Haluatko tietää lisää blogiartikkeleista?

Ota yhteyttä meihin

Sähköautot ja polkupyöräetu vievät Schneideria kohti nollapäästötavoitetta

Olen ollut autohullu niin kauan kuin muistan. Ensimmäinen suuria tunteita herättänyt mielikuvani autoilun parista on, kun viisivuotiaana vedin itkupotkuravarit päästäkseni isoveljeni mukaan hakemaan hänen seuraavaa autoaan autokaupasta. Taktiikka toimi, ja tunnekuohun tyhjentämiä akkuja latasin nukahtamalla paluumatkalla metallinhohtosinisen 1968-mallisen Mustangin takapenkille.

Intohimo on säilynyt, vaikka automaailma ympärillä on muuttunut. Alasta, joka kymmenen vuotta sitten tuntui olevan kaikkien ympäristöongelmien äiti, on tullut yksi keskeisistä ratkaisuista arjen päästöjen vähentämisessä. Tunnelma alalla on, noh, sähköistynyt, ja sen Mustanginkin, tai ainakin perheversion siitä, saa nykyään sähköllä liikkuvana. Kolmivuotias poikani näyttää perineen isänsä autogeenit, ja isänä minun intohimoni suuntautuu nykyään siihen, että pojallani olisi vielä vuosikymmenien päästä elinympäristö, jossa harrastaa päästötöntä autoilua. Mitä ikinä se silloin tarkoittaakaan.

Tavoitteena nollapäästöinen työajoliikenne

Työssäni olen näissä asioissa aitiopaikalla. Saan vastata autopolitiikasta yrityksessä, jolla on sekä tavoitteena nollapäästöinen autoilu että ratkaisuja sen toteuttamiseen. Autoja meiltä ei saa, mutta sähköisen käyttövoiman puolelle kyllä aika lailla kaiken muun, sähkönjakelusta aina latauslaitteeseen asti.

Schneider Electricillä tavoitteenamme on saavuttaa nollapäästöinen työajoliikenne. Muutos kohti ympäristöystävällisiä ratkaisuja ei toki yrityksessäkään synny itsestään, vaan sen eteen meidän on pitänyt tehdä arvovalintoja. Schneider Electricillä yksi tällainen arvovalinta on sitoutuminen kestävän kehityksen edistämiseen.

Schneider on mukana muun muassa kansainvälisessä Climate Groupin EV100-aloitteeseessa, jonka myötä tarkoituksena on korvata yritysautot sähköautoilla vuoteen 2030 mennessä. Globaalisti tavoite tarkoittaa 14 000 sähköautoa yli 50 maassa. Sähköautoihin siirtymällä konserni pystyy nollaamaan yritysautojensa käytönaikaiset hiilidioksidipäästöt vuoteen 2030 mennessä.

Suomessa yritys otti ensimmäiset huoltoautoiksi soveltuvat sähköiset pakettiautot käyttöön syksyllä 2021.

Sähköautot muuttaa yritysten autopolitiikkaa

Sähkö autojen käyttövoimana istuu erinomaisesti Schneiderin tavoitteisiin mahdollistaa energiansaanti kaikille kestävällä tavalla. Suomessa ensimmäiset huoltoautoiksi hankitut autot ovat olleet käytössä vuodesta 2017, ja varsinaiset pakettisähköautot on otettu käyttöön syksyllä 2021. Siirtyminen kokonaan sähköiseen liikenteeseen tapahtuu sitä mukaa kuin nykyiset autot tulevat vaihtoikään ja infrastruktuuri Suomessa vastaa sähköautoilun tarpeita. Jälkimmäinen asia on joillakin toimistoillamme haaste, sillä vuokranantajat eivät ole heränneet autoilun sähköistymiseen siinä mittakaavassa kuin voisi olettaa. Kysyntää alkaisi olla latauskeskittymille, joissa yritysten huoltoautot voisivat seisoa yönsä latausjohdon päässä.

Palveluntarjoajat ovat myös heränneet siihen, että joskus sähköautoilijalla on tarve vuokrata polttomoottoriauto. Voisiko sen viimeisen sähköautoon siirtymisen esteen eli keväisen lapinreissun käydä vuokra-autolla? Arkikäyttöön sähköauton toimintasäde riittää meille suurimmalle osalle oikein hyvin ilman päivittäistä lataustakin. Jos pelkkään sähköön siirtyminen vielä arveluttaa, lataushybridi on hyvä kompromissi, jolla voi totutella latauskulttuuriin, ja tarpeesta riippuen ajella isonkin osan arkiajoista sähköllä.

Pyöräetu on helppo ja lisää hyvinvointia

Kannustamme toki jokaista kestävän kehityksen tekoihin ilman sähköauton hankkimistakin.  Joukkoliikenteeseen mahtuu paatuneinkin autohullu, ja pyöräilystä kiittää myös terveys ja hyvinvointi. Schneider tukee työntekijöidensä liikkumista tarjoamalla henkilökunnalle polkupyöräedun; pyöräedulle ei ole ehtoja vaan se myönnetään kaikille kiinnostuneille. Viime kesän pyöräpulasta huolimatta polkupyöräetua on hyödyntänyt jo yli 50 schneiderilaista.

Blogin kirjoittajana on Mikko Keto Vice President Home & Distribution and Power Products. Ota yhteyttä: mikko.keto@se.com

Tägit: ,

Ota yhteyttä meihin

Lisää kommentti

Kaikki kentät ovat pakollisia.

Tämä sivusto käyttää Akismet –palvelua roskapostin suodattamiseksi. Lue miten kommentit prosessoidaan.