Haluatko tietää lisää blogiartikkeleista?

Ota yhteyttä meihin

Joustava toimitila vastaa hybridityön haasteisiin

Toimitiloihin ja kiinteistönhallintaan tarvitaan ratkaisuja, jotka huomioivat työelämän muutokset. Etä- ja hybridityöt ovat työnteon arkipäivää, joten jos joustavuutta tarvitaan työelämässä, tarvitaan sitä myös toimitilojen avuksi. Millaisilla älykkäillä ja tulevaisuuden tarpeet huomioivilla ratkaisuilla työntekijät saadaan viihtymään toimistolla?

Toimitilojen käyttötarpeissa on tapahtunut iso muutos, eikä etä- ja lähityössä olevien työntekijöiden määrää voida enää ennakoida tarkasti päivätasolla. Muutoksella on suuri vaikutus toimitilojen kiinteistönhallintaan, sillä esimerkiksi ilmastoinnin ja lämpötilan on mukauduttava joustavasti paikalla olevaan henkilömäärään eri tilaratkaisuissa.

Perinteinen oma työpöytäkin on vaihtunut clean desk- ja ryhmätyötila-ajatteluun, jolloin henkilöstö voi valita vapaasti työtilansa toimistolla, tehden työtä aina senhetkisten sidosryhmien kanssa.

Schneider Electric teki yhdessä WORKTECH Academyn kanssa raportin, jossa kartoitettiin liikekiinteistöjen omistajien ajatuksia kiinteistöjen joustavammasta käytöstä. Raportissa korostuivat etenkin käyttäjäkokemus ja uuden teknologian hyödyntäminen.

 1. Turvallisuus. Ihmiset haluavat vaikuttaa työympäristöönsä, eikä kukaan nauti täyteen ahdetuista työtiloista tai huonosta ilmanlaadusta. Tulevaisuuden kiinteistöissä halutaan käyttää teknologiaa, joka on kontaktitonta, ääniaktivoitua tai käytettävissä mobiilisovelluksen kautta.
 2. Työntekijäkokemus. Kohtaamiset toimistolla ovat edelleen tärkeitä sosiaalisten suhteiden ja yhteisen oppimisen kannalta. Siksi työpaikkojen on oltava kutsuvia ja ihmiskeskeisiä.
 3. Innovatiivinen suunnittelu. Työtilojen jakoon halutaan uusia lähestymistapoja: yksittäin sijoiteltujen työpöytien määrää voidaan vähentää ja vastaavasti yhteistyöalueita lisätä. Tilojen monikäyttöisyys tukee työnteon erilaisia tarpeita.
 4. Toimisto työnteon alustana. Työpaikolle tarvitaan avoimia järjestelmiä, joihin kytkeytyminen on helppoa. Toimitilojen on oltava joustavia ja mukauduttava käyttäjien muuttuviin tarpeisiin helposti.
 5. Toimintatehokkuus. Digitaaliseen muutokseen halutaan panostaa, jos se parantaa toiminnan läpinäkyvyyttä ja vähentää kuluja.
 6. Datasta oppiminen. IoT-anturit, data-analytiikka ja tekoäly tukevat tilojen käytönhallintaa, hillitsevät energiakustannuksia ja parantavat työntekijöiden tyytyväisyyttä työtiloihin.
 7. Kestävät tavoitteet. Toimistoympäristön kestävä hallinnointi nähdään tärkeänä etenkin aloilla, joilla vihreä rahoitus ja kestävän kehitykset yritystoimintamallit ovat valtavirtaa.

Käyttökokemus ja kustannukset edellä

Kiinteistöjen joustavuuden parantaminen vaatii ajattelutavan muutosta. Pelkän teknisen toteutuksen ajatteleminen ei riitä, vaan myös rakennusten tulevaisuuden vaatimukset ja käyttötavat on huomioitava. Datan keräämisellä tulee olemaan entistä suurempi rooli, kun kiinteistöistä tehdään mukavampia ja käyttäjiensä tarpeisiin sopivia.

Schneider Electricin ja WORKTECH Academyn raportissa tunnistettiin mukautumiskykyisen toimistoympäristön viisi tärkeintä elementtiä, joista koottiin joustavien rakennuksien E5-malli. Liikekiinteistöjen omistajat tunnistivat tärkeimmiksi tavoitteiksi kokemuksen (Experience), kustannukset (Economy), tehokkuuden (Efficient), vuorovaikutuksen (Engaging) ja ympäristön (Environmental).

 • Kokemus: auttaa luomaan terveellisempiä ja turvallisempia tiloja
 • Kustannukset: taloudellinen tehokkuus tilanhallinnan ja energianhallinnan näkökulmasta
 • Tehokkuus: toiminnan läpinäkyvyyden lisääminen ja tehokkuuden maksimointi
 • Vuorovaikutus: vuorovaikutus käyttäjien kanssa datan ja suunnittelun avulla
 • Ympäristö: kestävän kehityksen tavoitteet hiilipäästöjen vähentämiseksi.

Kiinteistöjen teknologia tukee joustavaa käyttöä

Kiinteistönhallintajärjestelmällä on suuri rooli toimitilojen viihtyisyyden varmistamisessa, sillä se huolehtii muun muassa sisäilman lämpötilasta ja laadusta. Sen avulla kerättävä data auttaa tekemään tietoisia ja älykkäitä valintoja energian säästämiseksi esimerkiksi tiloissa, joissa ei aktiivisesti oleskella.

Schneider Electricin EcoStruxure™ Connected Room Solutions -huonesäätöratkaisu modernisoi kiinteistönhallintajärjestelmän ja parantaa tilojen käyttäjien viihtyvyyttä. Kun kiinteistönhallintajärjestelmään yhdistetään tekoälyä ja IoT-ominaisuuksia hyödyntäviä ratkaisuja, saadaan kiinteistöt helposti päivitettyä vastaamaan käyttäjien tarpeita ja energiatehokkuus paranee.

Viihtyisien ja joustavien toimitilojen toteuttaminen vaatii ajattelutavan muutosta. Kiinteistöjen käytettävyys ja käyttäjien tarpeiden huomioiminen ovat kädenojennus modernin työelämän vaatimuksille ja joustavuuteen tottuneille työntekijöille. Uudenaikainen huonesäätöratkaisu varmistaa, että kiinteistösi on valmis tulevaisuuden haasteisiin.

Blogin kirjoittajana on Marko Koskinen BMS Offer Manager. Marko vastaa Schneiner Electricilla kiinteistöhallintajärjestelmien tarjonnasta Suomen markkinassa. Tavoitteena on tarjota kaiken kokoisiin ja ikäisiin rakennuksiin digitalisaation avulla älykkyyttä, jolla pienennetään energiankulutusta, lasketaan käyttökustannuksia ja parannetaan ympäristöystävällisyyttä. Älykäs ja moderni rakennus on ihmiskeskeinen ja käyttäjäystävällinen, se ymmärtää miten sitä käytetään, ja ennakoi sekä reagoi tilannemuutoksiin kellon ympäri. Ota yhteyttä: marko.koskinen@se.com

Marko Koskinen, BMS Offer Manager

Tägit: ,

Ota yhteyttä meihin

Lisää kommentti

Kaikki kentät ovat pakollisia.

Tämä sivusto käyttää Akismet –palvelua roskapostin suodattamiseksi. Lue miten kommentit prosessoidaan.