Haluatko tietää lisää blogiartikkeleista?

Ota yhteyttä meihin

Tietoturvallinen kulunvalvonta suojaa omaisuutta, investointeja ja ihmisiä

Älykäs teknologia tekee kiinteistön turvallisemmaksi. Tietoturvallinen kulunvalvonta on ehdoton edellytys. Schneider Electricin uusi EcoStruxure Security Expert -kulunvalvonta ja murtovalvontaratkaisu on yhdysvaltalaisen National Institute of Standards and Technology -viraston (NIST) sertifioima. Kun järjestelmä on ulkopuolisen tahon arvioima ja sertifioima, se täyttää tiukat turvallisuusvaatimukset.

Tietoturva on yksi osa-alue, jolla kiinteistön turvallisuus varmistetaan.

Arjessa tietoturva näkyy konkreettisesti esimerkiksi kulunvalvonnassa. Jos kulunvalvontatunnisteiden hallinta on huolimatonta, koko järjestelmän turvallisuus voi romuttua yhdenkin tunnisteen kadottua. Security Expertin avulla kulunvalvontaan voi tehdä automaattisesti asetuksen, jolla tietyn ajan käyttämättömänä ollut tunniste lakkaa kokonaan toimimasta. Lisäksi käyttäjän kaikki tunnisteet voidaan määritellä kokonaan pois toiminnasta, jos mitään niistä ei ole käytetty määritellyn ajan kuluessa. Tällainen tilanne voi tulla vastaan esimerkiksi työsuhteen päättymisen tai muun pidemmän poissaolon takia.

Myös kulkemisen rajoittaminen onnistuu järjestelmän avulla: silloin virka-aikana kiinteistöön saapuvalle sisäänpääsyyn riittää esimerkiksi pelkkä tunnisteen näyttäminen lukijaan, mutta muina aikoina kulkemiseen vaaditaan myös PIN-koodi.

OSDP v2 standardi takaa riittävän salauksen ja suojan

Turvallinen standardi löytyy kirjainlyhenteestä OSDP (Open Supervised Device Protocol). Se kertoo, että kiinteistöön valittu teknologia on tehokkaasti salattua ja suojattua sekä markkinastandardin mukaista. OSDP v2 lisää protokollaan suojatun kanavan, jolloin lukijan ja kontrollerin välinen liikennöinti on salattua.

Monissa kiinteistöissä kulunvalvontajärjestelmät ovat tekniikaltaan vanhanaikaisia, mikä lisää tietoturvariskejä. Jos yhteyksien salaus on puutteellista, voi ulkopuolinen taho päästä käsiksi järjestelmän liikennöintitietoihin ja siten myös yrityksen omaisuuteen. Moderni kulunvalvonta suojaa siis sekä omaisuutta, investointeja että rakennuksessa työskenteleviä ihmisiä.

Tietoturvaan liittyvät riskit tiedostetaan nykyään hyvin. Tarjouspyynnöissä pyydetään yleensä huomioimaan automaattisesti turvallinen teknologia, kun rakennetaan kokonaan uutta kiinteistöä tai halutaan modernisoida vanha järjestelmä.

Mobiilitunnisteet lisäävät turvallisuutta ja helpottavat hallinnointia

Mobiilitunnisteisiin siirtyminen helpottaa myös kulkuoikeuksien jakamista: kulkulupa myönnetään verkon välityksellä ja se toimitetaan linkkinä sähköpostiosoitteeseen. Linkin kautta käyttäjä lataa itselleen tunnisteen kännykkäänsä. Tällöin säästytään kulunvalvonnan fyysisten tunnisteiden jakamiselta ja hallinnoinnilta.

Esimerkiksi Turun ammattikorkeakoulun uusi EduCity-kampusrakennus on Suomessa ensimmäinen kokonaisuus, johon toteutetaan täysin mobiili kulunvalvonta Security Expert -järjestelmällä.

Mobiilitunnistautuminen tapahtuu käytännössä matkapuhelimella. Mobiilitunnisteiden hallinnointiportaalissa voidaan määrittää monipuolisesti millä ehdoilla käyttäjä voi avata oven. Ehtona voi olla esimerkiksi se, että matkapuhelimen näyttö on avattu näppäinlukituksesta. Näin henkilö saadaan varmemmin tunnistettua sormenjäljen, kasvontunnistuksen tai PIN-koodin avulla kuin pelkän fyysisen kulunvalvonnan tunnisteen ja PIN-koodin avulla.

Lue myös mitä hyötyjä syntyy kun kulunvalvonta liitetään osaksi kiinteistön toimintoja ohjaavaa käyttöliittymää: Kiinteistön kulunvalvonta mahdollistaa integraation avulla haluttujen toimintoketjujen käynnistämisen kiinteistöautomaatiossa

Blogin kirjoittajana on Anssi Liski Offer Manager, Fire & Security. Ota yhteyttä: anssi.liski@se.com

Tägit: , ,

Ota yhteyttä meihin

Lisää kommentti

Kaikki kentät ovat pakollisia.

Tämä sivusto käyttää Akismet –palvelua roskapostin suodattamiseksi. Lue miten kommentit prosessoidaan.