Haluatko tietää lisää blogiartikkeleista?

Ota yhteyttä meihin

Energiakulujen epävarmuuden ei tarvitse olla uusi normaali

Energian hinnan ennakointi on tänä talvena ollut poikkeuksellisen haastavaa koko Euroopassa. Yritystoiminnan kannalta sahaavat sähkönhinnat ovat selkeä riski liiketoiminnan jatkuvuudelle, ja energiakriisin pitkäaikaisia seurauksia on vielä vaikeaa arvioida. Energiankulutus on kuitenkin usein tiedossa.

Epävarmassa tilanteessa tieto toiminnan energiankulutuksesta on lähtökohta oman yrityksen aseman turvaamiseen. Tarkka data auttaa sekä ennakoimaan sähkönkäytön huippuhetkiä että tunnistamaan säästökohteita.

Asiantuntijat arvioivat, että energiakriisin vaikutukset tulevat näkymään vielä pitkään. Kaupan ja teollisuuden kiinteistöissä ja laitoksissa on viimeistään nyt aika selvittää, mistä energiankulutus koostuu ja miten kulutusta voidaan pienentää.

Kaikki alkaa mittaamisesta

Tiedolla johtaminen on suosittu käsite, mutta siitä puhuttaessa ohitetaan olennaisin asia: luotettavan tiedon kerääminen. Dataa tarvitaan, jotta yrityksessä voidaan tunnistaa parhaat tavat pienentää energiankulutusta ja varmistaa sähkönsäästöön tehtyjen sijoitusten kannattavuus pitkälle tulevaisuuteen.

Schneider Electricillä on kuitenkin arvioitu, että noin 90 prosentissa energianjakelun järjestelmistä ei ole energianhallintajärjestelmiin liitettyjä mittauslaitteita. Suuressa osasta laitoksista joudutaan siis arvioimaan sokkona monia sähkönkulutukseen liittyviä kysymyksiä.

Sähköjärjestelmän digitalisointi ja siihen liitetyt energianmittaus- ja analysointilaitteet tuottavat tarkkaa dataa päätöksenteon pohjaksi. Olemassa olevaan sähköjärjestelmään voi lisätä mittauslaitteen hyvin kohtuullisilla kustannuksilla, ja kokonaisuutta voi päivittää energianhallintaratkaisulla.

Skaalautuvien ratkaisujen ansiosta mittaaminen voidaan aloittaa sähkönkulutuksen kannalta olennaisista kuormista, kuten lämmityksestä, ilmastoinnista, ilmanvaihdosta ja valaistuksesta, ja muita kuormia voidaan lisätä myöhemmin.

Sukellus syvemmälle dataan

Eri toimintoja ei tarvitse kuitenkaan tarkkailla vain yleisellä tasolla. Energiankulutusta on myös mahdollista seurata esimerkiksi kerroksen, alueen, kuorman, laitteiston tai prosessin perusteella.

Digitaalisilla ratkaisuilla tiloista voidaan tunnistaa yksittäisiä alueita, jotka eivät toimi tehokkaasti, tai tunnistaa korjaus- ja parannuskohteita, joissa on merkittävä säästöpotentiaali.

Vakuuttavaa tietoa keräämällä on helpompi vakuuttaa investoinneista päättävät johtajat parannusten rahallisesta hyödystä, ja todelliset säästöt on myös helpompi osoittaa jälkikäteen.

Äly käyttöön energianhallinnassa

Analytiikan hyödyntäminen energianhallinnassa paljastaa paljon olennaista energiatehokkuuden parantamisesta. Sitä hyödyntämällä kiinteistön tai laitoksen toiminta tehostuu ja energiankulutuksesta aiheutuvat päästöt pienenevät. Datan avulla on helpompi:

  • tunnistaa energiaa tuhlaavat kiinteistön laitteet tai sähkölaitteet
  • tunnistaa kerrokset, huoneet tai alueet, joiden lämmitystä, viilennystä tai valaistusta on syytä säätää käyttöasteen perusteella
  • löytää aktiivisessa käytössä oleviin tiloihin energiatehokas mutta mukava lämpötila
  • tunnistaa energiatehokkaimmat kerrokset tai huoneet ja maksimoida niiden käyttö sekä hyödyntää niistä saatua dataa samankaltaisten alueiden optimoinnissa
  • tunnistaa energiapiikin aiheuttavat kuormat tai prosessit ja ajoittaa ne ajankohtaan, jolloin energiankäyttö on vähäisempää
  • tasoittaa tiettyjen toimintojen energiankulutusta eri aikoina (esimerkiksi sähköautojen lataamisesta aiheutuvan kuorman tasoittamisessa tai irrottamisessa)
  • jakaa raportteja tai koontinäyttöjä energiankulutuksesta
  • jakaa onnistumisia organisaatiosi muiden laitosten tai kiinteistöjen kanssa, jotta niissä voidaan hyödyntää parhaita käytäntöjä energiatehokkuuden parantamiseksi ja hiilijalanjäljen pienentämiseksi.

Datan seuraamiseen ja energiatehokkuuteen tehtävät investoinnit tuovat sekä pitkän että lyhyen aikavälin säästöjä. Energiakriisi vauhditti yritysten tarvetta panostaa energiatehokkuuteen: rahallisten hyötyjen lisäksi muutokset ovat hyväksi ympäristölle sekä laitosten ja kiinteistöjen käyttäjille.

Schneider Electricin eGuide auttaa tunnistamaan, millaisia seurauksia energiakriisistä voi olla yrityksellesi, ja tarjoaa tehokkaita ratkaisuja sähkönkulutuksen vähentämiseen.

Blogin kirjoittajana on Mika Kepponen Offer and Launch Manager. Ota yhteyttä: mika.kepponen@se.com

Tägit: , ,

Ota yhteyttä meihin

Lisää kommentti

Kaikki kentät ovat pakollisia.

Tämä sivusto käyttää Akismet –palvelua roskapostin suodattamiseksi. Lue miten kommentit prosessoidaan.