Smarta hem kan leda till smarta affärer för elektriker

Föreställ dig en dag i ett smart hem:

 • Innan du ens vaknar är ditt hem redan i full gång med att se till att du får en bekväm start på dagen genom att justera värme eller kyla.
 • Dina elektriska rullgardiner stängs automatiskt, lagom tills du åker till jobbet. Förutom att de bidrar till en känsla av säkerhet stänger de också ute både varm och kall luft.
 • Medan ditt hem står tomt under dagen hjälper förinställda termostater till att spara energi och du kan på så sätt få ner kostnaderna på din månatliga energiräkning.
 • En halvtimme innan du kommer hem igen sätter ditt värme- och kylsystem igång för att du ska kliva in genom dörren till en perfekt temperatur.
 • När du kör upp på din garageuppfart tänds din ytterbelysning automatiskt och välkomnar dig hem.

Detta låter väl ganska underbart? Det är inte konstigt att fler och fler människor väljer att investera i smarta produkter för sina hem. Smart teknologi är dock inte bara begränsat till det privata hemmet. Mindre företag som exempelvis restauranger och butiker drar också nytta av detta. Genom smart teknologi kan en företagare exempelvis ha möjlighet att övervaka energiförbrukningen på avstånd och bli varnad om utrustning börjar lägga av, t.ex. kylar, frysar och ugnar.

Fler än 26 biljoner uppkopplade enheter förväntas användas år 2020 vilket är 20 gånger så många enheter i jämförelse med 2016. Utgifter för smarta produkter till hemmet beräknas ligga på 112 miljarder dollar till 2022.

Hinder för användning/installerande

Den bekvämlighet som smart teknologi innebär ökar intresset bland konsumenter, men fortfarande kvarstår ett glapp mellan detta intresse och ett faktiskt användande. En undersökning gjord av PWC visar att bland de 81 % internetanvändare som känner till smarta produkter för hemmet är det bara 26 % av dem som faktiskt använder sig av smart teknik. Det är tydligt att vetskapen om smart teknik är en sak, användandet är en annan sak.

Varför denna klyfta? Det spelar ingen roll att intresset för smart teknik är starkt, när fler än 75 % av ägarna till hus och bostadsrätter inte vet var de borde vända sig för att installera ett smart hem. Något som alltså kan vara en förklaring till ovanstående. Här finns en otrolig affärsmöjlighet för elektriker som önskar expandera sitt företag genom att erbjuda de senaste digitala lösningarna och tjänsterna.

Växande digitala möjligheter

Varumärken och tillverkare av smart teknologi är medvetna om att elektriker spelar en nyckelroll för anpassning och installation av smarta produkter i hemmet. För att stötta och hjälpa deras samarbetspartners erbjuder många företag olika kurser för utbildning och certifiering som utformats för att göra elektrikern kompetent inom smarta lösningar för hemmet.

Här följer några av de färdigheter och kunskaper som en elektriker förvärvar under dessa kurser:

 • Design, installation och kunskap om reparation för digital driftsättning
 • Förmågan att tillhandahålla digital elektrisk utrustning
 • Kunskap kring t.ex. de senaste trenderna, TV, ljus, brandsäkerhet, ventilation, värmepumpar och förnybar energi

Företag har också börjat skapa olika nivåer av anpassning för ett smart hem, vilket gör att konsumenter kan börja med en ynka uppkopplad enhet och sedan uppgradera successivt till ett komplett system – en metod som gynnar elektriker på flera sätt:

 • Kostnaden för att engagera en kund med en enda enhet är mycket låg
 • Den smarta teknikens förmåga att kommunicera och fungera tillsammans med andra enheter underlättar om/när kunden önskar utvidga sitt smarta hem
 • När kunden väljer att investera i fler enheter och ett mer avancerat system ökar elektrikerns lönsamhet

Ett smart affärsdrag

Digitalisering och smart teknik öppnar helt enkelt upp för nya och spännande möjligheter för elektriker. Möjligheter som ger dem:

 • Nöjdare kunder
 • Större avkastning
 • Ett mer lönsamt företag
 • Mer sinnesro

Schneider Electric har alltid haft nära samarbete med elektriker och är mån om att erbjuda support och tillsammans utveckla branschen. Med mySchneider-appen i deras ficka, har de direkt tillgång till Schneider Electric support via chatt eller telefon, något som är särskilt praktiskt när de möter nya utmaningar vid nya kundförfrågningar. Vi erbjuder också utbildningar och kurser som gör det möjligt för elektriker att vara i fas med den ständiga utvecklingen som sker i hemmiljöer.

Vill du lära dig mer om hur Schneider Electric hjälper elektriker att bli morgondagens installerare av smarta hem? Läs mer här!

Källor:

 1. Deloitte “Switch onto the connected home, The Deloitte Consumer review, July 2016”
 2. https://fr.statista.com/infographie/12417/home-smart-home/
 3. PwC Consumer Intelligence Series, January 2017, p.6
 4. Deloitte “Switch onto the connected home, The Deloitte Consumer review, July 2016”