Haluatko tietää lisää blogiartikkeleista?

Ota yhteyttä meihin

Sähköturvallisuudesta huolehtiminen parantaa kotitalouksien paloturvallisuutta – yksi laite tuo huomattavaa lisäturvaa

Suomessa sähkön aiheuttamia rakennuspaloja tai palovaarojen aiheuttamia hälytystehtäviä ilmenee vuosittain yli 2 000. Sähköpalosta puhutaan, kun palon syttymisen aiheuttanut energianlähde on sähkö. Noin joka viidennessä palon aiheuttamassa kuolemassa syttymissyynä on sähkö, ja sähköpalojen uhrit ovat usein iäkkäitä tai henkilöitä, joilla on muutoin madaltunut toiminta- tai liikkumiskyky. Sähköpalojen esto on mahdollista esimerkiksi erikseen asennettavan valokaarivikasuojan avulla, mutta myös kiinnittämällä erityistä huomiota riskitekijöihin.

Kodin paloturvallisuudesta vastaa useimmiten pelkkä pakollinen palovaroitin. Se varoittaa jo syttyneestä palosta, mutta useimmiten sähköpalojen esto olisi ennakkoon estettävissä. Eniten tulipaloja aiheutuukin ihmisten varomattomasta toiminnasta tai väärinkäytöksistä sähkölaitteiden kanssa. 

Kodin sähköpaloturvallisuutta voidaan parantaa merkittävästi päivittämällä sähköasennukset- ja laitteet ajan tasalle. Sähköasennuksista johtuvat tulipalot johtuvat usein valokaarivioista, joita syntyy johtimissa esimerkiksi löysistä liitoksista tai eristysvioista johtuen. Ryhmäkeskukseen asennettava valokaarivikasuojalaite tunnistaa valokaaren aiheuttaman vääristymän sähkön aaltomuodossa ja kytkee virran automaattisesti pois, ennen kuin tulipalo ennättää syttyä. Näin sähköpalojen esto tapahtuu tehokkaasti valokaarivikasuojan avulla.

Vaurioita voi syntyä niin käytössä kuin asennuksessakin

Ympäristötekijöillä, sähköjärjestelmän iällä sekä sähkölaitteiden päivittäisellä käytöllä on suuri merkitys valokaarivikojen synnyssä. Valokaaria syntyy herkästi nimenomaan vanhoissa johtimissa, johdinteissä ja asennuksissa sekä huonoissa kiinnityksissä ja liitoksissa. Huonekalujen tai ovien väliin puristuksiin jääneet johdot sekä pistotulppien huolimaton käyttö voivat aina ajan kanssa johtaa valokaarivian syntyyn ja sitä kautta sytyttää tulipalon.

Sähkötöiden tekeminen on aina jätettävä ammattilaiselle, sillä ”tee se itse” -asennukset kasvattavat osaltaan valokaarivikojen ja sähköpalojen riskiä. Ajan myötä myös luonnolliset ympäristötekijät, kuten lämpötilan vaihtelu, kosteus tai jyrsijät voivat aiheuttaa valokaarivikoja ja siten tulipaloriskin.

Valokaarivika voi aiheuttaa havaittavia häiriöitä, kuten satunnaisia kytkentähäiriöitä tai valokaaren särisevää ääntä. Tällaisiin varoitusmerkkeihin kannattaa reagoida välittömästi ja hankkia sähköalan ammattilainen paikalle kartoittamaan asennuksen kuntoa. Kuitenkin paras tapa valokaarivikojen ennaltaehkäisyyn on asennuttaa kodin ryhmäkeskuskeen valokaarivikasuojalaite.

Milloin valokaarivikasuoja kannattaa?

Sähköasennusstandardi SFS-6000 suosittaa valokaarivikasuojan käyttöä erikseen luetelluissa tapauksissa, joissa riskitaso on arvioitu erityisen korkeaksi. Näitä ovat esimerkiksi kiinteistöt, joissa on nukkumatiloja, erityisen paloarkoja materiaaleja tai korvaamattomia esineitä.

Suomessa valokaarivikasuojan käyttö on suosituksiin nähden kohtalaisen vähäistä, koska suoja ei ole pakollinen. Sen käyttöä kuitenkin suositellaan, sillä sähköpalojen esto on konkreettinen. Valokaarivikasuoja auttaa suojaamaan ihmishenkiä ja omaisuutta, eikä kustannus lisäturvasta ole suuri, sillä suoja maksaa noin 100–200 euroa.

Valokaarivikasuojan voit hankkia olemalla ensin yhteydessä sähköasentajaan, joka tarkistaa kotisi valmiuden suojan asentamiseen. Uutta taloa rakentaessa tai sähkökeskusta uusiessa sähkösuunnittelijaa kannattaa pyytää huomioimaan valokaarivikasuoja suunnitelmassa.

Blogin on kirjoittanut Schneider Electricin asiantuntija ja tuotepäällikkö Reija Talo. Ota yhteyttä: reija.talo@se.com

Lue lisää:

SFS: https://sfs.fi/standardeista/tutustu-standardeihin/suositut-standardit/sfs-6000-pienjannitesahkoasennusten-standardisarja/

Lue myös aikaisemmat blogimme aiheesta:

Tägit: , ,

Ota yhteyttä meihin

Lisää kommentti

Kaikki kentät ovat pakollisia.

Tämä sivusto käyttää Akismet –palvelua roskapostin suodattamiseksi. Lue miten kommentit prosessoidaan.