Haluatko tietää lisää blogiartikkeleista?

Ota yhteyttä meihin

Living on the Edge

Sitä se aika teettää. Reunalla eläminenkin on muuttunut uhasta suureksi mahdollisuudeksi. Meitä reunalla eläjiä on koko ajan enemmän, sillä yhä useamman elämässä vaikuttavat reunalaskennan hyödyt. Datan määrä on jatkuvassa kasvussa ja sen prosessoimiseksi tarvitsemme konesaleja ja datakeskuksia. Reunalaskenta eli edge taas tarkoittaa datan prosessoimista lähellä datan lähdettä. Vaikkei tekisi töitään konesaliympäristössä, kohtaa tavallinen kansalainen reunalaskennan hyötyjä ihan arkipäiväisissä toiminnoissa.

Datan prosessoinnin ja sitä myötä reunalaskennan tarvetta kasvattavat muun muassa esineiden internet eli IoT, sillä ihan yleiset kodinkoneetkin alkavat hyödyntää nettiyhteyttä. Lisäksi jatkuvasti lisääntyvä sosiaalisen median käyttö, kasvava etätyö, erilaiset striimauspalvelut ja yritysten käyttämät 5G-palvelut sekä tekoälyn käyttö kasvattavat mittavasti datan määrää ja näin ollen erilaisten konesalien ja datakeskustenkin määrä kasvaa – ennusteiden mukaan keskimäärin 18 prosenttia vuodessa seuraavien kuuden vuoden ajan.

Reunalaskenta pitää tiedon lähellä

Kun reunalaskennassa datan käsittely viedään fyysisesti lähelle datan syntypaikkaa, sitä voidaan analysoida aiempaa nopeammin ja tehokkaammin. Tällä hetkellä vakiintuneimpia reunalaskennan hyödyntäjiä ovat teollisuuden ohella pankit, myymälät, terveydenhuolto, puolustusvoimat, oppilaitokset ja suoratoistopalvelut.

Kasvava datan määrä tuo haasteita. Latenssia eli vasteaikaa on jatkuva tarve pienentää samalla kun datan vaatimaa kaistanleveyttä pyritään kasvattamaan. Turvallisuutta ei datasta puhuttaessa voi tarpeeksi korostaa, tiedon on liikuttava sekä turvallisesti että kyberturvallisesti.

Myös tehokas laitehallinta on olennaista ja niin ikään tae turvallisuudelle. Reunalaskenta voi sijaita tehtaissa ja tuotantolaitoksissa lähellä tuotantolinjoja, jolloin olosuhteet voivat olla likaisia, pölyisiä tai kosteita. Linkkiasemille sijoitetut reunalaskennat ovat taas alttiina sään vaihteleville olosuhteille. Reunalaskentaa voidaan sijoittaa myös tukipalveluiden ulottumattomiin, myös hajautetusti, jolloin hallittavuuden rooli entisestään korostuu.

Tieto- ja laitehallinta olennaista

Meillä Schneider Electricilla on globaalin tason toimijana jo pitkään voitu tarjota luotettavia mikrodatakeskuksia reunalaskennan tarpeisiin. Haasteet on selätetty ja laitehallinnan tueksi meidän EcoStruxure-järjestelmämme varmistaa sujuvat päivitykset ja konfiguroinnit, lämpötilojen ja muun olosuhdevalvonnan sekä kulkuoikeudet.

Reunalaskennan hyödyt tulevat meitä vastaan ihan tavallisena tiistaina: Netflixin suosikkisarja ei pätki, lähikaupan itsepalvelukassa toimii, keittiön pöydän ääreen asennettu Teams-kokous onnistuu ja tuotantolaitosten tehostuneen laadunvalvonnan ansiosta meillä on välipalaksi virheettömiä omenoita ja ruudulla näkyvissä ehyt paita. Housuista ei etäkokouksissa olla niin tarkkoja.

Kaikki tämä toimivasti, turvallisesti ja varmasti.

Mikrodatakeskukset ovat olleet valikoimissamme jo kauan. Nyt maailma on niille valmis.

Blogin kirjoittajana on Merja Mäki, IT Channel Manager.

Tägit: , ,

Ota yhteyttä meihin

Lisää kommentti

Kaikki kentät ovat pakollisia.

Tämä sivusto käyttää Akismet –palvelua roskapostin suodattamiseksi. Lue miten kommentit prosessoidaan.