Nytt paradigmskifte spås ta fart på fastighetsbranschens digitala och hållbara utveckling

Det sker stora förändringar inom digitaliseringen av fastighetsbranschen just nu. Det har pågått en längre tid, men utvecklingen har accelererat kraftigt det senaste året. Tekniken finns delvis sedan tidigare, men vi har även utvecklat nya lösningar för att möta de förändrade behov och utmaningar som våra kunder och partners stått inför den senaste tiden. Pandemin och den akuta klimatkrisen har skyndat på processen.

Digitalisering av elektriska anläggningar och HVAC-system har varit det första viktiga steget i att göra byggnader mer smarta, hållbara, motståndskraftiga, hypereffektiva och där människan är i fokus. Framväxten av molnbaserade lösningar inom styrsystem och närliggande funktioner kan vara nästa paradigmskifte inom branschen.

Det ger fastighetsbolag och fastighetsförvaltare möjlighet att nyttja den senaste och mest innovativa teknologin samtidigt som de undviker fasta kostnader för att underhålla hårdvara och programvara på plats. Många bolag kan sakna budget, personal eller kompetens för att kunna driva utvecklingen i den takt de hade velat och som skulle behövas. Detta kan hota deras innovationsförmåga och förmåga att driva minskade kostnader och en mer ambitiös hållbar utveckling.

Genom molnbaserade lösningar för fastighetsstyrning kan fastighetsbolag och fastighetsförvaltare enklare dra nytta av möjligheterna med ett smart öppet teknologiekosystem som drar nytta av flera teknologileverantörer. Det öppnar även upp för tjänster som kan komplettera personal på plats genom att leverantörer kan erbjuda rådgivning och övervaknings-, analys- och underhållsstöd dygnet runt. Dessa molnbaserade plattformar och tjänster är särskilt relevanta för verksamheter som äger eller hanterar stora portföljer av små och medelstora anläggningar.

Schneider Electric är en ledande aktör inom digitalisering och effektivisering av byggnader, bostäder, industrier och infrastruktur. Vi arbetar ständigt med att hitta innovativa och smarta lösningar med fokus på digital och hållbar utveckling. Tidigare i år utsågs Schneider Electric till världens mest hållbara företag av Corporate Knights.

Den digitala utvecklingen har aldrig gått så snabbt som den gjort de senaste 12–18 månaderna. Det skapar helt nya möjligheter för tillgänglighet, motståndskraft och styrning – och så gör den att kundernas ekosystem växer då de även kan koppla upp sina verksamheter mot andra aktörer. Detta ökar branschens behov av stabila och långsiktiga teknologipartners som kan erbjuda en grundplattform för den smarta fastighetens teknologiekosystem – något som stora aktörer som Schneider Electric är bäst rustade att göra.

Skriven av Tomas Bäckstadi, Service Director på Schneider Electric.

Taggar: , ,