Exxact – från produktutveckling till Nordens mest installerade apparatserie

Idag är Exxact den mest installerade apparatserien i Sverige och Norden. Enbart 2-vägsuttaget med snabbkoppling har sålts och installerats i över 15 miljoner exemplar i Sverige. Men, vid produktutvecklingen och lanseringen 2011 var det inte lika självklart att Exxact skulle bli en succé eftersom man gick utanför ramarna jämfört med andra lösningar på marknaden. Ta del av historien om Exxact – från utveckling och lansering till var man befinner sig idag. 

Apparatserien Exxact vid lanseringen 2011

Planer för en ny apparatserie

I början av 2000-talet insåg Schneider Electric att man behövde utveckla en ny apparatserie eftersom den gamla inte längre kunde erbjuda funktioner för dagens modernare behov. Planen var att erbjuda nätverksanslutning, kraft och komfortfunktioner ihop med en mer modern design.  

Utvecklingsteamet samlade på sig kunskap om hur installatörerna i Sverige arbetade generellt samt vid installation av Eljo Trend och liknande apparatserier. Baserat på den kunskapen kom man fram till flera tekniska förbättringar, ökad säkerhet och enklare installation av bland annat strömställare, dimmer, vägguttag, nätverksuttag och utanpåliggande dosor. Med innovativa lösningar och förbättringar in i minsta detalj säkerställde man en snabb, enkel och säker installation i kombination med varumärkets höga krav på kvalitet. 

Produktutveckling i världsklass 

Ett exempel på en smart lösning med Exxact-serien var att använda en extra tätningssats som tål fukt som gjorde att man kunde ha samma apparatserie i hela bostaden och då även i våtutrymmen som till exempel badrum. Tätningssatsen uppfyllde IP44 och var godkänd för utomhusmontage. Denna lösning kallades 4-i-1 lösningen som innebar att samma insats kunde användas både för utanpåliggande och infällt montage samt för IP20 och IP44. 

Apparatserien Exxact med 4-i-1 lösningen som innebar att samma insats kunde användas för alla montage.

Ett annat exempel är att man ville utveckla en serie som var mer miljövänlig och det gjorde att man valde att sälja insatsen separat så att ramen blev ett tillbehör. Detta gjorde att det inte slängdes några ramar i onödan ifall det behövdes flerfacksram eller en annan ramvariant än standardramen vid installationen istället. 

Polarvit blir Exxact-vit 

Förutom tekniska förbättringar bestämde man sig för att ta fram en serie i mer modern design och då valde man att även uppdatera färgen till en annan vit nyans. Internt på Schneider Electric var många skeptiska inför färgbytet eftersom alla i branschen var så vana vid den gulvita färgen med namnet polarvit på Eljo Trend som var den mest installerade apparatserien vid denna tidpunkt.  

Apparatserien Exxact introducerade en ny vit färg, RAL 9003 som snart kom att kallas Exxact-vit.

En insats och fyra ramserier 

Förutom innovativa tekniska lösningar ville Schneider Electric även erbjuda en serie som gjorde det enkelt att skapa en personlig design och därför togs fyra ramserier fram i olika material som användes tillsammans med insatserna i de tre färgerna vit, antracit och metallic.  

Ramfamiljerna var Exxact Primo i samma färg som insatserna, Exxact Basic i plast som var optimerad för utanpåliggande montage och endast fanns i vitt, Exxact Solid i vitt eller svart glas samt borstad stål och Exxact Design med transparent front vilket gör att hemägaren själv kunde bestämma hur ramen ska se ut. Man kunde sätta in ett fotografi, en tapet, rita själv eller bara ha en färg som matchade inredningen. 

Exxact apparatserie erbjöd insatser i tre färger; vit, antracit och metallic.

Dags för lansering 

Pressreleasen om lanseringen skickades ut i februari 2011 och man kunde då erbjuda runt 250 funktioner i form av insatser, färger och material att välja bland. Det innebar att Exxact skulle erbjuda det bredaste sortimentet på marknaden redan från start. 

Det visade sig vid lanseringen att även distributörer, installatörer och slutkunder tyckte att Schneider Electric var helt galna som bytte till en annan vit färg än den gulvita som varit standard så länge. Men, det tog inte lång tid innan den vita färgen, RAL 9003, började kallas Exxact-vit.  

Installatörerna var skeptiska till en början men när de insåg fördelarna med den snabba och enkla installationen som förenklade deras arbete började fler och fler gå över till att börja jobba med den nya banbrytande serien Exxact.  

Prisvinnande koncept 

Innan lanseringen skickade Schneider Electric in Exxact som ett av bidragen till Reddot design award och en månad efter lanseringen, i mars 2011, kunde man skicka ut ytterligare en pressrelease om att Exxact vunnit det presigefulla priset för bästa design.  

