Haluatko tietää lisää blogiartikkeleista?

Ota yhteyttä meihin

Tuleeko hintamyrskyjä ja sähkökatkoja – katse kiinteistön energiaratkaisuihin!

Kiinteistöjen vastuullisuudesta ja energiatehokkuudesta on puhuttu jo pidemmän aikaa, sillä rakennukset aiheuttavat maailmanlaajuisesti noin 40 prosenttia hiilidioksidipäästöistä. Näistä 30 prosenttia syntyy rakentamisvaiheessa, joten peräti 70 prosenttia päästöistä syntyy vasta rakennuksen käyttöönoton jälkeen. Olemassa olevalla teknologialla saadaan pienennettyä päästöjä ja energiakuluja, sekä varauduttua sähkökatkoja ajatellen.

Kuluneen vuoden aikana energiahinnat sekä volatiliteetti eli hintavaihtelun voimakkuus ovat kasvaneet merkittävästi. Tästä syystä toimenpiteisiin jo rakennetun kannan osalta on tartuttu aikaisempaa selvästi tarmokkaammin. Energiatehokkuutta lisäävien toimenpiteiden lyhentyneet takaisinmaksuajat, erilaiset investointituet sekä yleinen vastuullisuus tukevat vihreää siirtymää.

Sähköverkon kannalta yhä haastavampi yhtälö

Kasvavien energiakustannusten lisäksi käsissämme on akuutti haaste liittyen energiahuoltotaseeseen niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä. Tulevana talvena on sähköntuonnin tarpeeksi arvioitu kulutushuipun aikana noin 1 500 MW. Myös merkittävien uusiutuvien energialähteiden, kuten tuuli- ja aurinkovoimaloiden, tuottavuus on kiinni vallitsevista sääolosuhteista.

Maailmantilanteen muutokset, sota ja energiarakenteemme tarkoittavat yhä haastavampaa yhtälöä sähköverkon kannalta, sillä sähköä on tuotettava ja kulutettava saman verran. Nord Poolin yhtenäisten sähkömarkkinoiden myötä Suomeen tuotavasta sähköstä maksetaan samaa hintaa kuin aikaisemmin kaasuun luottaneessa Euroopassa. Lisäksi energiantuonti on sodan takia Venäjältä luonnollisesti päättynyt.

Lyhyen aikavälin myrskyn merkkejä ovat energiariittävyys sekä sähkön hintojen suuri vaihtelu. Hinnoittelun turbulenssi tulee varmasti jatkumaan tulevaisuudessakin: välillä tuulivoimaa on tarjolla paljon, jopa muihin maihin vietäväksi, kun taas toisella hetkellä tarvetta joudutaan tasaamaan perinteisimmillä energialähteillä ja kysynnänjoustolla. Ennusteissa nähdään sähkökatkoja.

Nopein tapa lisätä energiatehokkuutta on päivittää kiinteistöautomaatiojärjestelmät

Vallitseva kriisi puskee meitä siirtymään kohti puhtaampaa tulevaisuutta, jossa energiahuolto on omissa käsissämme ja hiilineutraali Suomi vuoteen 2035 mennessä mahdollinen. Käytännössä tämä tarkoittaa oikea-aikaisia toimenpiteitä ja älykkäitä rakennuksia, jotka osaavat reagoida poikkeuksiin automaattisesti.

Rakennuksien energiatehokkuutta on mahdollista kasvattaa jopa 20–30 prosentilla ilman pitkäkestoisia remontteja tai olosuhteiden, kuten ilmalaadun, merkittävää vaihtelua. Usein vanhojen toimintamallien tai kilpailutusten jäljiltä kiinteistöautomaatiojärjestelmät toimivat vakioasetuksilla, eivätkä ota huomioon esimerkiksi kiinteistön käyttöprofiileja tai energian hinnan vaikutuksia. Nopein tapa reagoida energiatehokkuuteen onkin päivittää rakennuksien automaatio-ohjelmistot ennen muita toimenpiteitä. Lue lisää, miten voit optimoida kiinteistön energiatehokkuutta

