Haluatko tietää lisää blogiartikkeleista?

Ota yhteyttä meihin

Kuluerästä energiansäästäjäksi – kolme tehokasta parannuskohdetta kiinteistönhallintaan

Kiinteistönhallintajärjestelmän merkitys on valtava rakennuksen energia- ja käyttökulujen suitsimisessa, joten sen modernisoinnissa ei kannata viivytellä. Ajantasainen rakennus on käyttäjän ja kiinteistönhoitajan näkökulmasta joustava, kyberturvallinen ja helppo käyttää. Missä järjestyksessä uudistukset kannattaa toteuttaa, ja miten rakennuksesta luotava digitaalinen energiakaksonen voi auttaa kiinteistönhallinnan optimoinnissa?

Moderni kiinteistö on muutakin kuin säänsuoja: sen energiankulutuksen täytyy olla helposti säädettävissä ja tilojen on mukauduttava helposti vuokralaisen tai käyttäjän tarpeisiin. Sähkön hinnat ovat ampaisseet ylöspäin energiakriisin vaikutuksesta, mikä on entisestään korostanut tehokkaan kiinteistönhallintajärjestelmän merkitystä. Suurissa kiinteistöissä kiinteistönhallintajärjestelmä ja älykäs automaatio ovat jo arkea, mutta niistä on hyötyä myös pienissä ja keskisuurissa rakennuksissa.

Kalliin energian säästäminen on itsessään hyvä syy ajanmukaistaa kiinteistön ohjelmistoja ja järjestelmiä. Tässä alla on lisäksi kolme parannuskohdetta, joihin panostaminen parantaa kiinteistön käyttömukavuutta ja tuo pitkän aikavälin säästöjä myös energiakriisin jälkeen.

1. Joustavuus

Hybridityöskentely on tullut monilla aloilla jäädäkseen: kiinteistönhallinnan tulisi siis olla joustavaa, jotta sitä voidaan mukauttaa käyttäjiensä tarpeisiin. Itse toimitilojen pitää olla muokattavissa, mutta lisäksi kiinteistönhallinta säästää energiaa, kun automatiikka säätää lämpöä ja ilmastointia esimerkiksi tilan käyttöasteen, ihmismäärän ja ilmanlaadun perusteella.

2. Kyberturvallisuus

Kyberhyökkäykset ovat muodostuneet todelliseksi riesaksi vanhoille kiinteistönhallintajärjestelmille. Järjestelmää modernisoidessa kyberturvallisuus on syytä huomioida jo suunnitteluvaiheessa. Kun uudistustyö perustuu uusimpiin kyberturvallisuusstandardeihin ja alan parhaisiin käytäntöihin, ei mahdollisista kyberhyökkäyksistä aiheudu kiinteistössä odottamattomia häiriöitä ja vaaratilanteita, jotka voivat lamauttaa yllättäen ja äkillisesti jopa koko liiketoiminnan. Kyberhyökkäyksen kohteeksi joutuminen aiheuttaa myös lähtökohtaisesti aina turhia kuluja ja heikentää liiketoiminnan kannattavuutta.

3. Käytettävyys

Kiinteistö on suuri kokonaisuus, jonka toimintojen pitää olla helposti yksittäisten käyttäjien ja kiinteistönhuollon työntekijöiden hallittavissa. Digitaalisilla ratkaisuilla datan seuranta ja kiinteistönohjaukset voidaan toteuttaa etänä tai mobiilisovelluksella, mikä parantaa kiinteistönhuollon tehokkuutta ja nopeuttaa yllättäviin tilanteisiin reagointia.

Käyttäjän näkökulmasta sovellukset ja digitaaliset palvelut parantavat käyttömukavuutta ja tehostavat tilojen energiankäyttöä. Esimerkiksi tilavarausten tekeminen, huonekohtaisten säätöjen toteuttaminen tai huoltotiketin kirjaaminen on sujuvaa käyttäjän oman mobiililaitteen kautta.

Energiavirrat kuntoon – ota digitaalinen kaksonen avuksi

Hyviä syitä kiinteistönhallintajärjestelmän uusimiseen siis riittää, joten seuraava vaihe on modernisoinnin toteuttaminen. Tässä pääsee pitkälle kolmen helpon askeleen avulla:

  1. Luo suunnitelma. Luotettavan kumppanin kanssa tehdyssä suunnitelmassa huomioidaan budjetti, nykyiset ja tulevat tarpeet, erityistilanteisiin varautuminen sekä varaosien tarve ja saatavuus.
  2. Uudista vanhentunut ohjelmisto. Kiinteistönhallintajärjestelmän ohjelmisto kannattaa päivittää heti ensimmäisenä. Moderniin järjestelmään voidaan kytkeä vanhojakin laitteita, ja sen integrointi muihin järjestelmiin on helpompaa.
  3. Korvaa vanhentuneet laitteet. Ohjaimia ja muuta laitteistoa uudistetaan hallitusti suunnitelman mukaan, kun budjetti ja aikataulu sen sallivat.

Kiinteistön energiatehokkuus paranee harkituilla ratkaisuilla, mutta miten varmistetaan, että investoinneista saa mahdollisimman suuren tuoton? Kiinteistönhallintajärjestelmien modernisoinnille saa lisäarvoa tulevaisuuden ratkaisulla: digitaalisella kaksosella.

Digitaalinen kaksonen on rakennuksen digitaalinen vastine, joka pystyy fyysisestä rakennuksesta saatujen tietojen avulla laskemaan esimerkiksi kiinteistön optimaalisimmat energiaratkaisut. Sen avulla voidaan kartoittaa kiinteistön energiakäyttäytymistä yksityiskohtaisesti. Simuloinnilla tehdyn kartoituksen perusteella saadaan konkreettisia toimenpide-ehdotuksia, joilla rakennuksen energiatehokkuus paranee.

Oikea aika säästää energiakuluissa on nyt

Muiden talotekniikkaan tehtävien modernisointitöiden rinnalla simulaation tekeminen ei ole suuri menoerä, mutta se voi tuottaa merkittäviä säästöjä. Vertaamalla rakennuksen energiavirtoja digitaaliseen kaksoseen saadaan konkreettista tietoa siitä, mistä energiansäästö syntyy ja mitä toimenpiteitä vielä voidaan tehdä parhaan tuloksen saavuttamiseksi.

Digitaalinen kaksonen on tehokas tapa viedä kiinteistön- ja energianhallinta aivan uudelle tasolle. Schneider Electric tarjoaa tämän lisäksi paljon muitakin keinoja energiatehokkuuden parantamiseen. Otetaan yhdessä selvää, mikä ratkaisu palvelee kiinteistöänne parhaiten.

Blogin kirjoittajana on Marko Koskinen BMS Offer Manager. Ota yhteyttä: marko.koskinen@se.com

Marko Koskinen, BMS Offer Manager

Tägit: , ,

Ota yhteyttä meihin

Lisää kommentti

Kaikki kentät ovat pakollisia.

Tämä sivusto käyttää Akismet –palvelua roskapostin suodattamiseksi. Lue miten kommentit prosessoidaan.