Haluatko tietää lisää blogiartikkeleista?

Ota yhteyttä meihin

Tankkausreissut ovat pian historiaa – ja sähköautojen latauspisteet kodin arkea

Sähköautot kiinnostavat kuluttajia yhä enemmän, ja syystä. Edullisemmat käyttökustannukset, uusi teknologia, polttoaineiden hinnan nousu, miellyttävämpi ja hiljaisempi ajokokemus sekä mahdollisuus ajaa uusiutuvaa energiaa hyödyntäen houkuttavat autoilijoita luopumaan polttomoottoreista. Sähköautojen latauspisteet ovat pian arkinen lisä joka kodissa.

Myös työnantajat ovat huomanneet tämän, sillä monen työntekijän työsuhdeauto kulkee jo sähköllä. Niinpä myös työsuhdeautoja tulee voida ladata kotona. Ei siis ihme, että sähköauton laturi kotiin asennettuna on yhä useamman remontoijan ja uudisrakentajan toivelistalla.

Sähköautojen voittokulku muokkaa arkipäivän valintoja

Sähköautojen mukanaan tuoma murros on ollut käynnissä jo pitkään. Ensin tulivat direktiivit ja tavoitteet, ja nyt autovalmistajat ovat valmiita vastaamaan haasteeseen. Sähköautojen markkina on lähtenyt komeaan kasvuun muun muassa kansainvälisten ja kansallisten päästöpakotteiden takia. Monet maat tavoittelevat nollapäästöjä ja ovat siksi ilmoittaneet lopettavansa uusien polttomoottoriautojen myynnin vuosina 2020–2035.

Suomessakin trendi on selkeästi nähtävissä. Viime vuosina sähköautokanta Suomessa on joka vuosi lähes tuplaantunut. Ladattavat hybridit ovat johtaneet markkinaa, mutta erityisesti täyssähköautojen osuus sähköautokannasta on ollut huomattavassa kasvussa. Tämä tarkoittaa tarvetta tehokkaammalle lataamiselle niin työpaikoilla kuin kotonakin.

Sähköautoilun yleistyminen tulee mullistamaan paljon muutakin kuin ostopäätöksen autokaupassa. Esimerkiksi huoltoasemien toimintamalli tulee muuttumaan, kun erillisiä tankkausreissuja ei enää tarvita, vaan tankkaus tapahtuu silloin kun auto on pysäköitynä kohteessa.

Missä kaikkialla vietetäänkään aikaa – perheen kesken kotona, harrastuksissa, töissä tai vaikkapa patikointiretkellä – lataus tapahtuu siellä, missä sinä olet. Kodin ulkopuolella asiointipaikka valitaan tarvittavien palveluiden sekä auton helpon ja nopean lataamisen perusteella. Sähköautojen latauspisteet voivat määrittää ostospaikan.

Sähköauton laturi kotiin – luonteva askel kohti tulevaa

Schneider Electric on valmistanut sähköauton latauslaitteita jo yli 10 vuotta, joten alan kehitys on meille tuttua. Olemme tuoneet markkinoille yhä helpommin liitettäviä laitteita niin kiinteistöihin kuin koteihin. Kotona lataamisen tulee olla helppoa ja yksinkertaista käyttäjälle, ja sen tulee olla luonnollinen osa kodin muita sähköisiä toimintoja.

Olemme lanseeranneet koteihin uuden EVlink Home -malliston, jonka latauslaitteen design on muotoilultaan minimalistinen ja tyylikäs. Latauslaite voidaan liittää kotiin ilman, että kodin muu sähköjärjestelmä ylikuormittuu, ja se on helppo asentaa seinään tai parkkeeraamisen kannalta muuhun sopivaan paikkaan.

Älykodissa sähköauton latausasema on luonnollinen osa muuta kodin älyjärjestelmää. Niinpä EVlink Home ­‑mallistoonkin on kehitetty älykäs versio, joka toimii suoraan Schneider Electricin Wiser-älykotijärjestelmän kanssa. Älykäs versio on tulossa markkinoille syyskuussa 2022.

Wiser-sovelluksen avulla voidaan tällöin siis hallita älykodin toimintoja kokonaisvaltaisesti aina valaistuksen lämmityksen ja sähköauton lataukseen. Asukkaalla ei ole tarvetta ladata monia sovelluksia, vaan kaikki hoituu yhdestä paikasta.

Kun kodin oma latausjärjestelmä on kunnossa, on sähköautoilu helpoimmillaan huomaamattoman yksinkertaista.

Blogin kirjoittajana on Mikko Keto Vice President Home & Distribution and Power Products. Ota yhteyttä: mikko.keto@se.com

Tägit:

Ota yhteyttä meihin

Lisää kommentti

Kaikki kentät ovat pakollisia.

Tämä sivusto käyttää Akismet –palvelua roskapostin suodattamiseksi. Lue miten kommentit prosessoidaan.