Haluatko tietää lisää blogiartikkeleista?

Ota yhteyttä meihin

Facebookin datakeskusten kasvua tuetaan PLC-ratkaisulla

Kapasiteetin kysyntä datakeskuksissa kasvaa kasvamistaan. Parhaiten tämän tuntee toiminnoissaan sosiaalisen median jätti Meta (Facebook), joka pyörittää lähes 3,6 miljardia aktiivista käyttäjää Facebookin, Instagramin, Messengerin ja Whatsappin alustoillaan.

Pilvipalveluiden vaatimat resurssit asettavat datakeskuksille valtavat paineet skaalautua nopeasti vastaamaan kysyntää. Facebook on löytänyt hieman epätavallisen, mutta äärimmäisen onnistuneen lähestymistavan haasteiden selättämiseen.

Facebook käyttää BMS-ratkaisua (Building Management System) skaalatakseen tehokkaasti datakeskustensa kapasiteettia. BMS on tietokonepohjainen ohjausjärjestelmä, joka ohjaa ja valvoo rakennuksen sähkölaitteita, kuten turvallisuusjärjestelmiä, ilmanvaihtoa, valaistusta ja sähköjärjestelmiä.

Näin Facebookin datakeskukset ovat kehittyneet

Aiemmin Facebookilla oli käytössään hajautetut datakeskukset (DDC, Decentralized Data Center), mutta jo 2017 yritykselle kävi selväksi, ettei niiden kapasiteetti enää riitä tukemaan eksponentiaalista pilvidatan kasvua. Viidessä vuodessa Facebookin globaalit datakeskukset olivat lisääntyneet 18:sta 68:aan. Yrityksen sisällä oli jo tiedostettu, että menestys riippui toistettavan ja skaalautuvan datakeskusten toimitusalustan implementoinnista. Yritys tarvitsi myös kokeneen ja luotettavan kumppanin, joka pystyi suunnittelemaan ja tuottamaan tarvittavat hallintaratkaisut.

Kun Facebookin nykyiselle suunnitelmalle oli tehty tekninen arviointi, yritys siirtyi PLC-alustaan, eli Programmable Logic Controllers -alustaan, voidakseen vastata kasvaneisiin tarpeisiin. PLC on kestävä, vaativiin olosuhteisiin tarkoitettu järjestelmä, joka toimii kuin PC. Sen avulla voi automatisoida tietyn prosessin, kuten konetoiminnon tai kokoonpanolinjan. PLC-alustojen automaatioratkaisut nopeuttavat ja tehostavat valmistusprosesseja.

Datakeskussovelluksille ne tarjoavat samat edut, ja nopeuden sekä tehokkuuden lisäksi ne vastaavat sovellusten vaatimukseen ympärivuorokautisesta luotettavasta ja katkottomasta toiminnasta. Samalla ne takaavat suojatut, avoimet IT-protokollat ja maailmanlaajuisen yhteentoimivuuden hallintajärjestelmien kanssa.

Facebookin kaltaiselle yritykselle PLC-alustojen lisäetu on ehdottomasti niiden saatavuus ja helppo asennettavuus. Kuka tahansa pätevä järjestelmäintegraatiot hallitseva taho voi asentaa ja ottaa ne käyttöön. Facebookille tämä antaa mahdollisuuden hallita itsenäisesti kiinteistönhallintajärjestelmien laitteistonsuunnittelun ja ohjelmointielementtien yksityiskohtia. Näin yritys voi varmistaa, että järjestelmät voidaan toistaa ja että ne skaalautuvat ympäri maailman.

Tehokkaampi tapa suunnitella ja asentaa PLC:t

Facebook etsi kumppania, joka on joustava, toimii globaalisti, ymmärtää yrityksen järjestelmiä ja tukee sen tavoitteita. Schneider Electricin laaja tietämys PLC-laitteistoista ja vahva asiantuntemus kiinteistöjen automaatio-ohjauksesta vastasi tähän tarpeeseen. Schneider Electric pystyy parhaiten tukemaan Facebookin datakeskusten BMS-liiketoimintaa.

Schneider kokosi nopeasti kiinteistönhallinnan ja teollisuusautomaation asiantuntijoista monialaisen tiimin johtamaan laitteisto- ja suunnittelujärjestelmien integrointia Facebookin palvelinkeskuksiin. Schneider pystyi mukauttamaan tuotesuunnitteluaan Facebookin aikataulun ja tarpeiden perusteella, ja luomaan joukon esikonfiguroituja suunnittelu- ja asennuspaketteja varmistaakseen järjestelmien johdonmukaisuuden ja toistettavuuden.

Tiimi rakensi myös optimointityökaluja, joista yksi oli nimeltään The Librarian. The Librarian-työkalu tehostaa ja keventää monimutkaisia suunnitelmia ja prosesseja, joiden määrä kasvaa jatkuvasti. Työkalun avulla Schneiderin tiimit onnistuivat yhdistämään 64 erilaista suunnitteluvarianttia kahdeksitoista, vähentäen suunnitteluaikaa kuukausista ja viikoista päiviin ja tunteihin.

The Librarian sekä muut optimointityökalut laskivat Facebookin kiinteistönhallintajärjestelmien suunnittelu kuluja 22 prosenttia.

Facebook havaitsi myös, että sen datakeskusten suoratoimitusmalli edisti projektien omistajien ja suunnittelujärjestelmien asiantuntijoiden välistä yhteistyötä. Myös tehokkuus parani, sillä erikoistuneet tiimit pystyivät keskittymään ydinosaamiseensa, mahdollistaen johdonmukaisia ja toistettavia suorituksia sekä tuloksia.

Tutustu Facebookin ja Schneiderin projektiin

Monen tyyppiset palvelinkeskusprojektit voivat hyötyä Facebookin ja Schneiderin yhteistyön opeista. Supporting Facebook’s Data Center Growth -tallenteelta saat hyvän kuvan Facebookin globaalia laajenemista tukevasta projektista. Samalla saat vinkkejä siitä, miten voit rakentaa ja toteuttaa skaalautuvia ja toistettavia projekteja, jotka optimoivat toimintaa ja vastaavat datan jatkuvasti lisääntyvään kysyntään.

Lue myös blogi, joka ketoo miten, konesalien ympäristövaikutukset ovat mitattavissa uusilla kestävän kehityksen mittareilla.

Kirjoitus pohjautuu Mark Bidingerin englanninkieliseen blogiin Supporting Facebook’s Global Data Center Growth with a Scalable Building Management System

Blogin kirjoittajana on Toni Kylkisalo Sales Director Secure Power, Finland and Baltics. Ota yhteyttä: toni.kylkisalo@se.com

Tägit: , , ,

Ota yhteyttä meihin

Lisää kommentti

Kaikki kentät ovat pakollisia.

Tämä sivusto käyttää Akismet –palvelua roskapostin suodattamiseksi. Lue miten kommentit prosessoidaan.