Haluatko tietää lisää blogiartikkeleista?

Ota yhteyttä meihin

Nykyinen kiinteistökanta tarvitsee toimia energiatehokkuuden parantamiseksi – tukea muutokseen voi hakea myös EU:sta

Suomi on ottanut rohkean tavoitteen olla yksi ensimmäisistä hiilineutraaleista yhteiskunnista vuonna 2035. Tämän tavoitteen saavuttamisessa suuri rooli on paikallisella tasolla kunnissa ja maakunnissa. Moni kunta onkin mukana tässä vastuullisessa siirtymässä ja asettanut omia päästövähennystavoitteitaan: Suomesta löytyy vuonna 2021 Euroopan ilmastopääkaupungiksi valittu Lahti ja Euroopan unionin sadan hiilineutraalin ja älykkään kaupungin joukkoon pyrkivä Turku.

Rakennukset muodostavat noin 40 prosenttia hiilidioksidipäästöistä.

Arvioidaan, että 85­–95 prosenttia olemassa olevasta rakennuskannasta on käytössä vielä vuonna 2050. Tämän pohjalta on selvää, ettei vihreä siirtymä voi toteutua ilman muutosta olemassa olevien rakennusten energian hallinnassa ja kulutuksessa. Tämä ei kuitenkaan voi tapahtua olosuhteiden kustannuksella: sisäilman pitää olla muutosten jälkeen jopa nykyistä parempi, samalla kun energiatehokkuus paranee.

Kun kunnilla on käsissään sekä vanheneva kiinteistöomaisuus että usein taloudellisia haasteita, päättäjät pohtivat, miten hiilineutraaliuden toteuttaminen onnistuu. Yhdeksi maailman vastuullisemmaksi yritykseksi noteeratun Schneiderin ydinosaamista on toteuttaa tehokkaita kiinteistöjä ja parantaa niiden energiatehokkuutta erityisesti taloautomaation ja uusiutuvien energianlähteiden ja energian hallinnan avulla.

Teknologia ei enää ole rajaava tekijä, kun tarjolla on moderni ja etähallittu rakennusautomaatioratkaisu yhdistettynä energian hallintaan ja integroituihin uusiutuviin energialähteisiin, kuten maalämpöön ja aurinkovoimaloihin. Kun olosuhteita valvotaan ja säädetään etäältä reaaliaikaisesti, voivat esimerkiksi koulut ja päiväkodit paremmin, oli sitten kyseessä päiväkäyttö tai urheiluseurojen tiivis käyttö iltaisin.

Schneiderin EcoStruxure Building Advisor Analytics -palvelu tuo tehoa kiinteistönhallintaan analytiikan avulla esimerkiksi Lahden Taloille, joka pari vuotta sitten siirsi koko kiinteistökantansa etähallintana toteutettavaan seurantaan ja analytiikkaan. Schneiderin ohjelmisto seuraa talotekniikkaa ympäri vuorokauden, havaitsee mahdolliset viat nopeasti ja antaa toimenpide-ehdotuksia.

Analytiikan ansiosta viat päästään korjaamaan kerralla nopeammin, mikä tuo säästöjä energia- ja ylläpitokuluihin. Ja rakennusten energiankulutus pysyy tarkoituksenomaisena.

EU-rahoitusta rakennusten energian hallinnan mahdollistamiseksi

Voimaan tuleva EU:n taksonomiauudistus tarjoaa rahoitusta ilmastotavoitteiden toimeenpanemiseksi: mitä kestävämpi investointihanke, sitä helpommin ja edullisemmin yrityksen voi olettaa saavan rahoitusta. Näin myös energiatehokas korjausrakentaminen voi täyttää vihreän taksonomian mukaiset kriteerit. EU-tasolla kunnianhimoinen tavoite on modernisoida 35 miljoonaa rakennusta tehokkaammiksi ja terveellisimmiksi vuoteen 2030 mennessä. EU:n Renovation Wave -hanke tarjoaa taksonomian tapaan myös rahoitusta hankkeisiin.

Kirjoittaja on Jari Vuori, joka vastaa Schneiderilla liiketoiminta-alueesta, jossa päivittäisessä työssä nähdään miten, rakennettu ympäristö ja energian jakelu muuntautuu kestävän kehityksen vaatimusten, muuttuvan työn ja digitalisaation myötä. Jaria kiehtoo digitalisaation kehitys ja ihmisten vuorovaikutus teknologisten järjestelmien kanssa. Laaja kokemus eri teknologiayrityksissä ja nykyinen näköalapaikka energian hallinnan ja kiinteistöautomaation parissa luovat vahvan pohjan toimia kumppanina älykkäämpien kiinteistöjen ja energian hallinnan kehittämisessä.

Jari Vuori, Vice President, Digital Energy

Tägit: , ,

Ota yhteyttä meihin

Lisää kommentti

Kaikki kentät ovat pakollisia.

Tämä sivusto käyttää Akismet –palvelua roskapostin suodattamiseksi. Lue miten kommentit prosessoidaan.