Exxact apparatserie vann Reddot design award 2011.

“As always, our jury cast a very careful eye over the products submitted. Design quality has asserted itself clearly in the judging process, with genuine and new creative solutions also being rewarded. Both of these criterias are not just yardsticks for good design, but also for the potential for success on the market.” 

Professor Dr. Peter Zec, initiator of the red dot design award
Exxacts olika ramar.

Exxact idag 

Under många år har nya funktioner lanserats med jämna mellanrum och som mest har Exxact kunnat erbjuda över 300 olika funktioner i sortimentet.  

Exxact har under lång tid varit den mest installerade apparatserien i Sverige och Norden. Begreppet Exxact-vit används flitigt och Schneider Electric har även lanserat normprodukter i form av centraler och normapparater samt kabelkanaler och kanalsystem i den populära vita färgen för att erbjuda marknaden en enhetlig installation. Även konkurrenterna på marknaden har lanserat produkter i den Exxact-vita färgen för att den är så etablerad på marknaden. 

Som det nämndes i inledningen har enbart 2-vägsuttaget med snabbkoppling i vitt med e-nummer 18 202 96 installerats i över 15 miljoner exemplar! Många hemägare i Sverige känner enbart till Schneider Electric tack vare sina strömställare och vägguttag i sin bostad som har Schneider Electrics logotype på ramen.  

Under resans gång har Schneider Electric utvärderat sortimentet och idag håller man på att fasa ut färgen metallic på insats och ramar eftersom den inte varit lika efterfrågad av kunderna som färgen vit och antracit. Det gör att Exxact är tillbaka på ungefär 250 funktioner – en imponerande siffra som kan erbjuda bland annat den senaste tekniken inom KNX, USB-laddning, optimal dimring utan risk för flimmer och uppkopplade funktioner i smarta hem-systemet Wiser som kan hanteras via app i mobilen.  

Exxact installeras både i bostäder, kontorsutrymmen och kommersiella byggnader som butiker och sjukhus. Serien har fortfarande kvar 4-i-1-lösningen för enhetlig installation i alla utrymmen och de fyra olika ramserierna som används ihop med insatserna i färgerna vit och antracit. Man ändrar ju inte på något som fungerar bra som det är! 

Nya populära funktioner 

Exxact breddar sortimentet med uppkopplade funktioner ihop med smarta hem-systemet Wiser.

Under de senaste åren har sortimentet bland annat breddats med uppkopplade Exxact-funktioner som kan styras via Wiser by SE-appen i mobilen. Även här var Schneider Electric innovativa i form av att man utvecklade funktioner som är uppkopplade tack vare en inbyggd puck som gör att installatören slipper lägga till en extern puck och svära över att det är för lite utrymme i dosan.

En annan funktion som lanserades för några år sedan är 1- och 2-vägsuttag som även har USB A+C-uttag i samma produkt. Behovet av laddning när det gäller mobiltelefoner, läsplattor och annan trådlös utrustning har lett till att vissa funktioner kan behöva uppgraderas för att underlätta för hemägaren och dessa uttag är ytterligare ett exempel på att sortimentet uppdateras utifrån behovet på marknaden.

1- och 2-vägsuttag som har USB A+C-uttag
Vriddimmer 370W

Det finns även en vriddimmer på 370W som kan installeras både med och utan neutralledare, vilket gör den optimal både vid renovering och nybyggnation. Med neutralledare inkopplad kan den dimra ned till nästintill 0W utan att ljuskällan flimrar.

”Detta är den bästa dimmer vi någonsin haft.” 

Robert Palm, produktchef på Schneider Electric

Det finns även ett 2-vägsuttag på 230V som är försett med två olika faser så att det kan användas till exempelvis tvättmaskin och torktumlare eller kylskåp och frys. Smart lösning som gör att man inte behöver installera två separata uttag. 

2-vägsuttag på 230V
USB A+C uttag där USB C-uttaget uppfyller standarden för Power Delivery

Förra året lanserade även Schneider Electric USB A+C uttag där USB C-uttaget uppfyller standarden för Power Delivery på 45W. Det gör att användaren kan ladda exempelvis sin dator i USB-uttaget utan att behöva någon adapter.

Sist men inte minst lanserades det nyligen ett timer-uttag på 16A så att användaren bland annat kan använda uttaget ihop med modernare kaffemaskiner och andra apparater som man vill kunna stänga av efter användningen. 

Timer-uttag på 16A

Kort sagt, Exxact är ett säkert val både nu och i framtiden! 

Läs mer om Exxact och dess fördelar

Läs mer om smarta hem-systemet Wiser

Taggar: ,

Lägg till en kommentar

Alla fält är obligatoriska.