Haluatko tietää lisää blogiartikkeleista?

Ota yhteyttä meihin

Tuliko sähkökatko? Menikö meiltä virta poikki?

Ei hätää, on olemassa automaattinen syötönvaihtokytkin (ATS), jolla tärkeät toiminnot saadaan pidettyä päällä vaikka tulee sähkökatko.

Varmista laitteiden virransaanti automaattisesti ja vältä suuri vahinko

Lyhyiden sähkökatkosten vaikutukset yksittäisille koneille ja laitteille voidaan poistaa helposti UPS-laitteella, joka ylläpitää keskeytymättömän ja laadukkaan virransyötön laitteen akuston avulla. Pidempiaikaisiin ja laajasti liiketoimintaan vaikuttaviin sähkökatkoksiin on lisäksi viisasta vaarautua vaihtoehtoisella virtalähteellä ja syötönvaihtokytkimellä.

Maatiloilla vaihtoehtoisena virtalähteenä toimiva aggrekaatti, generaattori tai energiavarasto ja sähkökeskukseen asennettava automaattinen syötönvaihtokytkin (verkonvaihtokytkin) eli ATS-laite varmistavat virran saannin pidemmissäkin sähkökatkoksissa.

Mitä automattinen syötönvaihtokytkin tekee?

Sähköverkon vikatilanteessa, sähkökeskuksessa oleva automaattinen syötönvaihtolaite antaa etäohjattavalle ja käyttöön oikein mitoitetulle generaattorille käynnistyskäskyn. Automaattinen vaihtokytkin suorittaa vaihdon vasta kun generaattori on käynnistyksen jälkeen saavuttanut oikean jännitetason ja taajuuden.

Tämä ansiosta esimerkiksi maatiloilla isännän tai emännän ei tarvitse sähkökatkon sattuessa myrsky-yönä kömpiä peitonalta pimeään navettaan käynnistämään traktoria ja vääntämään käsikäyttöisestä kytkimestä generattorisähköjä päälle. Näin varmistetaan toimintojen jatkuvuus ja vältytään suurilta taloudellisiltä menetyksiltä ja harmeilta.

Syötönvaihtokytkin on osa riskienhallintaa ja mielenrauhaa

On odotettavissa, että sähkökatkokset tulevat lisääntymään johtuen äärimmäisistä sääilmiöistä, kuten tulvista ja myrskyistä. Myös talvella 2022-23 peloiteltu uhkatilanne sähkön saatavuudesta ja korkeasta sähkötariffista kylmänä pakkaspäivänä voi seuraavina talvina toteutua ihan oikeasti. Kyllä, molemmat muodostavat suuren taloudellisen riskin.

Esimerkiksi maatilan tai kauppapuutarhan omistajan on haja-asutusalueen sähköverkossa järkevää varautua vaihtoehtoisella virtalähteellä useita tunteja kestäviin sähkökatkoksiin. Mutta myös korkeisiin sähkötariffeihin.

Karjatilalla lypsyrobottien ja maidon jäähdytyksen on toimittava jatkuvasti. Kauppapuutarhassa lämmitykseen ei saa tulla suuria katkoksia, jotta ei menetetä satoa. Mainitut toiminnot monen muun ohessa kuluttavat myös paljon sähköä. Syötönvaihtokytkin antaa mahdollisuuden vaihtaa ilman käyttökatkoja sähkönsyötön korkeiden sähkötariffien aikana edullisempaan virtalähteeseen.  

Kustannustehokas lisä sähkön saannin turvaamiseen

Aggrekaatit tai generattorit ovat monille maatiloille arkinpäivän ratkaisuja. Jos käytössä on etäkäyttöisesti käynistettävä varavirtalähde, niin automaattisesti toimivalla verkonvaihdolla varmistetaan mahdollisimman nopea sähköjen palautus kriitisille toiminnoille ja vähennetään manuaalista työtä.

Automaattisen verkonvaihdon hankintaa tukee myös se, että eräissä maatilojen tai kauppapuutarhojen kesketysvakuutuksissa mainitaan, että varavoimakoneen on kytkeydyttävä automaattisesti päälle. Vaihtoehtoisesti häiriötilasta on tultava ilmoitus päivystäjälle, joka välittömästi käynnistää varavoimakoneen. Luulisin ATS-laitteen olevan edullisempi ja luotettavampi  kuin päivystäjä,  jonka saapuminen paikalle ei välttämättä tapahdu ihan välittömästi.

Yksinkertainen laite

Yksinkertaimmillaan automaattinen syötänvaihtolaite sisältää kaikki verkonvaihdon suorittamiseen olevat osat ja toiminnot yhdessä laitteessa. Mitään ylimääräisiä antureita, mittausjohdotuksia tai kiskotuksia sähkökeskukseen ei tarvitse tehdä.

ATS-laitteen hankinnassa kannattaa huomioida, että se on helppo suunnitella ja varustaa uuteen sähkökeskukseen keskusvalmistajalla tai sähkökeskuksen päivityksen yhteydessä urakoitsijan on helppo hankkia laite sähkötukkuliikeiden kautta. Hyvän ATS-laitteen ominaisuuksiin kuuluu, että se on helppoasenteinen, suorituskykyinen, kompaktin kokoinen, helppokäyttöinen, muunneltava ja tarvittaessa etävalvontaan liitettävä. Nämä ominaisuudet löytyvät TransfrerPacT malleista.

TransferPacT Automatic -syötönvaihtokytkin sisältää kaikki tarvittavat ominaisuudet 32-630 A virta-alueella. Tutustu ja valikoi Tuotevalitsimella sinulle sopivin.

Tietoa kirjoittajasta

Tekijän profiili

Jyrki Görnholm, tuotepäällikkö, jyrki.gronholm@se.com

Tägit: ,

Ota yhteyttä meihin

Lisää kommentti

Kaikki kentät ovat pakollisia.

Tämä sivusto käyttää Akismet –palvelua roskapostin suodattamiseksi. Lue miten kommentit prosessoidaan.