Haluatko tietää lisää blogiartikkeleista?

Ota yhteyttä meihin

Hopeareuna konesalin pilvessä – reunalaskenta tukee pilvipalveluiden toimintaa

Digitalisaation kasvu vaatii jatkossakin isoja konesaleja ja kasvavan määrän reunalaskennan soveltuvia pienempiä konesaleja, jossa dataa voidaan käsitellä lähellä sen syntypaikkaa. Pelkästään reunalaskentaan tarkoitettujen datakeskusten markkina oli vuonna 2022 noin 10 miljardia euroa, ja odotettu vuotuinen kasvu (CAGR) on 18,4 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Kasvu perustuu IoT:n, tekoälyn, lisätyn todellisuuden, striimauspalveluiden ja 5G-sovellusten omaksumiseen yritysten liiketoiminnoissa.

Konesali-infrastruktuuri on jatkossa entistä monimuotoisempaa, jolloin etenkin reunalaskentasovellukset sijaitsevat vaativissa asiakaskohteissa. Tämä asettaa uusia vaatimuksia konesalin fyysiselle suunnittelulle. Avaintoimijat, kuten teleoperaattorit sekä pilvipalveluiden tai konesalipalveluiden tarjoajat, kohtaavat haasteita rakentaessaan reunalaskennan ja pilvipalveluiden ekosysteemiä.

Hajautettu reunalaskenta

Reunalaskennan yhdistäminen eri toimijoiden palveluihin vaatii yhteistyötä. Esimerkiksi teleoperaattoreiden toiminnot täytyy saada yhdistettyä perinteisiin konesalipalveluihin. Tämä vaatii vanhojen järjestelmien sovittamisen uusien IT-standardien mukaiseen rauta- ja sovellusympäristöön.

Lisäksi vaaditaan selkeitä sopimuksia siitä, kuka toteuttaa, omistaa ja hallinnoi resursseja tässä monimuotoisessa ekosysteemissä. Reunalaskennan rooli on suurelta osin tukea pilvipalveluiden toimintaa esimerkiksi reaaliaikaisuuden vaateiden osalta. Joissain tapauksissa sillä voidaan saavuttaa myös merkittäviä säästöjä pilvipalvelumaksuista, mikäli kaikkea laskentaan käytettävää dataa ei tarvitse siirtää pilveen.

Reunalaskentakonesalien vaatimukset

Laitteistot sijaitsevat suurien konesalien tarjoamien optimaalisten ja turvattujen olosuhteiden ulkopuolella. Laitteistoja joudutaan sijoittamaan lähelle tehtaiden likaisia prosesseja, linkkiasemiin ja rakennettuun kaupunki-infraan. Palveluntarjoajien on voitava operoida laitteistoja näissä kohteissa.

Hajautetun reunalaskennan laitteistot voivat myös sijaita hyvin laajoilla alueilla, missä tukipalvelut eivät ole lähellä. Esimerkiksi autonomisen liikenteen vaatimukset vaativat hyvin laajan verkoston, jotta toiminta voidaan taata myös haja-asutusalueiden tieverkostossa.

Hajautetun IT-infran etävalvonnan rooli siis korostuu merkittävästi, jotta toimintakriittisen reunalaskennan toiminta ei keskeydy missään tilanteessa. Etävalvonnalla mahdolliset ongelmatilanteet voidaan ennakoida etukäteen valvomalla laitteistojen olosuhteita, lämpötiloja ja pääsyoikeuksia. Erityisen tärkeää on varmistaa, että laitekannan ohjelmistot on päivitetty viimeisimpien kyberturvallisuusvaatimusten mukaan.

Reunalaskentalaitteistojen tehotiheys voi olla suuri, jolloin jäähdytyslaitteistot ovat myös merkittävä ja toimintaan vaikuttava kriittinen osa-alue.

Reunalaskennan infrastruktuuri osana vastuullisuusraportointia

Schneider Electric tarjoaa teknisiä ratkaisuja edellä mainittujen kriittisten osa-alueiden laitteistoihin ja tarvittavat sovellukset laitteistojen kyberturvalliseen etävalvontaan.

Reunalaskentakohteiden pienemmästä yksikkökohtaisesta tehosta huolimatta kohteiden yhteenlaskettu energiakulutus isossa organisaatiossa voi näytellä hyvinkin kasvavaa osaa sähkönkulutuksessa.

Hajautettu IT-infran etävalvonta mahdollistaa myös tarkan tietojen keräämisen yrityksen koko IT-infran energiakulutuksesta, jolloin tiedot voidaan liittää osaksi yrityksen vastuullisuusraportointia.

Schneider Electric on luonut Data Center & Edge Global Energy Forecast -työkalun, jolla on mahdollista arvioida energiakulutusta perustuen siihen, kuinka suuri osa datasta käsitellään pilvessä ja kuinka suuri reunalaskentalaitteistoissa.

Lue aiheesta lisää englanniksi:

Data Center & Edge Global Energy Forecast – Tool

8 Best Practices for Network Edge Data Centers

Blogin kirjoittajana on Toni Kylkisalo, Sales Director Secure Power. Ota yhteyttä: toni.kylkisalo@se.com

Tägit: , ,

Ota yhteyttä meihin

Lisää kommentti

Kaikki kentät ovat pakollisia.

Tämä sivusto käyttää Akismet –palvelua roskapostin suodattamiseksi. Lue miten kommentit prosessoidaan.