Haluatko tietää lisää blogiartikkeleista?

Ota yhteyttä meihin

Älykäs remontointi – Parempaa sijoituskohdetta saa hakea

Vilkas kaupungistuminen sai aikaan paljon uusia asuntoja 70-luvun molemmin puolin. Nämä asuinrakennusten suuret ikäluokat vaativat tänäpäivänä erilaista remontointia pysyäkseen hyvässä kunnossa. Usein kuulee puhuttavan keittiön tai kylpyhuoneen remonteista, mutta kuinka usein esiin nousee sähkösaneeraus tai älykäs remontointi?

Sähköasennusten elinikä on noin 50 vuotta ja Tukes suositteleekin vanhemmille asunnoille säännöllistä kunnossapitotarkastusta, jolla varmistetaan kodin sähköturvallisuus. Tarpeen vaatiessa remontti kannattaa tehdä kerralla kuntoon ja siinä kannattaa huomioida käytettävyys pitkälle tulevaisuuteen.

Toisaalta inhimillisemmät syyt remontoinnille löytyvät usein estetiikasta ja mukavuuksista, eivät turvallisuusmääräyksistä. Yleensä asunnon arvoa halutaan myös nostaa ja omaa arkea sujuvoittaa. Lisäksi kodit digitalisoituvat vauhdilla, mikä kannattaa huomioida pitkän aikavälin suunnittelussa. Näillä asioilla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia asunnon arvostukselle tulevaisuudessa.

Wiser -älykotiratkaisu sopii kaikkiin koteihin

Kiinnitä huomiota älykotijärjestelmän teknologiaan

Taloteknisiä ratkaisuja valitessa kannattaa miettiä, tehdäänkö remonttia ylipäätään menneisyyttä vai tulevaisuutta varten. Retorinen kysymys, mutta miksi asentaa vuosikymmeniä vanhaa tekniikkaa, kun tarjolla on uudempaa ja parempaa?

Joku voi jo kiivastua ja todeta, että uusi teknologia ei ole synonyymi paremmalle. Tästä syystä kannattaakin valita vain sellaisia ratkaisuja, jotka ovat testattuja ja mielellään jollain tavalla standardoituja. Se takaa käytettävyyden ja laajennusmahdollisuudet tulevaisuudessa. Sertifioitu Zigbee 3.0 on yksi esimerkki huolellisesti ja hyvissä ajoin standardoidusta avoimesta langattomasta ratkaisusta. Sen vuoksi siitä onkin viime vuosina tullut alan merkittävin protokolla maailmanlaajuisesti.

Minkälaisia hyötyjä älykodeista saadaan?

Ratkaisusta riippuen meilkeimpä mitä tahansa, mutta Schneider Electricin Wiser-älykotijärjestelmä tuo arkeen helppoutta ja mielenrauhaa, parantaa kodin turvallisuutta ja nipistää energiankulutuksesta. Remontointiin sopiva Wiser hyödyntää olemassa olevaa kaapelointia ja tuo älyn sähkökalusteisiin. Kiinteä asennus parantaa käytettävyyttä ja näkyy suoraan asunnon arvossa. Wiser lisääkin remonttikohteen jälleenmyyntiarvoa noin 2,5%.

Ammattilaisen asentamien sähkökalusteiden lisäksi Wiser-kotia voidaan täydentää langattomilla sensoreilla tai esimerkiksi kameroilla. Kaiken keskiössä on aina intuitiivinen puhelinsovellus, joka toimii myös kodin ulkopuolella.

Sovelluksella voidaan luoda valmiita tilanteita arjen sujuvoittamiseksi. Esimerkiksi ”Poissa”-tilanne, joka sulkee kaikki kodin valot ja verhot, katkaisee sähköt tietyiltä pistorasioilta ja aktivoi kamerat. Eteiseen voi helposti lisätä myös langattoman painikkeen, josta tämä kaikki tapahtuu yhdellä painalluksella.

Wiser-laitteet keskustelevat myös keskenään ja niille voidaan luoda automaatioita. Yhtenä esimerkkinä voisi olla makuuhuoneeseen sijoitettu lämpötila-/kosteusmittari, joka käynnistää automaattisesti ilmankostuttimen, jos huoneilma kuivuu liikaa. Näin olosuhteet pysyvät aina miellyttävinä.

Kodin turvallisuus korostuu poissa ollessa ja Wiser tarjoaakin mahdollisuuden seurata mitä kodissa tapahtuu. Kamerat havaitsevat liikkeen ja lähettävät livekuvaa mihin maailman kolkkaan tahansa, vesivuotosensori varoittaa vuodosta puhelimeen ja ovisensori havaitsee oven aukeamisen. Luonnollisesti myöskään silitysrauta ei unohdu koskaan päälle, jos käytetään ylempänä esiteltyä ”Poissa”-tilannetta.

Energiatehokkuus lähtee asioiden tiedostamisesta. Wiserin avulla voidaan visualisoida energiankulutuksen mittausdataa ja näin tunnistaa paljon kuluttavia laitteita. Kulutus pienenee luonnollisesti järkevällä käytöllä, mutta älykodissa ainakaan mukavuudesta ei tarvitse tinkiä, koska ajastukset ja automaatiot mahdollistavat säästöt ilman turhia uhrauksia.

Mitä on älykäs remontointi?

Kun tehdään remontti älykkäästi, todetaan aina ensin tarve. Tarve voi liittyä ulkoiseen olemukseen, sähköturvallisuuteen tai vaikkapa digitalisaatioon. Sen jälkeen käännetään katse tulevaisuuteen ja mietitään minkälaisella ratkaisulla vanha kannattaa korvata, jotta remontin kustannuksia saataisiin käännettyä asunnon arvoksi myös tulevaisuudessa. Ja lopuksi – hyvät ihmiset – valitkaa ja suosikaa joustavia ratkaisuja, joita on helppo päivittää myös jatkossa. Älykotiratkaisut tarjoavat yhden hyvän vaihtoehdon tähän.

Tutustu verkkosivuillamme tarkemmin uudistettuun Wiseriin.

Blogin kirjoittajana on Juhani Hallamaa tuotepäälikkö. Ota yhteyttä: juhani.hallamaa@se.com

Tägit: ,

Ota yhteyttä meihin

Lisää kommentti

Kaikki kentät ovat pakollisia.

Tämä sivusto käyttää Akismet –palvelua roskapostin suodattamiseksi. Lue miten kommentit prosessoidaan.