Haluatko tietää lisää blogiartikkeleista?

Ota yhteyttä meihin

Pelaamme samoilla kiinteistökorteilla vielä vuonna 2050

Pistetäänpä heti kättelyssä faktat pöytään. Meillä Suomessa kiinteistöt kuluttavat noin 40 prosenttia kaikesta käyttämästämme energiasta. Asumme kylmissä oloissa ja rakennuskantamme harjannostajaisjuhlia on vietetty useina eri vuosikymmeninä – niinpä näitä seikkoja saatetaan yhä käyttää selityksenä, kun energialaskun summa kasvaa ja maapallo kuumenee.

40 prosenttia on paljon.

Siksi kiinteistöissä energiatehokkuuden eteen tehtävä työ on isossa mittakaavassa vaikuttavaa. Uusissa rakennuksissa energiatehokkuus asennetaan paikoilleen jo arkkitehdin piirustuspöydällä, mutta entäpä jo rakennetut kiinteistöt? Laitetaanpa toinen fakta pöytään. 80 prosenttia EU:n nykyisestä rakennuskannasta on edelleen käytössä vuonna 2050.

Nykyisen rakennuskannan energiatehokkuuteen kannattaa siis sijoittaa. Tällä investoinnilla sekä vähennämme ilmastopahiksena tunnettua hiilidioksidia ja säästämme euroja.

Tässä Schneider Electricin kolme tehokasta askelta kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseen:

1. Tutki

Ensin on hyvä tietää, millä tavoin kiinteistö kuluttaa energiaa. Milloin ovat kulutushuiput, ovatko laitteet ja niiden säädöt asianmukaiset, tihkuuko energiaa jostain hukkaan? Ja voitko olla varma, että tiedät, jos sellaista tapahtuu, akuutisti tai kroonistuneesti? Kuluttaako kiinteistösi 40 prosenttia käyttämästämme energiasta?

2. Asenna äly

Jälkiasennettavien mittareiden ja anturien avulla saadaan kiinteistön perustoiminnot säädetyksi optimaaliseen vireyteen. Automaatio helpottaa esimerkiksi valaistuksen tai lämmityksen hienosäätämistä kulloisenkin tarpeen, sisäilman laadun ja vaikkapa ulkoisten sääolosuhteiden mukaisesti, myös ennakoiden. Vaihtelevalle sähkönhinnallekin voidaan asettaa raamit, joiden mukaan sähköä käytetään tai sen käyttöä minimoidaan.

Anturien keräämästä datasta voidaan helposti havaita mahdolliset poikkeamat, jolloin tarkistustoimenpiteet voidaan tehdä jo ennen häiriöitä tai vikaantumisia.  Analytiikka havaitsee viat silloinkin, kun ihmissilmiä ei ole paikalla tai jos muutokset tapahtuvat niin hiljalleen, että niihin on vaikea reagoida. Myös huoltotoimenpiteet voidaan kohdistaa täsmällisesti tarpeeseen.

3. Seuraa ja säästä

Kiinteistöistä kerättävä data tulee analytiikkatyökalun kautta valmiiksi pureksittuna. Toimintojen optimointi on helpompaa reaaliaikaisella tiedolla ja koko ajan paremmaksi tulevan tekoälyn tarjoamalla automaattisella lisäoptimoinnilla. Tietoturvallinen seuranta ja tarvittaessa yhteys asiantuntijoihimme on mahdollista tehdä kokonaan etänä.

Kiinteistöautomaatiolla on paljon positiivista annettavaa myös kiinteistöjen käyttäjille: mukavuus ja hallinnan helppous tai personoitavuus tekevät käyttäjäkokemuksesta miellyttävän. Lisäksi kiinteistöautomaatio tarjoaa monipuolisia turvallisuusratkaisuja, kuten hälytysjärjestelmiä, kulunvalvontaa ja automaattisia hätätoimintoja.

Tämän blogitekstin lukemiseen kuluu keskimäärin kolme minuuttia. Nopeimmilla ammattilaisilla vain kaksi. Lukuajan return of investment on suoraan verrannollinen siihen, jos tästä lähtee ajatus ottaa yhteyttä meihin ja siitä poikii kiinteistöllenne tehostettua energiankäyttöä. Mitä se tarkoittaisi teillä euroissa, jos saisimme säästöä aikaan kaksi prosenttia? Neljä? Kymmenen?

Lasketaan yhdessä 40 prosenttia pienemmäksi. Hiilijalanjälki pienentyy siinä samalla.

Blogin on kirjoittanut Tuomas Kotilainen Field Service Manager. Ota yhteyttä: tuomas.kotilainen@se.com

Tägit: ,

Ota yhteyttä meihin

Lisää kommentti

Kaikki kentät ovat pakollisia.

Tämä sivusto käyttää Akismet –palvelua roskapostin suodattamiseksi. Lue miten kommentit prosessoidaan.