Robert Flinth: “Direktivet om energiprestanda gäller alla byggnader”

Ett foto av Robert Flinth, Sales Director, Schneider Electric.
Robert Flinth, Sales Director, Schneider Electric.

Vad händer just nu på marknaden inom fastigheter och digitalisering?

Alla har börjat inse att man behöver digitalisera och effektivisera. Det är även många som funderar hur man kan snabba på digitaliseringen och frigöra all den data som finns. När du väl har löst den biten då kommer vi till nästa steg. Datan måste vara så pass strukturerad så att du kan normalisera den för att andra aktörer ska kunna komma in och hämta datan. Det handlar om att sätta strukturer och ramverk för att lyckas med sin digitaliseringsresa.

Vilka utmaningar upplever du att det finns?

Det många är rädda för är faktiskt att sträcka ut en hand och ta hjälp av en branschledare. Många vill lösa utmaningarna på egen hand. Sen har vi det här med att de flesta byggnader redan är byggda, vilket betyder att man kommer sitta med en teknisk skuld på ett eller annat sätt. Om vi pratar den sortens teknik som vi på Schneider Electric jobbar mycket med så kan vi bistå med följande tre saker. För det första, hur du frigör data i gamla system. För det andra, hur man kan säkerställa uppgraderingar av systemen både på en låg nivå och en högre nivå, alltså hela systemet och då även säkerställa IT och dess krav. Den tredje och sista delen är det här med direktivet om energiprestanda för byggnader (EPBD) som blir verklighet från 2025.

Hur ser du på framtiden för branschen i Sverige?

Sverige ligger väldigt långt fram. Det tycker jag att man ska vara tydlig med. Vi har ibland tagit fram lösningar för tio år sedan som andra länder nu applicerar och är överlyckliga över. Vi är inte bäst i världen men jag tycker att vi har kommit ganska långt, både när det gäller energifrågor och digitalisering.

Vad har Schneider Electric för spännande saker på gång?

Just nu gör vi en ompositionering av hur vi vill möta marknaden, vilket gör oss till det mest öppna bolaget man kan jobba med, både ur ett kommersiellt perspektiv men också ur ett tekniskt perspektiv. Schneider Electric bör ses som en strategisk teknologipartner som hjälper kunder med att standardisera och strukturera ramverk. På detta sätt kan kunder jobba direkt med oss eller våra partners för att effektivt komma vidare på sin digitaliseringsresa.

Digitalisera handlar delvis om att frigöra data. EcoStruxure™ Building Operation (EBO) är en möjlig nyckel för detta. När det gäller att integrera eller applicera andra fastighetstekniska system eller tjänster så har Schneider Electric kommit långt.

Vad är det allra viktigaste att ha koll på framöver enligt dig?

Det är direktivet om energiprestanda för byggnader (EPBD) som snart verkställs i Sverige och du som fastighetsägare kommer behöva ett system som uppfyller vissa krav enligt Energimyndigheten. Jag vill uppmana att man säkerställer att man uppfyller detta och att det systemet man har idag verkligen kan leverera det som krävs. Naturligtvis kan våra system göra det och vi finns tillgängliga för att stötta marknaden.

Många tror också att det här bara gäller för nybyggnationer. Men det gäller retroaktivt för alla byggnader, vilket jag tycker är viktigt att förtydliga. Kraven startar redan 2025 men vid 2030 så kommer det ganska drastiskt utmanande krav som fastighetsägare redan nu behöver planera för. Det gäller att ta reda på var man står idag och att jobba med en underhållsplan för att vara redo till 2030 när de kraven börjar gälla. Det tror jag är en nyckel för fastighetsägare.

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa ditt företag? Boka en kostnadsfri demo här.

Läs mer om vårt arbete med att digitalisera fastigheter:

Tre smarta lösningar för digital styrning av fastigheten

Färre felanmälningar och bättre klimat

Framtidens fastigheter

Taggar: ,

Lägg till en kommentar

Alla fält är obligatoriska.