Trendit vietävä käytäntöön ammattilaisten osaamista kehittämällä

Digitaalisuus, kestävä kehitys, Internet of Things ja keinoäly elävät puheissa, mutta harvoin vielä käytännön rakennushankkeissa. Uusien ratkaisujen liittäminen rakennushankkeisiin kokeiluina on osoittautunut haasteelliseksi, ja kustannukset ovat investointivaiheessa saattaneet nousta. Muutos saadaan aikaan vain ammattilaisten osaamista kehittämällä!

Sen vuoksi on hyvä pohtia, miten hyvin olemme oikeastaan valmistautuneet tähän muutokseen. Esimerkiksi sähkösuunnittelijoille on tuotu älykkäitä komponentteja, mutta piirustuksissa merkit ovat edelleen samanlaisia kuin ennen älyä – miten keskusvalmistajat ja sähköasentajat osaavat silloin valmistautua tulevaan?

Sähköasentajan pitäisi puolestaan ohjelmoida automaatiota, mutta miten se onnistuu, jos peruskoulutukseen ei kuulu lainkaan ohjelmointia? Entäpä työmailla, joissa talotekniset laitteet kytketään ATK-verkkoon, mutta työmaalla ei ole yhtään IT-organisaation edustajaa?

Haasteita riittää myös rakennusliikkeen projektipäälliköllä, josta pitäisi kuoriutua niin IT-asiantuntija, ohjelmistoasiantuntija, väylätekniikan asiantuntija kuin rakennusalan eri toimijoiden välinen konsulttikin.

Ammattilaisten osaamista kehittämällä saadaan tuloksia

Teknologia on mennyt aimoharppauksin eteenpäin, mutta rakennusteollisuudessa emme juuri näe muutoksia: miltä näyttäisikään rakennustyömaa, jossa ohjelmointikoulutuksen saaneet asiantuntijat ohjelmoisivat kaikki tekniset ratkaisut, kuten esimerkiksi KNX:n, sähkönjakeluun ja automaatioon liittyvät asiat?

Verkot rakennettaisiin niiden asiantuntijoiden toimesta työmaalla, jotka ottavat ne käyttöön rakennuksen luovutusvaiheessa ja he myös vastaisivat verkkoinfrastruktuurin kytkimien ohjelmoinnista taloteknisille laitteille. Lisäksi työmaalla olisi vastuullinen järjestelmäarkkitehti, joka kilpailuttaisi ja tekisi hankinnat, koska hän ymmärtäisi, miten järjestelmät voidaan oikeasti sulauttaa yhteen.

Näkemystä laajentamalla saadaan merkityksellisiä asioita aikaiseksi, hyvänä esimerkkinä tästä on Lidl, joka on kestävään kehitykseen panostavilla ratkaisuilla saanut myös liiketaloudellista hyötyä.

Koska, älykiinteistö ei synny lisäämällä vain kiinteistöautomaatiota ja teknologiaa. Ihminen oikealla osaamisella on yhdistettävä kiinteistön tarpeeseen sopivaan teknologiaan ja ratkaisuun. Webinaarissa kävin läpi mitä tämä tarkoittaa projektin eri osapuolille isommassa kuvassa? Mitä asioita rakennushankkeissa tulisi ottaa huomioon? Kuuntele ajatuksiani ja ehdotuksiani tallenteesta.

Tägit: , , ,

Lisää kommentti

Kaikki kentät ovat pakollisia.

Tämä sivusto käyttää Akismet –palvelua roskapostin suodattamiseksi. Lue miten kommentit prosessoidaan.