Ett smart hem möjliggör minskad energianvändning, samt ökad komfort och säkerhet

Marknaden för smarta hem växer ständigt och möjligheterna att kontrollera olika funktioner i hemmet blir allt fler. Ett verkligt smart och intuitivt hem möjliggör mer än att styra enskilda funktioner separat som att tända och släcka belysningen via en app. Ett smart och uppkopplat hem bygger på automationer av flera funktioner som möjliggör energieffektivisering, lägre kostnader och ökad bekvämlighet. Vi på Schneider Electric vill ge alla möjlighet att göra det mesta av vår energi – något som går hand i hand med ett uppkopplat och smart hem. 

Ett smart hem bör även vara ett energismart

När vi kombinerar elektrifiering med den digitala världen får vi smarta lösningar som tar hemmet till nästa nivå, både när det gäller komfort, säkerhet och energieffektivisering. Idag finns lösningar för att exempelvis styra elapparater på distans och med automationer, bevaka sin energiförbrukning och få anpassad energirådgivning direkt i mobilen baserat på hemmets individuella profil.

Vikten av öppna standarder för en framtidssäker investering

För att få ut så mycket som möjligt av en smart hemlösning finns det en del saker som kan vara bra att tänka på. Min rekommendation är att överväga ett system som är eller kommer bli kompatibelt med Matter – en ny gemensam standard som tagits fram av Connectivity Standards Alliance (CSA) där Schneider Electric är styrelsemedlem en av grundarna. Risken är annars att man investerar i olika produkter som sedan inte fungerar, pratar, med varandra eller som inte kan anslutas till det system som redan används. Ett Matter-kompatibelt system ger därför en trygghet i investeringen då det möjliggör att smarta hem-produkter från olika tillverkare kan samverka.

Våra behov ändras över tid, därför är det bra att tänka att skalbarhet ska vara en självklarhet! Även ifall du börjar med att investera i ett system för att styra belysningen, ska inte detta inte behöva medföra en begränsning för att du senare ska kunna addera lösningar för exempelvis styrning av värme, kameror och vägguttag samt att dessa ska kunna samverka, prata, med varandra.

Se till att få ut det mesta av ditt smarta hem när du investerar i uppkopplade produkter och lösningar!

smart hem
Jens Strinsjö, produktchef på Schneider Electric för smarta hem-systemet Wiser i Sverige

Taggar: , , , , ,