Samarbete viktigare än någonsin

När man läser historieböcker kan man ibland tro att människor inte gjort annat än krigat med varandra. Men det stämmer inte, vi är i grunden väldigt inriktade på att samarbeta. Aldrig blir det tydligare än i kriser.

Inom Schneider Electric arbetar vi hela tiden med att se till att exempelvis datahallar, sjukhus, processer och fastigheter för industrier fungerar 24/7. Det sker genom att våra medarbetare ständigt är igång och löser kundernas behov. På samma sätt pågår ett arbete som jag tror att vi behöver uppmärksamma ännu mer. Vi matas hela tiden med nya medieuppgifter om pandemin och den ekonomiska nedgången. Men det pågår i länder världen över en imponerande aktivitet för att lösa krisen. Forskare jobbar dygnet runt för att utveckla nya mediciner och vacciner. Internationella organisationer som Världsbanken och IMF har fattat beslut om enorma stödpaket för att inte de fattigaste länderna ska drabbas ännu hårdare. Universitet och högskolor digitaliserar i aldrig tidigare omfattning för att se till att studenterna kan fortsätta sina utbildningar. Logistikföretag har snabbt utvecklat metoder för att se till att viktiga leveranser av mat och medicin fortgår. Kort sagt, vi samarbetar mer intensivt än kanske någonsin tidigare.

Förutom den kris vi dagligen lever med, ser vi också en stor förändring i relationen mellan företagsledningar och medarbetare. Företagskultur har aldrig varit viktigare och nu är det tydligt hur många företag som värnar om sina medarbetare. Att ha få personer på arbetsplatserna är givetvis viktigt för att minska smittorisken, men det ställer också krav på support och stöd för att det ska fungera. Jag tänker inte enbart på hjälp med programvaror och IT-support för hemarbete, utan också på att medarbetarna kan känna trygghet för sin ekonomi och sin anställning. Färska studier visar att medarbetare givetvis vill vara friska, men framförallt är de oroade över att kunna försörja sig och ta hand om sin familj och sina närmaste. Därför är det så intressant att se hur det växer fram en ny lojalitet och solidaritet på många företag. Man visar ökad flexibilitet med arbetstider, kanske tar ut inarbetad ledig tid istället för permittering, eller är snabb att hjälpa kollegor som har problem exempelvis med barnpassning. Det blir också allt starkare band med kunderna, eftersom det är så tydligt att vi existerar tack vare samarbetet. Jag vågar också påstå att många företag gör allt för att skydda sina anställda och deras jobb. Ledarskap i ”det nya normala” innebär inte att peka med hela handen utan att lyssna in, visa empati och stötta medarbetarna så att verksamheten kan fungera. På Schneider Electric gör vi vårt yttersta för att stärka samarbete och engagemang i alla led, och på så vis öka kund- och medarbetarnöjdhet.

Det vi bevittnar är en transformation som kanske skulle skett ändå, men mycket långsammare. Den alltför tidigt bortgångne professorn Hans Rosling skriver in sin sista bok Factfulness – som ger en ljus bild över utvecklingen i världen – att det ändå är fem globala hot han oroade sig för; en pandemi, finanskollaps, tredje världskrig, klimatförändringar samt extrem fattigdom. Nu har vi två av de hoten samtidigt. Därför är människans förmåga till samarbete viktigare än någonsin. Det vi nu ser utvecklas gör att det finns skäl, att likt Hans Rosling, vara behärskat optimistisk.

Charlie Timmermann
VD, Schneider Electric Sverige