Haluatko tietää lisää blogiartikkeleista?

Ota yhteyttä meihin

Energiatehokkaat konesalit ja reunalaskenta ovat tulevaisuutta

Datan määrä yhteiskunnassa lisääntyy jatkuvasti. Konesalit ja reunalaskenta siirtävät sekä tuottavat tietoa entistä enemmän. Tiedonsiirron kasvun myötä tarvitaan yhä enemmän turvallisia ja luotettavia datakeskuksia sekä reunalaskentapalveluita. Reunalaskennassa data käsitellään mikrodatakeskuksessa fyysisesti lähellä datan syntymispistettä, jolloin dataa voidaan analysoida paljon aiempaa nopeammin. Konesalien yleistymisen myötä on jatkossa kiinnitettävä yhä enemmän huomiota myös niiden energiatehokkuuteen ja ympäristöystävällisyyteen.

Mikrodatakeskukset ovat olleet Schneider Electricin valikoimissa jo kauan, ja nyt aika niiden kysynnälle alkaa olla kypsä. Teknologia on kehittynyt ja ratkaisujen kustannustehokkuus on samalla lisääntynyt. Esineiden internetin laajentuminen, sosiaalisen median käytön jatkuva kasvu sekä koronan myötä yleistynyt etätyökulttuuri kasvattavat koko ajan datan määrää. Tietomäärän kasvaessa tarve luotettaville ja turvallisille datakeskuksille on lisääntynyt. Datakeskusten lisääntymisen myötä myös niiden tuottamat päästöt lisääntyvät, joten vaatimukset datakeskusten energiatehokkuudelle ovat kasvaneet.

Datakeskusten ja colocation-palveluntarjoajien käyttö on laajentunut uusille toimialoille. Monet uudet alat, kuten kaupan ala, logistiikka ja pankkisektori tarvitsevat entistä enemmän konesalipalveluita. Esimerkiksi tehtaiden tuotantolinjat ovat yhteydessä internetiin, jolloin niiden tiedonsiirto tapahtuu paikallisten serveritilojen ja datakeskusten kautta.

Reunalaskenta tuotantolinjan vieressä

Schneider Electricin Edge-reunalaskentaratkaisun avulla reunalaskenta voidaan tehdä aivan tuotantolaitoksen tai jopa tuotantolinjan vieressä. Teollisissa laitoksissa ja tehtaissa Edge-ratkaisut auttavat esimerkiksi laaduntarkkailussa: lähellä toteutetun reunalaskennan avulla linjastoa seuraava kamera pystyy tunnistamaan vialliset tuotteet linjalta. Tämä on mahdollista, koska matka kamerasta mikrodatakeskukseen on lyhyt.

Myös muut toimialat hyötyvät Edge-ratkaisuista: jopa suoratoistopalvelut käyttävät reunalaskentaa, jolloin Suomessa suositun sarjan tallenne tuodaan lähellä olevaan datakeskukseen eikä sen latautumista tarvitse odotella. Reunalaskennasta on siis loppukäyttäjälle merkittävää hyötyä esimerkiksi lyhyiden latausaikojen muodossa.

Datakeskusten energiatehokkuuteen kiinnitettävä huomiota 

Konesalien ympäristöystävällisyys ja energianhallinta on tärkeää, sillä datakeskusten energiankulutuksesta aiheutuvien hiilidioksidipäästöjen osuus kokonaispäästöistä on kaksi prosenttia.

Kun datakeskuspalveluiden käyttö kasvaa, on tärkeää kiinnittää huomiota datakeskusten hiilineutraaliuspyrkimyksiin. Schneider Electric käyttää viisi prosenttia liikevaihdostaan tuotekehitykseen, jotta esimerkiksi uusia konesaleja rakennettaessa energiatehokkuuden näkökulma otetaan huomioon alusta asti. Myös ratkaisuissa käytettäviä laitteistoja on kehitetty entistä energiatehokkaammiksi. Tekoälyä hyödyntämällä sähkönkulutusta ja jäähdytysolosuhteita on mahdollista optimoida tarkasti. Laitteille säädetyt optimaaliset olosuhteet pidentävät laitteiden elinkaarta ja vaikuttavat suotuisasti jäähdytyskustannuksiin.

Blogin kirjoittajana on Toni Kylkisalo Sales Director Secure Power, Finland and Baltics. Ota yhteyttä: toni.kylkisalo@se.com

Tägit: , , , , ,

Ota yhteyttä meihin

Lisää kommentti

Kaikki kentät ovat pakollisia.

Tämä sivusto käyttää Akismet –palvelua roskapostin suodattamiseksi. Lue miten kommentit prosessoidaan.