Haluatko tietää lisää blogiartikkeleista?

Ota yhteyttä meihin

Terveelliset ja turvalliset sisätilat – henkilömäärään reagoiva ilmanvaihto saa hapen riittämään

Energiapihit kiinteistöt ovat olennainen osa kestävämpää tulevaisuutta. Vääränlaiset säästöratkaisut saattavat vaikuttaa negatiivisesti esimerkiksi sisäilman laatuun. Oikeita asioita mittaamalla ja tehokkailla talotekniikkaratkaisuilla saadaan yhdistettyä tilojen viihtyvyys, oikea ilmanvaihto ja pienemmät kulut.

Energiatehokkuuden ei pitäisi missään olosuhteissa heikentää kiinteistön käyttäjien hyvinvointia. Siksi LVIJ-toimintojen sähkönkulutuksen pienentäminen saattaa väärin toteutettuna olla huono säästöpäätös. Sen sijaan on järkevämpää siirtyä tarpeenmukaiseen ilmanvaihtoon, joka perustuu kiinteistöstä saatavaan dataan.

Dataa saadaan kerättyä tehokkaasti antureilla, jotka rekisteröivät esimerkiksi huonelämpötilaa, energiankulutusprofiileja, valaistustasoja ja muita muuttujia. Näistä voidaan kerätä tulevaisuuden säätöjä helpottava tietokanta. Kerättyä dataa voidaan käyttää myös kouluttamaan tekoälymalleja, jotka nopeuttavat ja helpottavat analyysien tekemistä jatkossa.

Summittaisten arvioiden sijaan kerätty tilakohtainen tarkka data auttaa säätämään lämmitystä ja ilmastointia, jotta kumpaakaan ei pidetä käynnissä turhaan. Tilojen säätöjen optimointi on helpompaa, kun tarjolla on tietoa myös niiden reaaliaikaisesta käyttöasteesta. Lisäksi rakennusalan LEED- tai BREEAM-luokituksien hakemiseen tarvitaan dataa, jolla voidaan osoittaa kiinteistön täyttävän vaaditut standardit.

Mukavammat sisätilat ennakoivalla älyteknologialla

Tarpeenmukainen ilmanvaihto on tärkeä askel kohti kiinteistöjen turvallista ja terveellistä käyttöä. Hyvä sisäilma parantaa käyttäjiensä vireystilaa, mikä puolestaan mahdollistaa paremmat olosuhteet työn tekemisen tehokkuudelle.

Perinteisten hiilidioksiditasojen seurannan toimivuutta arvioitaessa on havaittu, että huoneilma saattaa tuntua tilan käyttäjistä epämukavalta jo siinä vaiheessa, kun perinteinen ilmanvaihtojärjestelmä vasta havahtuu ilmanvaihdon tehostamistarpeeseen.

Moderni ratkaisu on reaaliaikainen henkilömäärälaskenta, joka on tehokkaampi ja tarkempi käyttöön perustuva tapa lähestyä säätötarvetta. Tämän ansiosta ilmanvaihto tehostuu jo ennen hiilioksiditasojen, kosteuden tai lämpötilan nousua epämukavalle tasolle. Älykäs olosuhteita seuraava anturi seuraa tilan henkilömäärää ja näin auttaa tekemään ennakoivia ilmanvaihtojärjestelmän ohjauspäätöksiä.

Tilojen käyttömukavuutta voidaan parantaa myös muilla tavoin. Aurinkoisella säällä suuret ikkunat voivat tehdä huoneesta todellisen pätsin, jolloin älykäs valotasoon reagoiva anturi pelastaa tilanteen säätämällä sälekaihtimia automaattisesti. Näin voidaan ennakoida ja estää huonelämpötilan nousemista käyttäjille tukalan tuntuiselle tasolle.

Käyttäjäystävällisiä kiinteistöratkaisuja Schneider Electriciltä

Henkilömäärää laskevien antureiden kohdalla on huomioitu myös yksityisyydensuojaan ja lainsäädäntöön liittyviä kysymyksiä, joihin Schneider Electricin kehittämä teknologia tarjoaa toimivan vastauksen. Uudet SpaceLogic Insight -anturit yhdistävät anonymisoidun hahmotunnistuksen tarkkaan henkilölaskentaan tietotuvallisesti. Lämpökameran tunnistamat ihmishahmot käsitellään laitteessa, eikä dataa lähetetä laitteen ulkopuolelle.

SpaceLogic Insight -anturit mittaavat henkilömäärän lisäksi useita muuttujia, kuten valoisuutta, lämpötilaa, kosteutta, ääntä ja liikettä. Yhdistämällä SpaceLogic Insight sensorit Schneider Electricin EcoStruxure™ Connected Room Solutions -huonesäätöratkaisuun saadaan rakennettua joustava ja modulaarinen kokonaisuus, joka mahdollistaa LVIJ-järjestelmien, valaistuksen, kaihtimien ja muiden älykkäiden IoT -sovellusten yhtenäisen ohjaamisen ja hallinnan.

Käyttäjäkokemusta nostaa entisestään EcoStruxure™ Building Engage -mobiilisovellus, jonka avulla toimistossa työskentelevät voivat personoida työympäristöään käyttämällä älypuhelimen sovellusta. Koko kiinteistön hallinta toteutetaan tietoturvallisesti EcoStruxure™ Building Operationin avulla. Se on käyttäjäystävällinen ja integroitu ohjelmisto kiinteistön suorituskyvyn optimointiin, kiinteistöinformaation seurantaan, ohjaamiseen ja raportointiin.

Lisäarvoa kiinteistöösi tarpeen mukaan

Vanhan tai uuden rakennuksen on mukauduttava käyttäjiinsä. Oikeilla teknologiavalinnoilla kiinteistön käyttöikä pitenee, sen arvo nousee ja kiinteistön käyttäjät voivat nauttia terveellisemmistä ja turvallisemmista sisätiloista. Älykäs ja oikein toimiva rakennus säästää energiaa ja vähentää ympäristön kuormitusta.

Blogin kirjoittajana on Marko Koskinen BMS Offer Manager. Ota yhteyttä: marko.koskinen@se.com

Marko Koskinen, BMS Offer Manager

Tägit: , ,

Ota yhteyttä meihin

Lisää kommentti

Kaikki kentät ovat pakollisia.

Tämä sivusto käyttää Akismet –palvelua roskapostin suodattamiseksi. Lue miten kommentit prosessoidaan.