Haluatko tietää lisää blogiartikkeleista?

Ota yhteyttä meihin

Tekeekö energiakriisi u-käännöksen?

Kriisitunnelmat energian suhteen ovat onneksemme jäähtyneet. Tässä hengähdystauossa onkin hyvä aika katsoa taakse ja eteen, jotta ymmärrämme energiakriisin syitä ja seurauksia tarkemmin. Syihin perehtymällä saamme avaimet valmistautua tuleviin energian hinnan vaihteluihin, koska tasapainon hakeminen tuotannon ja kulutuksen välillä voi jatkossakin olla nuoralla tanssimisen kaltaista.

Ennen sotatilannetta ehdimme Suomessa tottua tasaiseen ja edulliseen energian hintaan ja koko Euroopassakin energian varmaan riittävyyteen. Vanha ja vakaa energiajärjestelmämme nojasi vahvasti fossiilisten polttoaineiden käyttöön eli malliin, jossa sähkön tuotanto, siirtäminen ja varastointi sujui helposti ja ennustettavasti. Ylikapasiteettiin tottuneina meidän on työlästä oppia uusia tapoja ajatella ja käyttää energiaa. Nykyisessä haastavassa energiatilanteessa voittajia ovat toimijat, jotka ovat jo aiemmin investoineet teknologiaan ja energiatehokkuuteen sekä sen kautta energian säästöön.

Katso asiantuntijoiden haastatteluvideo: Energiansäästöön on sekä hyvät syyt että hyvät keinot

Kun perusta horjuu, on uudistamisen aika

Kaasunkäyttöön tottuneelta Euroopalta katkaistiin sotatilanteen seurauksena Venäjältä tuleva kaasuputki ja Suomestakin 10 % maahamme tulevasta energiavirrasta, joten energiasta oli aidosti pulaa hetken aikaa. Samaan aikaan Saksassa tapahtunut ydinvoiman alasajo oli vielä piste kriisin päälle.

Maailmassa lisääntyvät sään ääri-ilmiöt varmistavat, että tietoisuus hiilidioksidia ilmakehässä lisäävien energialähteiden käytön turmiollisuudesta on yhä kouriintuntuvampaa. Emme voi yhteisen planeettamme nimissä jatkaa fossiilien lailla, vaan kestävän kehityksen mukainen siirtymä uusiin energianlähteisiin ja uusiin tapoihin varastoida energiaa on paitsi fiksua, myös välttämätöntä.

Tuulivoimaan tehdyt investoinnit sekä Olkiluoto 3 ovat tulossa helpottamaan tilannettamme, mutta olemme yhä osa eurooppalaista markkinaa, jolloin häiriöt oman maamme ulkopuolella tulevat jatkossakin vääjäämättä vaikuttamaan myös omaan energiatalouteemme.

Kattokin korjataan hyvällä säällä

Ilmastokriisi pakottaa meidät joka tapauksessa uusimaan energiajärjestelmämme, ja sodan tuoma lisäkriisi nostaa kriisitietoisuuden toiseen potenssiin. Kriisi ei nimittäin ole kokonaan hävinnyt ja olemme onnekkaita, kun talvi on tähän saakka ollut leuto ja aiemmat investoinnit tuulivoimaan ovat nyt tuottaneet tulosta. Pörssisähkön käyttäjät ovat oppineet joustamaan kulutuksessaan ja alhaistenkin sähköhintojen sopimuksen varassa toimivat ovat olleet solidaarisuudesta säästötalkoissa mukana.

Tänä ja tulevina vuosina on kuitenkin luvassa kuumia helleaaltoja ja hyytäviä pakkasia, jolloin sähkön tuotannon ja kulutuksen tasapaino uhkaa taas järkkyä. On siis aika tehdä ratkaisuja puhtaamman ja edullisemman energiankäytön puolesta, ja yhtälailla optimoida energian käyttöä.

Lue lisää: Espoon Lippulaiva tuottaa hiilivapaasti lähes kaiken kauppakeskuksen vaatiman lämmitys- ja viilennysenergian

Älykäs energiankäyttö on iso osa kriisin ratkaisua. Ja me Schneiderilla teemme täydet päivät töitä tuottaaksemme ratkaisuja, jotka nojaavat älykkääseen energiankäyttöön. Suunnataan siis katseemme kohti energian säästöä ja optimointia, niin saadaan energiakriisille sulkuviiva asennetuksi.

Blogin kirjoittajana on Schneider Electric Finland Oy:n toimitusjohtaja Jani Vahvanen.

Tägit: , ,

Ota yhteyttä meihin

Lisää kommentti

Kaikki kentät ovat pakollisia.

Tämä sivusto käyttää Akismet –palvelua roskapostin suodattamiseksi. Lue miten kommentit prosessoidaan.