Haluatko tietää lisää blogiartikkeleista?

Ota yhteyttä meihin

Kätevästi käyttöliittymällä – älyteknologialla joustavuutta tilojen hallintaan

Asumiseen, työntekoon ja vapaa-ajanviettoon tarkoitetuilta tiloilta vaaditaan paljon. Ekologisuus ja hiilineutraalius nousevat toistuvasti puheenaiheiksi rakennus- ja kiinteistöalalla, mutta lisäksi kohteilta kaivataan muuntojoustavuutta ja käyttäjien yksilöllisiin tarpeisiin sopeutumista. Parhaassa tapauksessa kiinteistö on sekä ympäristöystävällinen että käyttötavoiltaan monipuolinen, mikä on jo nyt mahdollista Schneider Electricin EcoStruxure Building Operation – rakennusautomaatioratkaisuilla.

Pankkipalveluiden käyttö ja verkkokauppatilaukset ovat jo vuosia hoituneet älylaitteilla, ja viime aikoina olemme myös tottuneet hallitsemaan kotejamme mobiilisti. Julkisten kiinteistöjen automaatio on kuitenkin pysynyt ammattilaisten hallinnassa keskitettyjen valvomoiden kautta. Schneider Electricin ratkaisuilla myös loppukäyttäjät pääsevät vaikuttamaan vaikkapa kerrostalojen, koulujen tai keskussairaaloiden tilojen toimintoihin ja turvajärjestelmiin omilla älylaitteillaan.

EcoStruxuren avulla hoitajat ja lääkärit voivat hallita olosuhteita terveydenhuollon kriittisissä tiloissa, kuten leikkaussaleissa ja lääkesäilytyksessä. Opettajien tai toimistotyöläisten on mahdollista säätää omalla käyttöliittymällä työpaikkansa valaistusta, kaihtimia tai lämpötilaa juuri toivotuksi ilman huolta, että sivulliset pääsevät muuttamaan asetuksia. Kollegani kirjoitti mielenkiintoisen blogin sisäolosuhdetiedoista.

Kustannustehokkain tapa toteuttaa kokonaisten kiinteistöjen hallinta on hyödyntää talotekniikkaverkkoa ja älykkäitä SmartX IP -säätimiä, joihin voidaan liittää hajautetusti ja muuntojoustavasti koko kiinteistön LVIS-tekniikkaa ja vaikkapa kerrostalon yksittäiset asunnot, koulujen luokkahuoneet tai toimistojen työhuoneet. Eri käyttäjäryhmille voidaan luoda eritasoisia käyttöliittymiä, joilla tilojen käyttö saadaan toteutettua kaikkien kannalta helposti ja tietoturvallisesti.

Fiksua ja kustannustehokasta kiinteistöhuoltoa

Kiinteistöhuollon käyttöön kehitetyillä mobiilikäyttöliittymillä näkee yhdellä silmäyksellä, onko järjestelmä havainnut kohteessa poikkeamia. Schneider Electricin EcoStruxure Building Operation – rakennusautomaatioratkaisulla tehostetaan huollon toimintaa, koska käyttöliittymään luotujen tehtävien kuittaus onnistuu mobiililaitteella ja tiedot siirtyvät suoraan tilaajan raporttiin. Käyttöliittymiin voidaan kirjautua kätevästi QR-koodeilla, joiden avulla myös eri teknisten järjestelmien käyttöliittymät löytyvät vaivattomasti.

EcoStruxure on käytettävyydeltään ja tietoturvallisuudeltaan huippuvalinta. Kiinteistön omistajille on erittäin tärkeää, että muun muassa energian- ja vedenkulutusta voidaan tarkkailla ja kerätä tietoa pitkän aikavälin kehityksestä. Myös huoltotarpeiden ennakointi paranee kiinteistön tarkalla seurannalla, ja jopa sääennusteista saatavia tietoja voidaan hyödyntää kiinteistön energiatehokkuuden hallinnassa.

Rakennusvaiheessa hajautetun ja muuntojoustavan talotekniikan toteuttaminen SmartX IP -säätimien avulla laskee rakennus- ja ylläpitovaiheen kustannuksia huomattavasti. Perinteinen valvonta-alakeskus vaatii valtavasti kalliita kaapelointeja, joita ei vastaavalla tavalla tarvita talotekniikkaverkkoa, väyläteknologiaa ja langattomia ratkaisuja hyödynnettäessä.

Myös vanhan kiinteistön älykkyyttä ja energiatehokkuutta voidaan parantaa EcoStruxure-järjestelmän avulla. Siihen liitettävät tietoturvalliset ja langattomat Zigbee 3 -ratkaisut mahdollistavat sekä olosuhteiden seurannan että helpon ohjauksen. Muun muassa lämpötiloja, kosteutta, ilmanlaatua tai vaikkapa valaistusta voidaan säätää valvomosta käsin tai mobiilikäyttöliittymän kautta.

Kaiken muun hyvän lisäksi Schneiderin ratkaisut mahdollistavat kysyntäjouston kiinteistön sisällä eri energiamuotojen hallinnassa. Esimerkiksi uusiutuva energia ja sähköautojen latausratkaisut saadaan toimimaan yhtenä älykkäänä kokonaisuutena. Järjestelmä voidaan myös liittää valmiiden rajapintojen kautta ulkoiseen kysyntäjoustoon tietoturvallisesti.

Nykyaikaisilla älykkäillä rakennusautomaatioratkaisuilla saadaan niin kiinteistönomistajille kuin tilojen käyttäjille verrattomat mahdollisuudet olosuhteiden joustavaan hallintaan ja uusien toiminnallisuuksien lisäämiseen. Hyvin toteutetut käyttöliittymät ovat ratkaiseva askel kohti kotien ja työpaikkojen sujuvampaa hallintaa.

Vieraskynäilijä Pasi Miettinen on ollut kehittämässä loppukäyttäjä- ja asukaslähtöisiä ratkaisuja kiinteistöihin, joissa ihminen on ollut suunnittelun keskiössä unohtamatta vihreitä arvoja. Pohjaten 30 vuoden aikana kertyneeseen kokemukseen, Pasi näkee, että kiinteistönhallinnan ja -automaation arvostus on nostettava sen ansaitsemalle tasolle. 90-luvulla väylätekniikka mullisti autojen teknisen kehityksen, ja samalla käyttöliittymät tuotiin parantamaan kuljettajan ja matkustajien ajomukavuutta sekä turvallisuutta. Nyt on aika tehdä tämä sama kiinteistöille.

Pasi Miettinen | EcoXpert myynti- ja kanavapäällikkö
pasi.miettinen@se.com
+358 405343917

Tägit: , ,

Ota yhteyttä meihin

Lisää kommentti

Kaikki kentät ovat pakollisia.

Tämä sivusto käyttää Akismet –palvelua roskapostin suodattamiseksi. Lue miten kommentit prosessoidaan.