Yhden käyttöliittymän kiinteistö

Muistatko ajan, jolloin sisäolosuhteiden hallinnassa LVI-laitteita ohjattiin ja säädettiin yksikkösäätimistä – jokaista laitetta erikseen? Jos et, niin voin kertoa, ettei se niin hienoa ollut.

Nyt yksikkösäätimet tuntuvat tehneen paluun: lähes jokaiselle laitteelle ja järjestelmälle on oma erillinen mobiilisovelluksensa, jolla ohjataan esimerkiksi ilmanvaihtoa, valaistusta, lukitusta tai lämmitystä. Vanhat monitorit ovat muuttuneet applikaatioiksi. Samaan aikaan kiinteistön käyttäjät vaativat sisäolosuhteet näkyville.

Tämä ei onneksi ole Schneider Electricin IoT-strategia. Meillä kiinteistöjen IoT tarkoittaa alustapohjaisen kiinteistönhallinnan toiminnallisuuksien ja arvoketjujen rikastamista uudella tiedolla, laajemmalla sensoroinnilla ja langattomilla toiminnoilla.

Säädä mobiilisti sisäolosuhteet huone- tai tilakohtaisesti

Tämä toteutetaan älykkään huoneympäristön IoT-ratkaisulla (Connected Room Solution eli CRS), joka yhdistää viihtyisyyteen ja turvallisuuteen liittyvät talotekniset järjestelmät sekä huone- tai tilakohtaisen sisäolosuhteiden hallinnan uudella, ennen kokemattomalla tavalla. Tekniikan sijaan tärkeintä on tiloissa olevien ihmisten viihtyisyys sekä terveet ja turvalliset tilat.

Käyttöliittymänä voi toimia toki myös kännykkä, mutta siten, että sillä voidaan hallinnoida kiinteistön teknologia-alustaa, eri toiminnallisuuksia ja tekoälyyn pohjautuvia lisäarvopalveluita yhdestä käyttöliittymästä. Back to (Buildings of) the Future.

Yksi käyttöliittymä – parempi energiatehokkuus

Kolmessakymmenessä vuodessa alalla on tapahtunut paljon: evoluutio laitekohtaisista yksikkösäätimistä vapaasti ohjelmoitaviin DDC-kiinteistöautomaatiojärjestelmiin on edistänyt kiinteistöjen käyttöä huimasti. Ilmanvaihdon ja lämmityksen ohjaaminen keskitetystä kiinteistövalvomosta on mahdollistanut prosessien tarkemman seurannan ja tarpeenmukaisemman käytön, mikä on näkynyt erityisesti kiinteistöjen energiatehokkuuden parantumisena.

2000-luvun mukanaan tuomat standardoidut integraatiorajapinnat taas mahdollistivat erilaisten taloteknisten järjestelmien yhdistämisen toisiinsa ja keskinäisen tietojenvaihdon toiminnallisten arvoketjujen aikaansaamisen. 2010-luvun alustaratkaisut ohjelmistolaajennuksineen ja pilvirajapintoineen tehostivat kiinteistöjen kokonaisvaltaista hallinnointia yhdestä kiinteistön käyttöliittymästä – paikallisesti tai WEB-selaimen avulla käytettynä.

2020-luvusta on tulossa selkeästi IoT-vuosikymmen. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että teknologia alkaa helposti ohjata ihmistä, jos käytössä olevien applikaatioiden määrä kasvaa liian suureksi. Internet on kaikkialla arjessamme, ja langattomuus mahdollistaa toiminnallisuuksia, joista aikaisemmin osasimme vain haaveilla. Mahdollisuuksia kannattaa hyödyntää viisaasti valiten.

 

Tutustu tarkemmin rakennusratkaisuihimme. 

Tägit: ,

Ota yhteyttä meihin

Lisää kommentti

Kaikki kentät ovat pakollisia.

Tämä sivusto käyttää Akismet –palvelua roskapostin suodattamiseksi. Lue miten kommentit prosessoidaan.