Haluatko tietää lisää blogiartikkeleista?

Ota yhteyttä meihin

Hyvästit paperidokumenteille – sähköjärjestelmien digitaalinen dokumentointi varmistaa saumattoman ylläpidon

Sähköjärjestelmien dokumentointiin liittyy runsaasti paperitöitä. Tiedon määrä kasvaa järjestelmän elinkaaren ajan aina suunnittelusta käytönaikaisten huoltojen ja päivitysten kirjaamiseen. Tietoa pitää saada usealle taholle. Saumattoman ylläpidon varmistamiseksi tiedon tulisi olla helposti kaikkien käyttäjien saatavilla. Ratkaisu tähän on Digital Logbook, eli sähköjärjestelmien digitaalinen dokumentointi.

digitaalinen dokumentointi

Tietoa sähköjärjestelmien kunnosta ja toiminnasta tuotetaan ja tarvitaan säännöllisesti. Paperisen dokumentaation haasteena on mappien pitäminen järjestyksessä ja tiedon päivittäminen. Suurissa tai pitkäikäisissä järjestelmissä yhteistyön ja tiedonhallinnan merkitys korostuu entisestään, kun järjestelmän toiminnasta vastaavien osapuolten määrä kasvaa ja aikajänne pitenee.

Sähkökeskuksen dokumentaatiota käsittelevä IEC 61439-standardi määrittelee ja ilmoittaa pienjännite-, kytkin- ja hallintalaitteiden käyttöolosuhteet, rakennusvaatimukset, tekniset ominaisuudet ja todentamisvaatimukset. Standardin noudattaminen tarkoittaa teknisen dokumentaation toimittamista sähkökeskuksen toimituksen yhteydessä siten, että dokumentaatio kattaa keskuksen käsittelyn, asennuksen, käytön ja kunnossapidon. Nämä tiedot sisältävät ylläpitosuositukset ja huoltosuunnitelman. Tähän voivat liittyä myös kytkentäkaaviot, osaluettelot ja kaikki muu paneelin ylläpidossa tarvittava dokumentaatio.

IEC 60634-standardi määrittelee sähköasennusten suunnittelun, asennuksen ja todentamisen pelisäännöt. Tästä syystä uuden keskuksen asennuksesta ja olemassa olevien keskusten muutostöistä on tehtävät raportti. Käytössä oleva keskus tulee myös tarkastaa säännöllisesti ja tarkastuksista laaditaan pöytäkirja. Nyt nämä tarvittavat dokumentit voi kerätä yhteen helposti saavutettavaan paikkaan.

Saumaton ylläpito onnistuu digitaalisen dokumentoinnin avulla

Joskus tietoihin olisi tärkeää päästä käsiksi jopa vuosienkin jälkeen, esimerkiksi järjestelmää päivitettäessä. Schneider Electricin digikansio on digitaalinen vaihtoehto dokumentoinnille, jonka avulla voidaan ratkaista monet yhteistyön ja tiedonhallinnan haasteet. Digital Logbookin dokumentaatiota on helppo hyödyntää, sillä tietoihin pääsee kätevästi QR-koodin skannaamalla.

Aiemmin mainittuja standardeja noudattamalla ja säännölliset tarkastukset ajallaan tekemällä on mahdollista välttää sähkökeskuksiin liittyviä ongelmatilanteita ja minimoida niihin liittyviä haittoja sekä kustannuksia. Sähkökeskusten elinkaaren eri vaiheisiin liittyy useita dokumentteja:

  • Suunnittelu: rivikaaviot, asettelutiedot
  • Sähkökeskus: CAD-piirustukset, valokuvat, käyttöopas, osaluettelo
  • Käyttöönotto: salasanat, verkon kokoonpano, käyttöönottoraportti
  • Kaupalliset dokumentit: tuote- ja palveluesite, takuutiedot
  • Ylläpito: huoltosuunnitelma, oppaat ja varaosaluettelot

Blogissa Digitaalinen dokumentaatio säästää aikaa ja rahaa käymme tarkemmin läpi esimerkin kautta, miten sähköjärjestelmien digitaalinen dokumentointi hyödyttää eri käyttäjäryhmiä.

Digikansio on osa Facility Expert -sovellusta. Lue lisää sen hyödyistä https://www.se.com/fi/fi/work/products/product-launch/ecostruxure-facility-expert/

Tägit: , ,

Ota yhteyttä meihin

Lisää kommentti

Kaikki kentät ovat pakollisia.

Tämä sivusto käyttää Akismet –palvelua roskapostin suodattamiseksi. Lue miten kommentit prosessoidaan.