriktaren, från vilken de sedan kan styra sitt system – allt i en uppkopplad SCADA-miljö.

Operatörer kan då enkelt ändra motorns hastighet och stoppa omriktaren – allt i realtid via smarta och uppkopplade enheter. Genom Altivar Process kan operatören få ut realtidsdata från alla delar av sin anläggning.

Tidigare har driftpersonal lagt ganska lite fokus på att övervaka effektiviteten hos sina enheter. Vi kan ta en pump som exempel – det är sällan man säkerställer att de drivs enligt sin högsta verkningsgrad, även kallat sin BEP (best efficiency point). Prestandan hos en pump kan försämras på grund av störningar som buller och vibrationer och detta innebär i slutändan i minskad livslängd för pumpen och således en högre kostnad för företaget. Den integrerade processkontrollen i Altivar Process skulle i det här fallet göra det möjligt för operatören att enkelt ta del av denna typ av viktiga information. Tack vare den smarta uppkopplingen skulle man kunna se varje enskild pumpkurva baserad på flödeshastighet och även hur effektivt pumpen arbetar genom att hela tiden informera operatören om hur långt ifrån sin BEP pumpen befinner sig.

När det gäller energieffektivitet är Altivar Process den första service orienterade frekvensomriktaren som har integrerad energimätning. Dess ”Stop and Go”-funktion minskar energiförbrukningen i standby-läge, och stänger helt enkelt automatiskt ner enheten när den inte används. En dynamisk spårbarhet blir möjlig tack vare schemaläggning i realtid som tillsammans bidrar till ett förebyggande underhåll. Den här typen av effektiv resurshantering, asset management, blir allt mer avgörande för vår tids resurskrävande industrier.

Frekvensomriktare kan tillhandahålla integrerade underhållsfunktioner, exempelvis tjänster som stödjer både schemalagt samt planerat underhåll. Den senare använder processdata som finns på individnivå, men bearbetar om denna data till användbar information på distans på anläggningsnivå.

 

Möt experten

Mats Johansson är produktchef på Schneider Electric sedan 5 år och har över 20 års erfarenhet inom industriell automation.