Hur maskinbyggare Omdefinierar och Optimerar sina affärsmodeller genom Digitaliserad Kundsupport

Hur kan dagens maskinbyggare uppnå nya konkurrensfördelar? Genom att inkorporera IIoT och ny digital teknik i deras drift och underhåll av maskiner. Enligt det globala analysföretaget IDC spenderar process- och tillverkningsindustrin över 333 miljarder amerikanska dollar på sin digitala omvandling. Maskinbyggare som vill fortsätta vara lönsamma i den här nya och digitala miljön söker nu bättre sätt att ge sina kunder service.

Anammandet av metoder som möjliggör spårning, övervakning, felsökning och korrigering av maskiner på distans gör att kundsupporten går från att vara reaktiv till proaktiv. Förutom mer effektiv kundsupport gör dessa mjukvarubaserade funktioner att maskinbyggaren öppnar upp för nya inkomstkällor tack vare nya och förbättrade servicetjänster.

Mycket har förändrats de senaste åren för de maskinbyggare som vill expandera sin verksamhet. Att ansluta maskiner till IIoT och molnet är inte längre en dyr och teknisk utmaning. En snabbväxande marknad av lösningar med inbyggd internetuppkoppling gör integrationen enklare och kostnaden mindre för underhåll och service efter maskinens installation hos slutkund. Experter inom nischade områden som ofta utgör en hög kostnad behöver inte längre befinna sig på plats fysiskt för att lösa tekniska problem.

Moderna lösningar för användarvänlig fjärranslutning

Vi på Schneider Electric hjälper maskinbyggare med deras digitala omvandling genom EcoStruxure. Det är en IoT-aktiverad öppen plattform och kompatibel arkitektur som ansluter och integrerar underhållsverktyg, edgekontroll  och analysverktyg. EcoStruxure integrerade helhetslösningar spänner över hela maskinens livscykel: konstruktion, drift och underhåll.

Några exempel på digital support och service för maskinbyggare

Maskinbyggare som vill hoppa på det digitala tåget vad gäller underhåll och support kan utnyttja EcoStruxure för att samla in och generera digitaldata på maskinnivå (tillgängligt även på distans via Internet) och till slut även tjäna pengar på just denna data.

Här följer några exempel som visar på hur det kan gå till:

  • Maximerad effektivitet
    Schneider Electrics EcoStruxure Machine Advisor är en digital och molnbaserad tjänsteplattform som gör det möjligt för maskinbyggare och maskinoperatörer att spåra, övervaka och ”laga” maskiner på distans till betydligt lägre underhållskostnader. När en ny maskin levereras och installeras på en anläggning kan exempelvis EcoStruxure Machine Advisor Track Tool används för att skapa en teknisk profil med arkitektur, loggbok, maskinhistoria och information som är relevant för service.
  • Säkert fjärrunderhåll
    Digitala verktyg kan minska korrigerande åtgärder med upp till 50 %. Nuförtiden kan servicepersonal nämligen hålla koll på sina maskiner på distans och i realtid detta för varje enskild maskin. Verktyg som EcoStruxure Augmented Operator Advisor ger en direkt tillgång till realtidsinformation från anläggningen och dess maskiner. Genom Augmented reality kan man också följa utvecklingen direkt från mobilen eller surfplattan.
  • Nya inkomstkällor
    Nya digitala verktyg öppnar upp möjligheter för maskinbyggare att expandera och skapa nya inkomstkällor. Med andra ord behöver de inte längre bara tjäna pengar på att bygga och leverera maskiner. Digitalisering och molntjänster skapar nya möjligheter för att öka lönsamheten genom nya tjänster och fler inkomstkällor. EcoStruxure Secure Connect Advisor öppnar upp en cybersäker kommunikation mellan maskiner och människa. Fjärråtkomsten till maskinerna gör att tjänsterna utvidgas: Felsökning kan göras online, likaså firmwareuppdateringar och driftanalyser – allt detta bidrar till nya affärsmöjligheter och stärker relationen mellan maskinbyggare och deras slutkunder.

Schneider Electrics senaste e-guide för maskinbyggare finns nu tillgänglig att ladda ner på engelska: How digital transformation impacts an OEM’s post-sales business. Den här guiden tittar närmare på digitala underhållsscenarion för att uppnå ett mer kostnadseffektivt underhåll för slutanvändare. Guiden visar helt enkelt hur maskinbyggare kan leverera kostnadsbesparingar genom att tillhandahålla digitala underhållsverktyg.

Vill du veta mer? Ladda ner den gratis redan idag, det är bara att klicka på länken ovan.

Möt experten

Josef Christoffersson är produktchef på Schneider Electric med 25 års erfarenhet inom industriell automation.