Haluatko tietää lisää blogiartikkeleista?

Ota yhteyttä meihin

Älykoti – taas yksi projekti jossa standardilla on merkitystä

Aloitin urani sähköalalla aikana, jolloin valaistus toteutettiin pääsääntöisesti hehkulampuin ja kytkimin. Se oli yksinkertainen ja toimintavarma ratkaisu. Nyt työarkeni keskiössä on älykoti. Muistan suhtautuneeni skeptisesti jo ledeihin, kun ne alkoivat vallata markkinoita syrjäyttäen hehkulamput. Mietin, voisiko tekniikka vailla yleisiä standardeja toimia luotettavasti? Vastaan itse kysymykseeni; ei voi.

Perinteiset lamput himmenivät joka kerta samalla tavalla kun taas ledit välkkyivät, sirisivät tai eivät himmentyneet ollenkaan. Tästä on onneksi tultu vuosikymmenen verran oikeaan suuntaan ja leditkin himmenevät huomattavasti paremmin nykyään. Esimerkiksi Schneiderin UNI400-valonsäädin on toiminut todella hyvin kaikkien ledien kanssa. Samoin on käynyt kodeille, joihin halutaan älykkäitä toimintoja.

Standardilla on merkitys

Standardeissa on se hyvä puoli, että ne takaavat usein yhteensopivuuden ja toimintavarmuuden. Kun järjestelmä rakennetaan yhteensopivista ja toimintavarmoista komponenteista, lopputuloksena on luotettava ja helppokäyttöinen järjestelmä. Tämä pätee niin ledeihin kuin älykoteihin. Hyvin suunniteltu, suunnitelmien mukaan rakennettu ja asiakkaan tarpeisiin ohjelmoitu koti on intuitiivinen ja turvallinen. Olemme tulleet valovuoden päähän siitä pisteestä, jossa ledien kanssa joutui taistelemaan ja älykoti oli lukemattomien eri järjestelmien huonosti toimiva summa.

Kehitys kehittyy

Jatkuva kehitys mahdollistaa yhä monimuotoisempia ratkaisuja. Valittavana on iso määrä järjestelmiä ja toimijoita. Tämä tosin ei älykotia suunnittelevalle ole yksiselitteisesti hyvä asia. Tästä syystä kannattaakin valita vain sellaisia ratkaisuja, jotka ovat testattuja ja mielellään jollain tavalla standardoituja. Se takaa käytettävyyden ja laajennusmahdollisuudet. Kokenut älykotijärjestelmiä urakoiva haluaa usein osallistua jo suunnitteluvaiheeseen. Lisää vinkkejä miten valita älykotiteknologia löytyy blogista Älykäs remontti – Parempaa sijoituskohdetta saa hakea.

Helppo ja turvallinen

Voiko älykoti olla helppokäyttöinen ja turvallinen? Vastaan tähänkin kysymykseen itse; kyllä voi! Kotona ei tosiaan tarvitse miettiä lämpötilavaihteluja, ilmanlaatua, valojen säätämistä. Mökillä ei tarvitse muistella jäikö kahvinkeitin päälle eikä lomamatkalla pelätä murtovarkaita. Kun projektissa on mukana osaava suunnittelija, ammattitaitoiset tekijät ja kompetentti ohjelmoija, edellytykset onnistua ovat suuret. Tähän kun lisää vielä luotettavat komponentit ollaan jo hyvin lähellä maalia (ja usein jopa maalissa). Lopputulos on koti, joka toimii intuitiivisesti kuin ajatus ollen samalla murtovarma ja turvallinen. Koti, johon on aina yhtä ihana tulla ja olla.

Sanon usein asiakkaillemme, että kaikki on mahdollista, kunhan aikaa ja rahaa on. Tähän mennessä en ole joutunut pyörtämään puheitani kertaakaan.

Vieraileva blogaaja on yksi EcoXpert kumppanimme monipuolisista osaajista.


Henri Lindeman
Sähköasentaja ja järjestelmäintegraattori
Digisähkö Oy

Tutustu kirjoittajaan ja hänen työarkeensa paremmin hänen videoblogissaan Electrician Vlog.

Tägit: , ,

Ota yhteyttä meihin

Lisää kommentti

Kaikki kentät ovat pakollisia.

Tämä sivusto käyttää Akismet –palvelua roskapostin suodattamiseksi. Lue miten kommentit prosessoidaan.