Haluatko tietää lisää blogiartikkeleista?

Ota yhteyttä meihin

Aurinko myrskyää – vältä luonnonilmiöiden tuomat sähköiset riskit

Aurinkopilkunviilaajille olisi lähiaikoina käyttöä. Yhdentoista vuoden auringonpilkkusykli tuo lähiaikoina häiriöriskejä sähköverkoille.

Auringon pinnassa tapahtuvat magneettikenttien muutokset tekevät auringon pintaan muuta aluetta viileämpiä pisteitä, ja ne erottuvat ympäristöstään tummempina pilkkuina. Muutokset esiintyvät keskimäärin yhdentoista vuoden jaksoissa, jona aikana auringonpilkkujen määrä vaihtelee huipustaan minimiin ja takaisin. Maksimiaika on käynnistymässä ja se kestänee vuoteen 2025 saakka, jotkut arviot ennustavat huippua nimenomaan kesälle 2025. Tämänkertaisesta huipusta on myös raportoitu rajumpaa kuin edeltävästä.

Pilkku onkin nimenä vähättelevä, sillä suurimmat niistä ovat kymmenien tuhansien kilometrien läpimittaisia eli usean maapallon kokoisia.

Auringonpilkut ovat yksi indikaattori auringon aktiivisuudesta, joka ilmenee myös aurinkotuulena, voimakkaina auringonpurkauksina ja avaruussäteilyn muutoksina. Nämä kotitähtemme ilmiöt voivat aiheuttaa geomagneettisia myrskyjä ja häiriöitä Maan magneettikentässä. Positiiviset vaikutukset näkyvät komeina revontulina, mutta häiriöt voivat vaikuttaa myös satelliittien toimintaan, radioviestintään ja myös sähköverkkoihin.

Mitä jos aurinko riehaantuu kuten 1859?

Havainnon tehneen Richard Carringtonin mukaan nimetty vuoden 1859 valtava geomagneettinen myrsky on epätodennäköinen juuri nyt, mutta todennäköinen noin kerran sadassa vuodessa. Toisaalta pienemmätkin myräkät voivat aiheuttaa harmia. Vuonna 1989 Kanadassa elettiin yhdeksän tuntia sähköttä ja syksyllä 2003 aurinkomyrsky kaatoi Malmön sähköverkon. Meillä Suomessa ollaan vähän onnekkaampia, pitkiin siirtomatkoihin rakennettu rakenne sähköverkoille suojaa sitä geomagneettisten myrskyjen virroilta.

Yhteiskuntamme on koko ajan aiempaa riippuvainen sähköstä, joten häiriötön sähkönsaanti kannattaa varmistaa. Todennäköisyys sille, että jokin kriittinen järjestelmä tai prosessi keskeytyisi juuri aurinkomyrskyn aiheuttaman sähköhäiriön vuoksi, on meillä Suomessa suhteellisen pieni. Tämä ilmiö on kuitenkin oiva muistutus siitä, että lähes kaikkeen tulee varautua. Käytettävyyden maksimoimiseksi tulee ottaa huomioon mahdollisimman monet riskitekijät. Aurinkomyrskyn ennakointi auttaa siis myös muissa virranjakelun häiriöissä.

Helpot auringonpilkkusäännöt

Auringonpilkkusäännöt kannattaa avaruuskieliopissa ottaa haltuun. Meillä Schneiderilla noudatetaan THE muistisääntöä:

Tiedäthän, mitkä laitteet ovat kriittisiä.Tieto lisää tässä tapauksessa tuskan puutetta ja varautuminen kannattaakin tehdä huolella. On siis olennaista kartoittaa se laitekanta, minkä vaurioituminen tai häiriintyminen tulisi maksamaan aikaa, vaivaa tai rahaa tai noita kaikkia.

Huolla. Ehyet laitteet kestävät virtakatkoksia tai virtapiikkejä vaurioitumatta. Moderni tekoäly yhdessä verkkoon liitettävien laitteiden kanssa on jo kiinteistöautomaatiossa hyvä ja väsymätön kaveri tunnistamaan huoltotarpeita tai ennakoimaan hiljalleen tapahtuvia muutoksia, jotka voivat indikoida kohta koittavia huoltotarpeita. Täsmäiskuina tunnistetut ja tehtävät huoltotoimenpiteet osuvat maaliinsa ja säästävät jälleen aikaa, vaivaa ja rahaa.

Ennakoi mahdollista häiriötä hankkimalla tietoliikenneverkoille, sähköverkoille, palvelinkäyttöön ja muihin toiminnalle kriittisiin kohteisiin keskeytymättömän ja tasalaatuisen virransaannin varmistavat energiatehokkaat UPS-järjestelmät.

Ja sitten taas nauttimaan auringosta!

Blogin on kirjoittanut Kai Järvensivu, Production Application Engineer. Ota yhteyttä: kai.jarvensivu@se.com

Tägit: , ,

Ota yhteyttä meihin

Lisää kommentti

Kaikki kentät ovat pakollisia.

Tämä sivusto käyttää Akismet –palvelua roskapostin suodattamiseksi. Lue miten kommentit prosessoidaan.