Sähköpulan riski on suuri ensi talvena
– varavirta turvaa kriittiset järjestelmät sähkökatkon aikana

Kuluttajiin kohdistuvat sähkönjakelun katkokset ovat vasta viimeisimpiä toimenpiteitä, joita sähköpulassa tehdään. Ennen katkoksia suoritetaan joukko muita turvatoimia, kuten käynnistetään häiriöihin varattuja varavoimalaitoksia. Sähköpulatilanteessa Fingrid hoitaa ja johtaa sähköjärjestelmän toimintaa järjestelmävastuunsa mukaisesti. Jokainen meistä voi kuitenkin ehkäistä sähköpulan syntymistä vähentämällä sähkönkäyttöä omassa arjessaan. 

Tämän lisäksi on tärkeää varmistaa kriittisten järjestelmien toimivuus ja palautuvuus katkosten varalta. Esimerkiksi vanhemmat rakennusautomaatiojärjestelmät saattavat sisältää pattereita, joiden avulla järjestelmät tallentavat osan asetuksista sähkökatkoista toipumiseen. Pattereita ja akkuja voi löytyä myös paloilmoittimista sekä kulunvalvonnan järjestelmistä.

Myös etävalvomoiden yhteyksiin käytettävät verkkolaitteet ja paikallisvalvomoiden tietokoneet olisi hyödyllistä varustaa UPS-järjestelmillä. Oikeinmitoitettuna ne varmistavat varavirran tarjoamisen katkojen ajaksi, esimerkiksi kahden tunnin kiertäviä sähkökatkoja ajatellen. Koska energiankulutus vaihtelee kiinteistökohtaisesti, voidaan saavutettavat hyödyt ja pidemmän aikavälin säästömahdollisuudet arvioida vain mittaamalla. Myös energiatehokkuustarkastukset ja simulaatiot ovat olennainen osa tulevaisuuteen varautumista.

Laita kiinteistön toiminta optimikuntoon, tutustu energiatehokkuuspalveluihimme

Lue lisää: Köhiikö kiinteistösi sähköjärjestelmä? Data kertoo, missä tauti piilee!

Edistykselliset energiajärjestelmät tuovat turvaa ja säästöä

Auditointien ja simulaatioiden pohjalta kiinteistöjen energiajärjestelmät on mahdollista remontoida perusteellisemmin. Simulaatiot paljastavat kustannustehokkaat tavat kiinteistöjen omien energiavirtojen uudelleenohjaamiseen, oli kyseessä ilmanvaihtojärjestelmien päivitys, maalämpöön siirtyminen tai muut paikallisesti tuotetut energiat, kuten aurinkovoima.

Samassa yhteydessä on kätevä selvittää edistyksellisten energiajärjestelmien mahdollisuudet. Näihin lukeutuvat esimerkiksi rakennuksen omat mikroverkot, akustot ja kysyntäjoustoratkaisut, jotka tuovat uusia mahdollisuuksia optimointeihin sekä tuottolaskelmiin. Miten hyötyä optimaalisella tavalla sähkönpörssihinnan vaihteluista – tai osallistua sähköverkon tasapainottamiseen myymällä kapasiteettia kysyntäjoustomarkkinoilla?

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä: pidemmällä aikavälillä on myös hyvä pohtia niin tietoturvan kuin talotekniikkaverkon kestävyyttä nykyisessä toimintaympäristössämme.

Katso, millaisia ratkaisuja teimme Euroopan ympäristövastuullisimmassa kaupunkikeskuksessa Lippulaivassa

Blogin on kirjoittanut Sampsa Niemelä Director, Solution & Segment Sales. Ota yhteyttä: sampsa.niemela@se.com

Tägit: , ,

Ota yhteyttä meihin

Lisää kommentti

Kaikki kentät ovat pakollisia.

Tämä sivusto käyttää Akismet –palvelua roskapostin suodattamiseksi. Lue miten kommentit prosessoidaan.