Haluatko tietää lisää blogiartikkeleista?

Ota yhteyttä meihin

Irti fossiilisista, energiaa virtaa kiinteistöihin uusiutuvista lähteistä

Tulevaisuus on joka päivä vuorokauden lähempänä. Ja me kyllä opimme elämään huomisen kanssa, vaikka se tarkoittaakin elämää ilman fossiilisia polttoaineita. Jo ennen koko Eurooppaa koskevaa energiakriisiä olemme olleet tietoisia siitä, että fossiilisten määrää on vähennettävä kiihtyvällä tahdilla. Tämän myötä suurennuslasin alle asetetaan nyt kiinteistöjen energiatehokkuus.

Energiavenettä keikutetaan

Koko Euroopan tasolla energiasta tulee olemaan ensi talvena kova pula, ja me suomalaiset olemme samassa energiaveneessä. Rakennusten ja kiinteistöjen käyttämä energia muodostaa suuren osan koko energiankulutuksestamme, joten investoinnit energiatehokkuuteen, helppoihin säästökohteisiin ja energiankäytön optimointiin ovat nyt paikallaan. Älykiinteistöihin satsaaminen on siis entistäkin kannattavampaa, energiakriisi ei ole muuttanut näitä investointeja fiksuiksi yhtäkkiä, vaan pikavauhtia entistäkin fiksummaksi.

Kiinteistöjen energiatehokkuuteen on ratkaisuja, otettaisiinko ne käyttöön?

Kiinteistöjen energiatehokkuuden hallintaan on lukuisia keinoja, kymmenen tärkeintä on listattuna koko Euroopankin tasolla. Nostan tässä esiin kolme näkökulmaa ja pyydän teitä noteeraamaan, että käytän ja-sanaa enemmän kuin tai-sanaa.

A. Energianlähteissä on enemmän variaatiota

Venäjän energiahanat ovat kiinni ja koko Euroopan energiakriisi heijastuu väistämättä meille asti. Jatkossa energiaa tuotetaan isoissa ja pienissä yksiköissä, keskitetysti ja hajautetusti, tuulella ja auringolla, ytimiä halkaisemalla ja vettä patoamalla. Olennaista on tietysti se, että jatkossa vähennetään fossiilisten polttoaineiden osuutta, ja opimme samalla käyttämään hyväksemme joustavasti eri lähteitä optimoiden kunkin lähteen mahdollisuuksia. Tekniset ratkaisut ja älyn lisääminen kiinteistöihin luo mahdollisuuden itsenäiseen ja automaattiseen joustoon, joka sekä säästää energiaa että auttaa optimoimaan energiankäyttöä ajallisesti ja paikallisesti.

B. Energian varastointiin tarvitaan nykyisiä ja uusia keinoja

Sähköautojen akustot voivat tulevaisuudessa toimia yöllä ladatun sähkön varastoina ja ne samalla tasaavat energiankäytön huippuja. Helsinki Challenge -kilpailussa lanseerattiin muun muassa Hot Heart -konsepti, jonka mukaan Helsingin edustalle saaristoon sijoitetaan lämpöä varastoivia altaita. Tamperelainen yritys tuottaa sähköä auringon ja tuulen voimalla ja varastoi osan energiasta lämpönä hiekkaan. Toteutuskelpoisia ideoita syntyy, kehittyy ja valmistuu ympäri maailmaa. Pääsen siis toistamaan itseäni, koska jälleen saamme energiantuotannon ja energiankäytön väliin joustoa, joka auttaa meitä luovimaan energiakriisistä kuivin jaloin.

C. Kiinteistöjen energiatehokkuus on kannattava investointikohde

Energiaremonttien tekeminen vanhoihin kiinteistöihin tai uusien rakentaminen älykiinteistökonseptilla on kannattavaa. Koko Euroopan tasolla energiaremontin tuoma säästö on keskimäärin 14 kilowattia per neliö per vuosi. Olimme mukana Espoon Lippulaivassa toimittamalla sinne älykkään energiajärjestelmän, jossa hyödynnetään aurinkoenergiaa, energian varastointia ja kysyntäjoustoa. Älykkäällä järjestelmällä energiavirtojen ohjaus ja optimointi yhdistyy saumattomasti talotekniikkaan, joka varmistaa että tilojen olosuhteet säilyvät käyttäjän näkökulmasta hyvinä ja mahdollistaa positiivisen asiointikokemuksen. Liiketoiminnasta vastaavat henkilöt saavat digitaalisesti reaaliaikaista tietoa tiloista ja niiden käytöstä, sekä alentuneista energiakustannuksista eli työkaluja johtamiseen. Jos muutkin isot energiankäyttäjät ottaisivat modernit, jo olemassa olevat ratkaisut käyttöön, ei energiakriisi olisi niin iso peikko.

Viisaus Kiinasta, äly meiltä

Summa summarum. Lainaan tässä lopuksi wanhoja kiinalaisia, jotka puhuvat puun istuttamisen aikajänteestä. Energia-alalla toimivana sovellan sanontaa meille sopivaksi: Paras aika satsata älykiinteistöihin oli jo aika päiviä sitten. Toiseksi paras aika on nyt.

Blogin kirjoittajana on Mikko Keto Vice President Home & Distribution and Power Products. Ota yhteyttä: mikko.keto@se.com

Tägit: ,

Ota yhteyttä meihin

Lisää kommentti

Kaikki kentät ovat pakollisia.

Tämä sivusto käyttää Akismet –palvelua roskapostin suodattamiseksi. Lue miten kommentit prosessoidaan.