4 skäl till att skapa smarta hem enligt elinstallatören Dryft

Dryft är ett hantverksföretag med alla yrkesgrupper under samma tak och fokuserar på privatkunder. Med snickare, rörmokare, plattsättare, målare och elektriker i Stockholm så hjälper de kunder med allt från att installera ett eluttag till att renovera hela hemmet. En stor del av det Dryft gör är energieffektivisering av villor och där Schneider Electrics smarta hem system Wiser är en viktig del i att både förstå och styra energiförbrukningen i hemmet. 

Hantverksföretaget Dryft installerar smarta hem systemet Wiser från Schneider Electric.

Vad är ett smart hem för er?

Ett smart hem är ett hem som hjälper dig få en smidigare, säkrare och mer informerad vardag. Detta genom att automatisera sånt du tidigare gjort manuellt, eller kanske inte kunde göra manuellt, samt att ge dig insikter hur ditt hem fungerar för att kunna göra smartare val. Till exempel ändra belysning beroende på när på dagen det är, känna dig trygg med smarta brandvarnare och, som blivit populärt i dessa tider med höga elpriser, få insikter om sin elförbrukning.

Varför ska man göra sitt hem smart?

När man väl har gjort sitt hem smart så skulle det verkligen ta emot att inte ha det smart längre. Jag kan inte minnas senaste gången jag använde en vanlig strömbrytare för att ställa in belysningen och att inte kunna se hur mycket energi huset förbrukar skulle kännas underligt. Så det är precis därför man ska göra sitt hem smart – smidig vardag och ett säkrare och mer energieffektivt hem.

Vilka produkter & funktioner är viktiga för er och vad ser ni för behov för kunden?

Det som är viktigast för oss på Dryft är helheten. När kunder förstår potentialen i att göra sitt hem smart så vill de inte välja på det ena eller andra. De vill inte heller ha en app för varje funktion i hemmet. Med Wiser smarta hem får våra kunder alla funktioner i samma system. Det är såklart smidigt men det ger också mycket större möjligheter att skapa smart styrning där flera funktioner är involverade. Det gör kunderna nöjdare och våra elektriker tycker det är roligare.

Tidigare var fokus med smarta hem mest för bekväm styrning av hemmet, till exempel belysningen, eller för ökad säkerhet, med till exempel smarta brandvarnare och kameror. Men med den ökade medvetenheten kring elförbrukning i samhället så ser vi ett snabbt ökat intresse för energimonitorering och styrning – något som vi på Dryft gör mycket av framöver i och med vår satsning på energieffektivisering av hus. Vi är därför glada att Wiser ser samma trend och fortsätter utveckla sitt redan imponerande utbud av energirelaterade komponenter i Wiser-systemet.

Vad ser ni för möjligheter med det smarta hemmet?

Framöver tror vi att smarta hem kommer att vara så självklart i ett hem och hem som inte är smarta kommer snarare att kallas dumma hem. Lite som före och efter Smart phones där vi idag inte kallar en mobil för smart utan snarare ser det som en självklarhet.

Med system som Wiser där de flesta, om inte alla, komponenter finns i samma system så blir möjligheterna stora i att ta bekvämlighets-automatiseringar av flera saker i kombination till nästa nivå, till exempel belysning, solskydd och värmesystemet i samklang. Även säkerheten i hemmet kommer öka när automatiseringar kan agera snabbare än dig själv i en krissituation som inbrott eller vattenläcka och när du på distans kan se till att ditt hem är säkert.

Även fast bekvämlighet och säkerhet är viktigt så ser vi de största möjligheterna framöver inom energi. Att få förståelse för hur ditt hem förbrukar el är första steget till förändringar i beteende för att spara energi och åtgärder för att få ett mer energieffektivt hem – där både beteendeförändringar och energirenoveringar kommer behövas för att nå en hållbar energiförbrukning för Sveriges småhus. Viktigt både för den boendes plånbok och miljön.

Men det handlar inte bara om att använda mindre el, utan lika viktigt är när elen används. Som vi alla märkt senaste året så varierar priset på el väldigt mycket över timmarna på dygnet. Priset går upp när många använder el på dagen och går ner på natten. Med smart styrning kan till exempel uppvärmningen av huset eller laddningen av elbilen ske när elpriset är lägre. Men att använda el när den är billigare är inte bara bra för din egna plånbok, det hjälper också hela samhället då elförbrukningen sprids ut jämnare över dygnet. Så inom energieffektivisering ser vi väldigt stora möjligheter för både den boende och samhället när hus blir smarta. Troligen är det en av de enklaste och mest effektiva åtgärderna som kan göras för att få ett energismartare samhälle.

Läs mer

Smarta hem med Wiser

Få koll på elanvändningen med Wiser

Produkterna inom Wiser

Taggar: , , , , ,

Lägg till en kommentar

Alla fält är obligatoriska.