Sähköautot ja polkupyöräetu vievät Schneideria kohti nollapäästötavoitetta

Olen ollut autohullu niin kauan kuin muistan. Ensimmäinen suuria tunteita herättänyt mielikuvani autoilun parista on, kun viisivuotiaana vedin itkupotkuraivarit päästäkseni isoveljeni mukaan hakemaan hänen seuraavaa autoaan autokaupasta. Taktiikka toimi, ja tunnekuohun tyhjentämiä akkuja latasin nukahtamalla paluumatkalla metallinhohtosinisen 1968-mallisen Mustangin takapenkille.

Intohimo on säilynyt, vaikka automaailma ympärillä on muuttunut. Alasta, joka kymmenen vuotta sitten tuntui olevan kaikkien ympäristöongelmien äiti, on tullut yksi keskeisistä ratkaisuista arjen päästöjen vähentämisessä. Tunnelma alalla on, noh, sähköistynyt, ja sen Mustanginkin, tai ainakin perheversion siitä, saa nykyään sähköllä liikkuvana. Kolmivuotias poikani näyttää perineen isänsä autogeenit, ja isänä minun intohimoni suuntautuu nykyään siihen, että pojallani olisi vielä vuosikymmenien päästä elinympäristö, jossa harrastaa päästötöntä autoilua. Mitä ikinä se silloin tarkoittaakaan.

Tavoitteena nollapäästöinen työajoliikenne

Työssäni olen näissä asioissa aitiopaikalla. Saan vastata autopolitiikasta yrityksessä, jolla on sekä tavoitteena nollapäästöinen autoilu että ratkaisuja sen toteuttamiseen. Autoja meiltä ei saa, mutta sähköisen käyttövoiman puolelle kyllä aika lailla kaiken muun, sähkönjakelusta aina latauslaitteeseen asti.

Schneider Electricillä tavoitteenamme on saavuttaa nollapäästöinen työajoliikenne. Muutos kohti ympäristöystävällisiä ratkaisuja ei toki yrityksessäkään synny itsestään, vaan sen eteen meidän on pitänyt tehdä arvovalintoja. Schneider Electricillä yksi tällainen arvovalinta on sitoutuminen kestävän kehityksen edistämiseen.

Schneider on mukana muun muassa kansainvälisessä Climate Groupin EV100-aloitteeseessa, jonka myötä tarkoituksena on korvata yritysautot sähköautoilla vuoteen 2030 mennessä. Globaalisti tavoite tarkoittaa 14 000 sähköautoa yli 50 maassa. Sähköautoihin siirtymällä konserni pystyy nollaamaan yritysautojensa käytönaikaiset hiilidioksidipäästöt vuoteen 2030 mennessä.

Suomessa yritys otti ensimmäiset huoltoautoiksi soveltuvat sähköiset pakettiautot käyttöön syksyllä 2021.

Sähköautot muuttaa yritysten autopolitiikkaa

Sähkö autojen käyttövoimana istuu erinomaisesti Schneiderin tavoitteisiin mahdollistaa energiansaanti kaikille kestävällä tavalla. Suomessa ensimmäiset huoltoautoiksi hankitut autot ovat olleet käytössä vuodesta 2017, ja varsinaiset pakettisähköautot on otettu käyttöön syksyllä 2021. Siirtyminen kokonaan sähköiseen liikenteeseen tapahtuu sitä mukaa kuin nykyiset autot tulevat vaihtoikään ja infrastruktuuri Suomessa vastaa sähköautoilun tarpeita. Jälkimmäinen asia on joillakin toimistoillamme haaste, sillä vuokranantajat eivät ole heränneet autoilun sähköistymiseen siinä mittakaavassa kuin voisi olettaa. Kysyntää alkaisi olla latauskeskittymille, joissa yritysten huoltoautot voisivat seisoa yönsä latausjohdon päässä.

Edistämme sähköautoihin siirtymisen murrosta jatkossa myös siten, että sähköauto on työsuhdeautoa hankkivan ensisijainen valinta. Olen työssäni todennut, että työsuhdeautoilijat ovat valintojensa kanssa melko konservatiivisia ja hyvin kustannustietoisia. Tähän tilanteeseen täyssähköautojen verotusarvoon vuosille 2021–2025 myönnetty tuki on tervetullut vipu, ja 2022 voimaan tuleva vähäpäästöisyyteen perustuva veroetuus helpottaa tilannetta hybridiautojen osalta.

Palveluntarjoajat ovat myös heränneet siihen, että joskus sähköautoilijalla on tarve vuokrata polttomoottoriauto. Voisiko sen viimeisen sähköautoon siirtymisen esteen eli keväisen lapinreissun käydä vuokra-autolla? Arkikäyttöön sähköauton toimintasäde riittää meille suurimmalle osalle oikein hyvin ilman päivittäistä lataustakin. Jos pelkkään sähköön siirtyminen vielä arveluttaa, lataushybridi on hyvä kompromissi, jolla voi totutella latauskulttuuriin, ja tarpeesta riippuen ajella isonkin osan arkiajoista sähköllä.

Pyöräetu on helppo ja lisää hyvinvointia

Kannustamme toki jokaista kestävän kehityksen tekoihin ilman sähköauton hankkimistakin. Itsekin ajan tällä hetkellä vielä kierrätysdieselillä, ja kaikista vähäpäästöisintä ajamista on tietenkin se, ettei aja ollenkaan. Joukkoliikenteeseen mahtuu paatuneinkin autohullu, ja pyöräilystä kiittää myös terveys ja hyvinvointi. Schneider tukee työntekijöidensä liikkumista tarjoamalla henkilökunnalle polkupyöräedun; pyöräedulle ei ole ehtoja vaan se myönnetään kaikille kiinnostuneille. Viime kesän pyöräpulasta huolimatta polkupyöräetua on hyödyntänyt jo yli 50 schneiderilaista.

 

Vieraskynäilijä on Miika Halmetoja, joka toimii Suomessa yhtiön HR business partnerina vastaten mm. autopolitiikasta.

miika.halmetoja@se.com

Tägit: ,

Lisää kommentti

Kaikki kentät ovat pakollisia.

Tämä sivusto käyttää Akismet –palvelua roskapostin suodattamiseksi. Lue miten kommentit prosessoidaan.