Haluatko tietää lisää blogiartikkeleista?

Ota yhteyttä meihin

Tiedätkö mitä kotisi teki viime kesänä? Ehkä et, mutta hyvä älykoti tietäisi

Hei, sinä mökkiläinen! Nyt kun arki on väistynyt ja olet päässyt kesäparatiisiisi, on aika ajatella kotiasi hetken suoman tilaisuuden myötä hieman kaukaisemmasta vinkkelistä.

Kautta aikainhan otus nimeltä mökkiläinen on karistanut taajaman pölyt jaloistaan lomien alettua, mutta ennen tätä on tarvinnut valmistella koti tätä varten. Tehdä se asutun näköiseksi: Hankkia postien noutaja, kukkien ruokkija ja kultakalan kastelija. Tarkistaa sekä lukita ”dörtsit” ja ”fönärit”. Sulkea hellat, hanat ja hifit. Ja toki ottaa ukkosen varalta töpselit seinistä. Lisäksi on pitänyt suunnitella huolellisesti, missä asennossa verhot eivät viestisi sitä tosiasiaa, että koti on jätetty oikeasti omilleen.

Ja kun ovi kolahtaa loman merkiksi kiinni, koko matkan ennen mökille pääsyä mielessä kalvaa ajatus: Mitä Jos…

Ennen juhannusta aiheeseen herää myös media, joka tarjoilee yleensä vuosittain copy-pastena samat vinkit siihen, kuinka loman aikana voisi turvata kotinsa. Usein turvaa haetaan ulkoisia uhkia vastaan – kyy kun voi kaupungissakin luikerrella nurkkiin. Lomakuukaudet ovatkin otollista aikaa vorolle, mutta tätä vastaan on nykyaikana helpompaa taistella, kun ei tarvitse nojautua ainoastaan naapurin rouvan tarkkaavaisuuteen. Kameroilla ja hälyttimillä voidaan kyllä taistella irtaimistoa hamuavia roistoja vastaan, mutta kotia uhkaavat muutkin luonnonvoimat kuten tuli, vesi ja lämpö. Onneksi 2020-luvun tekniikan ansiosta on helppoa viettää kesä huolettomasti ja jättää kodin kokonaisturvallisuus älyn huoleksi.

Tässä muutamia käytännön vinkkejä, kuinka hyvä älykoti auttaa sinua viettämään mökkilomaasi hieman huolettomammin.

Valaistus

Aseta valaistus toimimaan hämärätunnistimen mukaan ja sammumaan tarpeeksi ajoissa. Huomioi, että Suomen kesässä harvemmin poltetaan epäilyttävästi lamppuja sisällä, saati ulkona kun on valoisaa.

Verhot

Älykotiin yhdistetyt sähköverhot ovat valaistuksen tapaan helppo tapa tehdä kodista asutun näköinen. Lisäksi termostaatteihin tai lämpötilatunnistimiin yhdistettyinä ne huolehtivat automaattisesti kodin pysymisestä viileämpänä.

Termostaatit

Mukavuuslämmitykset voidaan sammuttaa reissun ajaksi ja laittaa menemään päälle sopivasti ennen kotiin tuloa. Älytermostaattien avulla voit myös tarkistaa kodin lämpötilan etänä reissussa ollessasi.

Älykkäät palovaroittimet ja vesivuototunnistimet

Jos pahin tapahtuu, nämä antavat hälytyksen etänä mökillekin. Lisäksi samassa järjestelmässä kameroiden ja valaistuksen kanssa on helppoa nähdä, mitä kotona oikeasti tapahtuu sekä tallentaa tapahtumia puhelimen muistiin kuvina tai videona. Älykoti on naapuriasi nopeampi tässä.

Älykkäät pistorasiat

Laitteet, joita ei käytetä on hyvä sulkea pistokkeesta. Hyviä esimerkkejä ovat mm. viihdelaitteet. Älä kuitenkaan käytä älypistokkeita sellaisissa laitteissa, joita et halua sammuttaa. Tällaisia ovat mm. jääkaapit ja pakastimet.

Sensorit, kamerat ja tunnistimet

Tuovat kotiin lisää aisteja. Näiden avulla saat rosvon tullessa sisään esimerkiksi kaikki valot päälle eri aikaan eri huoneissa, älypistokkeeseen kytketyn grammarin raikaamaan, verhot aukeamaan sepposen selälleen. Kamerat napsivat tunkeutujia filmille ja saat ilmoituksen tästä kaikkiin kodin asukkaiden puhelimiin. Liiketunnistimet ja automaatiot huolehtivat siitä, että kaikki edelliset toiminnot alkavat alusta, vaikka asiaton oleskelija jotain toimintoja saisikin sammutettua.

Sähkö- ja nettikatkot

Fiksu älykotijärjestelmä kertoo, mikäli kodin yhteys on ollut pidempään poikki. Tällöin kyseessä on sähkökatko tai ongelma nettiyhteydessä. Mikäli tämä on epätavallista, saattaa kyseessä olla tilanne, jossa on syytä olla yhteydessä sähkö- tahi teleyhtiöön. (Ukkosia varten ylijännitesuojat ja esimerkiksi valokaarivikasuojat ovat laitteita, joilla voi välttää vahinkoja).

Kaikki samassa apissa

Jos kodin järjestelmän aisteina toimivat sensorit, kamerat, valaistus, lämmitys, verhot, palovaroittimet ja pistorasiat ovat samassa sovelluksessa kaikilla kodin asukkailla on helppoa nauttia kesästä huolettomammin. Mikäli mökin saa lisättyä samaan sovellukseen kesän päätteeksi, on talvikauden kutsumattomien ”mökkilokkien” bongaaminen ja torjuminen helpompaa.

2020-luvulla koti ei siis jää enää omilleen vaan sen voi ottaa todella helposti mukaan lomalle. Kun kaikki toiminnot voi tehdä itse älypuhelimesta myös etänä, älykoti voi hyvin ja tiedät että sinua odottaa arjessa yhtä hyväkuntoinen paikka kuin mitä jätit taaksesi oven sulkeuduttua.

Jutun kirjoittaja on Wiser-älykotituotteiden kaupallinen tuotepäällikkö, jonka mielestä kyyt kuuluvat kesään siinä missä jäätelö, rannat tai matka appivanhemmille ”Vorssaan”.

Tägit: , ,

Ota yhteyttä meihin

Lisää kommentti

Kaikki kentät ovat pakollisia.

Tämä sivusto käyttää Akismet –palvelua roskapostin suodattamiseksi. Lue miten kommentit prosessoidaan.