Haluatko tietää lisää blogiartikkeleista?

Ota yhteyttä meihin

Makaronilaatikon suhde energian optimointiin paljastui!

Sitä tulee vuositolkulla syötyä makaronilaatikkoa itse tehtynä ja eineksenä ajattelematta lainkaan, minkälainen osuus energialla on annoksen makuun ja kokoon.

Kun huolella hiottu valmistusprosessi toimii ja tehtaan linjasto kokoaa jauhosta, voista ja lihasta maukkaan paketin, kuluu joka käänteessä aikaa ja energiaa. Eli rahaa. Tehtaanjohtaja laskeskelee paljonko prosessi ja raaka-aineet kuluttavat ja mitä kuluttajalta pitäisi saada tuotteesta korvaukseksi.

Viime aikoina johtajan pöytälaskin on raksutellut kuumana – kulut nousevat, joten on joko käytävä lyhentämässä makaroneja tai nostettava hintaa. Kuluttaja ei tykkää kummastakaan vaihtoehdosta, joten on keksittävä jotain muuta. Esimerkiksi yhteydenotto meille Schneider Electricille.

Me emme ole erikoistuneet makaronien mittaamiseen, mutta tehtaanjohtajaa, kiinteistönomistajaa tai muuta paljon energiaa tarvitsevaa osaamme auttaa. Energian optimointi käy järkeen ja tukevoittaa lompakkoa.

Energian optimointi on fiksua

Ihan ensin tutkitaan. Opetellaan ymmärtämään, milloin ja missä kohtaa prosessia tai kiinteistöä energiaa kuluu eniten. Löytyisiköhän säästöä tai joustoa? Milloin ja mistä laitteista syntyvät kulutushuiput, ja ovatko ne mahdollisesti samaan aikaan energian hintahuippujen kanssa? On olennaista tietää ja kyetä ennustamaan, kuinka paljon käytetyn energian hinta vaikuttaa kunkin lopputuotteen hintaan. Kun opitaan ymmärtämään energian kustannusvaikutus, voidaan miettiä, millä keinoin sitä hilataan toivottuun suuntaan. Meiltä löytyy asiantuntija-apua tutkimiseen.

Alkuselvitysten jälkeenkin jatkamme alati parantuvan ymmärryksen nimissä mittaamista ja seuraamista. Älykkäästi sijoitetut mittalaitteet tuottavat johtajan käyttöön aikaspesifiä dataa, jonka avulla voi tehdä kustannustehokkuutta parantavia päätöksiä. Ei tarvita summanmutikkaa eikä kovin monen asteen yhtälön matikkaakaan, kun tarvittava tieto on ajantasaisesti, läpinäkyvästi ja selkeästi esitettynä saatavilla. Saa se laskinkin vähän jäähtyä.

Optimointikonstit on monet

Energiankäytön optimointi ja parannustoimenpiteiden tekeminen on mahdollista tiedon ja automaation älykkäällä yhdistelmällä. Kun nähdään, että vanha laite syö sähköä enemmän kuin tienaa, tai on päällä turhaan, on ehkä syytä energiatehokkuuden nimissä uudistaa laitekantaa tai miettiä käytön optimointia. Kun tiedetään, missä kohtaa energiaa on saatavilla edullisesti, voidaan ehkä kohdistaa energiasyöpöimmät toiminnot suotuisimpaan aikaan.

Vaihtoehtoja löytyy, kun tiedetään mitä halutaan: joskus selvitään kevyillä, lyhytaikaisilla ratkaisuilla, joskus pelkällä automaation ja älyn lisäyksellä, kun taas joskus tehdään järeämpiä muutoksia ja vaihdetaan teknologiaa. Ratkaisut löytyvät kyllä, kun ongelma on tunnistettu.

Voi siis olla, että annoksen hintaan tai kokoon ei tarvitse kajota lainkaan. Tiedä vaikka olisi mahdollista jopa lisätä makaronilaatikkoon ketsuppikin valmiiksi.

Lisää mielenkiintoisia hyödyllisiä esimerkkejä voit lukea täältä >> REPowerEU: Empowering Energy Consumers for a More Sustainable and Resilient Europe

Blogin kirjoittajana on Mikko Keto Vice President Home & Distribution and Power Products. Ota yhteyttä: mikko.keto@se.com

Tägit: , ,

Ota yhteyttä meihin

Lisää kommentti

Kaikki kentät ovat pakollisia.

Tämä sivusto käyttää Akismet –palvelua roskapostin suodattamiseksi. Lue miten kommentit prosessoidaan.