Haluatko tietää lisää blogiartikkeleista?

Ota yhteyttä meihin

Vihreä siirtymä tuo työpaikkoja ja kasvua rakennusalalle

Rakennusala seisoo vihreän siirtymän kynnyksellä. Kestävät ratkaisut eivät ole pelkästään ekologinen valinta, vaan ne ovat avain työpaikkoihin ja kasvuun.

Pelkästään Yhdysvalloissa ja Euroopassa rakennusalalle voidaan vihreän siirtymän myötä luoda yli kaksi miljoonaa uutta työpaikkaa ja yli 141 miljoonaa työvuotta. Näin lupaa viime lokakuussa julkaistu tutkimusartikkeli, jossa tarkastelun kohteena olivat asuinrakennusten ohella sairaalat, hotellit, toimisto- ja koulutusrakennukset sekä vähittäiskauppa.  

Jo vuosi sitten julkaistun McKinseyn tutkimuksen mukaan investoinneilla voitaisiin Suomeenkin luoda 200 000 uutta työpaikkaa ja kasvattaa bruttokansantuotetta jopa 24 miljardilla eurolla. Rakennusala on ratkaisevan tärkeässä roolissa, kun siirrymme vähähiiliseen ja puhtaaseen energiantuotantoon. 

Moderni tekniikka avainasemassa

Puhtaan energian hyödyntäminen ja hiilijalanjäljen pienentäminen edellyttää modernin teknologian käyttöönottoa. Aurinkoenergian hyödyntäminen, lämpöpumppujen käyttö sekä energian varastointi kuvattiin tutkimuksessa kolmeksi helposti käyttöön otettavaksi ratkaisuksi.    

Rakennukset tuottavat meillä Suomessa 40 % kaikista kasvihuonepäästöistä. Nyt julkaistu tuore tutkimus vankistaa aiempia havaintoja, joiden mukaan hiilidioksidipäästöjä voidaan vähentää yli 60 % ottamalla käyttöön vähähiilisiä ratkaisuja, ja jopa 70 %, kun otetaan käyttöön myös digitaalisia rakennus- ja energianhallintaratkaisuja olemassa olevissa toimistorakennuksissa.  

Uusi työ on monipuolista

Koko toimialan onkin nopealla aikataululla aloitettava vakaa askellus kohti kestävän energiankäytön rakentamisen tapoja ja rakennusten koko elinkaaren aikaista energiatehokkuutta ja -hallintaa. Vihreän siirtymän avulla uutta työtä on rakennusalalla luvassa vetyteollisuuden ja muun uusiutuvan energian infrastruktuurin rakentamisessa, energiatehokkuuden ja älykkään rakentamisen asiantuntija- ja asennustyössä, kestävien materiaalien tuotannossa ja asennuksessa sekä kierrätysrakennusten suunnittelussa sekä Suomessa myös uusien datakeskushankkeiden parissa.  

Vähähiiliset rakennukset tuovat lähitulevaisuudessa merkittäviä etuja, kun poliittiset päättäjämme huomioivat hiilidioksiditaseen parantamisen positiiviset vaikutukset työllisyyteen. Tehokkaampi energiankäyttö helpottaa investointipäätöksiä, ja paremmat työllisyysluvut vähentävät sosiaalisia ja taloudellisia huolenaiheita. On tärkeää ymmärtää vihreän siirtymän työllistävät vaikutukset, jotta koko rakennusala voi osallistua yhtenä rintamana edistykselliseen ilmastopolitiikkaan. 

Huomisen menestyjät toimivat nyt

Tulevaisuuden menestyksen kannalta on välttämätöntä, että tunnustamme rakennusalalla piilevän potentiaalin sekä ilmastonmuutoksen hillitsijänä ja työllisyyden kasvattajana.

Uutta menestystä rakennettaessa syntyy myös mahdollisuuksia kokeilla uusia teknisiä innovaatioita, jotka tuovat alan toimijoille uudenlaista kilpailuetua. Nämä keskustelut ovat jo käynnissä ulospäin hiljaisissa neuvotteluhuoneissa.

Puhtaampi ja tehokkaampi energiankäyttö rakennusalalla on investointi, joka kannattaa yhä lyhyemmän aikavälin seurannassa. 

Blogin kirjoittajana on Schneider Electric Finland Oy:n toimitusjohtaja Jani Vahvanen.

Tägit:

Ota yhteyttä meihin

Lisää kommentti

Kaikki kentät ovat pakollisia.

Tämä sivusto käyttää Akismet –palvelua roskapostin suodattamiseksi. Lue miten kommentit prosessoidaan.