Haluatko tietää lisää blogiartikkeleista?

Ota yhteyttä meihin

Loppu energiakulujen kasvulle – hyödynnä kaikki maksamasi energia hyvälaatuisella sähköllä

Teollisuusyritysten ja kiinteistöjen energiahallinta aiheuttaa välillä todellista päänvaivaa. Käyttökatkoista aiheutuvat kulut ja sähkön hinnan huima kasvu vaikuttavat toiminnan kannattavuuteen, ja lisäksi tarvittaisiin panostuksia uusiin kestävää kehitystä tukeviin ratkaisuihin. Tehokas tapa suitsia kuluja on energiatehokkuuden parantaminen, mutta siihen kuuluu paljon muutakin kuin energiankulutuksen pienentäminen. Olennaista on hyödyntää kulutettu energia mahdollisimman tehokkaasti.

Oletko koskaan täyttänyt itse limsamukia ja valuttanut hanajuomaa automaatista niin vauhdikkaasti, että lopulta mukissa on puolet itse juomaa ja loput pelkkiä kuplia? Tuskinpa kokisit saaneesi tässä tilanteessa rahoillesi vastinetta.

Jos taas sama muki edustaa esimerkiksi tuotantolaitoksen koko energiankulutusta, hanajuoma käyttökelpoista energiaa ja kuplat hukkaan mennyttä energiaa, olisit varmasti vielä pettyneempi. Kukaan ei halua maksaa täyttä hintaa sähköstä, joka ei lopulta päädy hyötykäyttöön tuotannossa.

Omalla toiminnalla voi onneksi vaikuttaa siihen, paljonko energiamukin sisällöstä on täyttä tavaraa. Energian pihistely on yksi tapa pienentää energiakuluja, mutta se jää helposti pelkäksi kuplien poksutteluksi. Paras keino saada muki täyteen on parantaa laitoksen energiatehokkuuden tasoa. Siihen yksi tehokkaimpia tapoja on kiinnittää huomiota sähkön laatuun ja siitä aiheutuvaan tarpeettomaan hukkaan.

Sähkön laadun saasteet haittaavat laitoksen toimintaa

Sähkön laadulla on valtavan suuri vaikutus teollisten laitosten ja kiinteistöjen energiatehokkuuteen. Sähköverkosta saatava jännitteeltään ja taajuudeltaan tasalaatuinen sähkö varmistaa muun muassa, että laitteistot ovat toimivat optimaalisesti, ovat pitkäikäisiä eivätkä rikkoudu. Häiriötön sähkönsyöttö ja hyvälaatuinen sähköenergia ovat lähtökohta häiriöttömälle toiminnalle.

Teollisuudessa ja kiinteistössä käytetyt laitteistot voivat myös itsessään aiheuttaa häiriöitä sähköverkkoon. Tyypillisiä häiriölähteitä ovat muun muassa LED-valaistus, kopiokoneet ja hitsauslaitteet. Sähköverkon ”saasteet”, kuten yliaallot ja jännitevaihtelut, voivat esimerkiksi aiheuttaa virhetoimintoja tai kuormitusvikoja. Hankalasti havaittavat häiriöt voivat myös vahingoittaa puolijohteita ja johtaa lämpöryntäyksiin.

Vaurioista koituu kuluja, sillä rikkoontuneisiin laitteisiin tarvitaan huoltoa ja varaosia. Käyttökatkojen vuoksi tuotanto voi keskeytyä tai osa valmistettavista tuotteista vaurioitua myyntikelvottomiksi. Rikkinäiset tai epäluotettavasti toimivat laitteistot voivat lisäksi olla todellinen riski työntekijöiden turvallisuudelle.

Olennaiset toimenpiteet maksavat itsensä takaisin

Yrityksillä on toisinaan paha tapa suhtautua energiansäästötoimenpiteisiin ikävänä kulueränä, vaikka investoinneilla voidaan todellisuudessa välttää monia kustannuksia. Tuotannon käyttökatkot ovat tästä hyvä esimerkki, sillä sähkönlaadun heittelyn vuoksi laukeavat suojalaitteet aiheuttavat turhia katkoja, mikä puolestaan aiheuttaa turhia menoja.

Panostaminen sähkön laatua parantavaan teknologiaan voi tuntua yksittäisenä investointina suurelta, mutta kaikkein kalleinta on olla tekemättä yhtään mitään. Sähkön laadun parantamiseen tähtäävät toimenpiteet maksavat itsensä nopeasti takaisin, kun toimenpiteet perustuvat laitoksessa kerättyyn dataan.

Energiatehokkuuden ja sähkönlaatua parantavat ratkaisut on helpointa tehdä uutta rakennusprojektia aloitettaessa, sillä investointien tekeminen jälkikäteen on yleensä kalliimpaa. Tällä perusteella parannuksia ei kuitenkaan kannata jättää tekemättä vanhassakaan laitoksessa, sillä häiriöiden vaikutuksilla kannattavuuteen on järjestään kovempi hinta kuin ennakoivilla investoinneilla.

Parempia investointeja asiantuntijoiden avulla

Investointeja suunniteltaessa on olennaista selvittää asiantuntijan kanssa, mistä jatkuvat käyttökatkot tai muut sähkönlaatuun liittyvät ongelmat johtuvat. Jokainen projekti tai tuotantolaitos on erilainen, joten kokenut kumppani pystyy suorittamaan energia-auditoinnin tehokkaasti ja suosittelemaan korjaavia toimenpiteitä.

Tulevaisuudessa energiatehokkuuden merkitys tulee vain kasvamaan ja energiatehokkuuden parantavat teknologiset ratkaisut kehittyvät entisestään. Älykkäät sähköverkot, esineiden Internetiin (IoT) kytketyt laitteet, koneoppimisalgoritmit energianhallintaan ja muut jatkuvasti kehittyvät teknologiat tulevat mullistamaan teollisuuden energiankäytön.

Energiatehokkuuden parantaminen tuottaa hyötyjä lähes mille tahansa teollisuusyritykselle ja kiinteistölle, joka haluaa parantaa toimintavarmuuttaan ja saada taloudellisia hyötyjä. Tutustu energiansäästön edelläkävijä Schneider Electricin ratkaisuihin ja varmista, että saat mahdollisimman suuren hyödyn ostamastasi energiasta.

Blogin on kirjottanut Mika Kepponen. Kulunvalvonnan ja Digital Powerin Offer Managerina Mikan vastuulla on mahdollistaa kiinteistöille uuden sukupolven kulunvalvontajärjestelmä ja varmistaa Esmikko käyttäjien siirtyminen Security Experttiin sekä älykkään sähköjakelun komponentit ja energiamittaroinnin ohjelmistot. Yli 25 vuoden aikana kertynyt kokemus teknisen asiakaspalvelun, huollon, markkinoinnin ja myynninparissa antaa varmuutta auttaa asiakasta etenemään projektissa. Yhteistyössä Mika tuo keskusteluihin oppejaan sadoista erilaisista projekteista sekä osaamisensa eri teollisuuden-, sähkönjakelun-, ja kiinteistöjärjestelmien integraatioista. Ota yhteyttä: mika.kepponen@se.com

Tägit: , ,

Ota yhteyttä meihin

Lisää kommentti

Kaikki kentät ovat pakollisia.

Tämä sivusto käyttää Akismet –palvelua roskapostin suodattamiseksi. Lue miten kommentit prosessoidaan.