Haluatko tietää lisää blogiartikkeleista?

Ota yhteyttä meihin

Energiakriisi tulee ratkaista useilla tasoilla

Jani Vahvanen ja Schneider Electricin Executive Vice President of Europe Operations Philippe Delorme vierailivat Espoon Lippulaivassa lokakuun lopussa 2022 tutustumassa Schneider Electricin toimittamaan järjestelmään, jonka avulla kaupunkikeskuksen sähkön kulutusta
optimoidaan älykkäällä ohjauksella.

Nykyisessä haastavassa energiatilanteessa voittajia ovat toimijat, jotka ovat jo aiemmin investoineet teknologiaan ja energiatehokkuuteen sekä sen kautta energian säästöön.

Euroopan komission viime vuonna julkaisemassa REPowerEU-suunnitelmassa oli runsaasti ideoita energiakriisin taltuttamiseen ja energian säästämiseen. Suunnitelman ydin tuntuu kuitenkin olevan ensisijaisesti uusien maakaasutoimittajien löytäminen ja uusiutuvien energialähteiden lisääminen. Molemmat ovat tärkeitä asioita edistää, mutta ehdottomasti tehokkainta ja kestävintä on satsata energian säästöön. 

Virran katkaisu ei ole ratkaisu, teknologia on

On selvää, että niin EU-tason kuin myös Suomen valtion ja kuntien yhteisiin suunnitelmiin tarvitaan mukaan nykyistä määrätietoisempia ehdotuksia energian säästämiseksi teknologian avulla. Moderni teknologia parantaa energiatehokkuutta, pienentää päästöjä ja varmistaa, että saamme kaiken hyödyn irti nykyisestä energian tuotannosta.

Energiansäästön kannalta nopeimmat hyödyt saataisiin digitaalisilla energiatehokkuutta parantavilla työkaluilla. Kiinteistöissä pätee erittäin yksinkertainen kaava: kun kiinteistönhallintajärjestelmä vanhenee, sen suorituskyky laskee. Kiinteistöihin on tarjolla tehokasta valvonta- ja ohjausteknologiaa, ja myös teollisuudessa voidaan hyödyntää energianhallintajärjestelmiä.

Valtiolta kannustusta kiinteistön omistajille

Energiantuotannon hajauttaminen ja sitä edistävät toimenpiteet auttaisivat myös koko EU:n tilannetta. Kiinteistönomistajia ja kuluttajia pitäisi kannustaa yhdistämään uutta teknologiaa aurinkopaneeleihin, kulutusjoustoon, mikroverkkoihin ja sähköautojen älykkäisiin latausasemiin.

Hajautettuun energiantuotantoon tulisi panostaa huomattavasti enemmän koko EU:ssa ja kansallisella tasolla. Esimerkiksi lainsäädännön muutokset, verohelpotukset ja poikkeusluvat voisivat lisätä uuden teknologian kysyntää ja auttaa energian säästämisessä.

Pienet teot ja suuret säästöt

Vanhan korjaaminen on tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on huomioida energiatehokkuus uutta rakennettaessa. Oikeita työkaluja käyttämällä EU:n alueen uusissa liikekiinteistöissä voitaisiin säästää 20–30 prosenttia energiaa ja asuinrakennuksissa jopa 50 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Kaikki tämä vaatii toteutuakseen välitöntä toimintaa: tarvittavat muutokset on tehtävä nyt.

Blogin kirjoittajana on Schneider Electric Finland Oy:n toimitusjohtaja Jani Vahvanen.

Lisätietoa aiheesta löytyy Philippe Delormen (Executive Vice President of Europe Operations) kirjoituksesta How energy efficiency can break Europe’s gas addiction.

Kestävää kehitystä tukevat kiinteistöt ovat jo nykypäivää. Tutustu ratkaisuihimme, joilla Lippulaiva-kaupunkikeskuksesta saatiin markkinoiden älykkäin ja energiatehokkain kiinteistö.

Lue täältä lisää Philippe Delormen ja Jani Vahvasen näkemyksiä Lippulaivan menestyksestä ja Euroopan energiakriisistä.

Tägit: , ,

Ota yhteyttä meihin

Lisää kommentti

Kaikki kentät ovat pakollisia.

Tämä sivusto käyttää Akismet –palvelua roskapostin suodattamiseksi. Lue miten kommentit prosessoidaan.