Haluatko tietää lisää blogiartikkeleista?

Ota yhteyttä meihin

Avoimin mielin kohti avoimempaa teollisuusautomaatiostandardia

Digitalisaatio, 5G ja uudet teknologiat yleistyvät teollisuudessa nopeasti, sillä alalla muhii tarve siirtyä kohti uusia ratkaisuja. Tämä pätee myös automaatiojärjestelmien logiikkaratkaisuihin, joita on käytetty jo 60-luvun lopulta lähtien. Digitalisaatioasteen noustessa ja internetin käytön lisääntyessä vanhan IEC 61131 -standardin alkaa olla jo aika vetäytyä eläkkeelle.

Uuden teknologian myötä laitevalmistajiin ja -toimittajiin kohdistuvat vaatimukset ja odotukset ovat kasvaneet. Teknologisen arkkitehtuurin muuttuessa tarvitaan uusi standardi, jolla digitalisoinnin mukana tulevaa teknologiaa voidaan hyödyntää laajemmin.

Tällä hetkellä alalla yleisesti käytössä oleva IEC 61131 -standardi antaa suuntaviivat teollisen ohjelmoinnin kehittämiseen, mutta se tulee samalla asettaneeksi rajat loppukäyttäjän toiminnalle. Vanha standardi ei nimittäin mahdollista loppukäyttäjälle valmistajariippumatonta automaation kehittämistä.

Vapautta uudesta standardista

Ohjelmoitavien logiikoiden standardi IEC 61131 ei ole luotu informaatioteknologian (IT) ehdoilla vaan operatiivista teknologiaa (OT) ajatellen. Teollisuudessa tarvitaan koko ajan enemmän IT-ratkaisuja, kun käyttöön halutaan esimerkiksi koneoppimista, pilvipalveluita, virtuaalista todellisuutta tai AR:ää.

Digitaalisessa automaatio-ohjelmoinnissa hyvä IT-tuntemus on ylipäänsä paljon tärkeämpää kuin perinteisessä teollisuusautomaatiossa, jossa ohjelmointia on tehty yksittäisten laitteistojen kanssa. Yksinkertainen toimenpide koneiden tehostamiseksi on niiden digitalisointi.

Vanhaan standardiin perustuvia ratkaisuja ei voi laittaa kerralla uusiksi, mutta uusille ratkaisuille on huutava tarve. Siksi Schneider Electric on tuonut vanhaa standardia tukevien logiikoiden rinnalle uuteen IEC 61499 -standardiin perustuvan EcoStruxure-alustan, jotta toimintaympäristöjen eri teknologiat saataisiin toimimaan joustavammin ja kustannustehokkaammin.

Schneider Electricin EcoStruxure Automation Expertiä voisi kuvata IT-alustaksi, jossa on sekä IT- että OT-ulottuvuudet. Sen kantavana ajatuksena on olla ohjelmistokeskeinen automaatioalusta, jonka kehitysympäristön avulla automaatiojärjestelmää voi uudistaa ja kehittää vapaasti. Uuden standardin ansiosta on mahdollista kehittää aidosti avointa teollisuusautomaatioympäristöä.

Harppaus kohti digitaalisempaa teollisuutta

Uusi tapa lähestyä teollisuusautomaatiota mahdollistaa ohjelmistosovellusten siirtämisen vapaasti eri valmistajien laitealustojen välillä. Automation Expertin avulla laitoksen automaatiojärjestelmä voidaan suunnitella niin, että sen hallinta on tehokasta koko laitoksen elinkaaren ajan.

Uuteen standardiin perustuva Automation Expert helpottaa myös komponentti- ja työvoimapulasta kärsivien alojen ongelmia, sillä järjestelmän kanssa voi käyttää mitä tahansa komponentteja, ja IT-ohjelmoinnin ammattilaiset pystyvät perehtymisen jälkeen hyödyntämään sen tarjoamaa kehitysympäristöä.

Automation Expertin avulla voidaan ottaa todellinen harppaus kohti digitaalisempaa teollisuutta. Sen ansiosta yhteys teollisuuden laitteistojen ja ohjelmistojen välillä on nyt auki, mikä tarkoittaa aivan uusia joustavuus-, tehokkuus- ja kestävyysratkaisuja alan toimijoille. Tutustu EcoStruxure Automation Expertiin, joka luo pohjan tulevaisuuden teollisuusautomaatiolle.

Blogin on kirjoittanut Marko Latvasalo, Offer manager. Ota yhteyttä: marko.latvasalo@se.com

Tägit: , ,

Ota yhteyttä meihin

Lisää kommentti

Kaikki kentät ovat pakollisia.

Tämä sivusto käyttää Akismet –palvelua roskapostin suodattamiseksi. Lue miten kommentit prosessoidaan.